İzmir'in Seferihisar ilcesi acıklarında dun meydana gelen 6,6 buyukluğundeki depremin ardından yaralı olarak kurtarılan 16 yaşındaki İnci Okan'a enkaz altındaki davranışlarıyla gonullere taht kuran 24 yaşındaki UMKE personeli Edanur Doğan, o anları anlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir'de arama kurtarma calışmalarının surduğu Rıza Bey Apartmanı'ndan yaralı olarak cıkarılan 16 yaşındaki İnci Okan'a UMKE ekiplerinin enkaz altında ilk mudahalesi ve moral vermek icin gercekleştirdikleri konuşmalara ait goruntuyu paylaştı.
[h=3]"BİRAZDAN DIŞARI CIKACAĞIZ SENİNLE"[/h]Koca, sosyal medya hesabından yaptığı acıklamada, UMKE personeli Edanur Doğan'ın, enkaz altında ulaşılan İnci Okan'a yonelik, "Birazdan dışarı cıkacağız seninle, annen bizi bekliyor." ifadesine yer verdi. Bakan Koca'nın paylaştığı, enkaz altındaki İnci Okan'a mudahalenin yer aldığı videoda, Edanur Doğan'ın, Okan'ı "Annene cok benziyorsun, dışarıda annenle konuştum. Seni keman caldığında dinlemeye de geleceğim. Cok guzel, cok akıllı bir kızsın. Hic korkma, korkacak hicbir şey yok." sozleriyle teskin ettiği ve genc kızın elini tuttuğu anların goruntuleri yer aldı.
Aksaray 112 Acil Sağlık ekibinde paramedik olarak calışan Edanur Doğan, gorevli olarak geldiği İzmir'de enkaz altında kalan İnci'nin elini tutarak ona hem destek oldu hem de ilk mudahalesini yaptı.
[h=3]"O ANDA KENDİMİ İNCİ'NİN HAYATINI KURTARMAYA ADADIM"[/h]Bakan Koca'nın paylaşımının ardından Turkiye'nin gonlune taht turan UMKE personeli Edanur Doğan, AA muhabirine, 3 yıldır Aksaray'da gorev yaptığını ve deprem dolayısıyla İzmir'e geldiğini soyledi. Bolgeye geldikten hemen sonra İnci Okan'ı kurtarmak icin arkadaşlarıyla seferber olduklarını ifade eden Doğan, şunları kaydetti:
"Olay yerine geldiğimizde gece saat 01.00 sularındaydı ve İnci'ye ulaştıklarını soylediler. Arada bir duvar olduğunu ve onu kırmamız gerektiğini soyledi, AFAD ve itfaiye ekipleri. Cok mutlu oldum, cunku bir insan hayatını kurtarmak cok bambaşka bir duygudur. İşim gereği de insan hayatını kurtarıyorum. İnci'nin sesi daha net gelmeye başladığında, yani enkazda dehliz acıldığında 'UMKE personeli gelsin.' cağrısı oldu, korkusuz bir şekilde enkaza gittim. 15-20 metre kadar yurudum daha sonra bir ust kata cıktım. Cok dar bir alandı, İnci'ye mudahale yapmam gerekiyordu. Damar yolunu actım, sıvı takviyesi yapmam gerekiyordu, cunku depremde hastaya olabildiğince hızlı bir şekilde sıvı takviyesi yapmak gerekiyor. O anda kendimi İnci'nin hayatını kurtarmaya adadım."
[h=3]"KENDİ KARDEŞİMİ DUŞUNDUM, ONA GORE HAREKET ETTİM"[/h]O anda kendi kardeşini duşunduğunu ve ona gore hareket ettiğini vurgulayan Edanur Doğan, sozlerine şoyle devam etti:
"İnci cok korkuyordu 'Abla, cok korkuyorum, uşuyorum, ayaklarımı hissetmiyorum, ellerimde yaralar var, bunlar iyileşir mi?' cok panik halindeydi. Fakat ben ona olabildiğince bir abla gibi yaklaştım onu sakinleştirmeye calıştım. 'Korkma ablacım artık yanındayım, guvendesin, seni ailene kavuşturacağım, tabii ki de yaraların iyileşecek, sen keman calacaksın, ben seni dinlemeye geleceğim.' dedim. Sanki orada kardeşime mudahale ediyormuş gibi bir duyguya kapıldım ve cok mutluydum. Daha sonra İnci'ye boyunluk takıp sırt tahtasına alıp cıkardıktan sonra annesinin bana sarılıp ağlaması bambaşka bir duyguydu. İyi ki geldim, iyi ki buradayım. Sağlık durumunu yakından takip edip İnci'yle goruşeceğim."