Orman bitkisi tohumluk ureticileri, tohum uretim, sertifikasyon, analiz ve pazarlama kayıtlarını en az 5 yıl, tohumlara ait şahit numunelerini en az bir yıl sureyle muhafaza edecek, duzenlenecek eğitim ve toplantılara katılacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Mudurluğunun, Orman Bitkisi Tohumlukları Piyasasında Yetkilendirme, Denetleme ve Orman Bitki Pasaportu Yonetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girdi.
Kendi ihtiyacı icin tohumluk uretimi yapan ve ticari bir amac gutmeyenlerin kapsam dışında tutulduğu yonetmelikle, orman ağac, ağaccık ve florasına ait tohumlukları standartlara uygun olarak ureten, satışını yapan gercek veya tuzel kişilerin yetkilendirilmesi, denetlenmesi ve orman bitki pasaportuna ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Buna gore, orman bitkisi tohumluk ureticisi belgesi almak isteyenler, gerekli şartları ve donanım altyapısını sağlayarak tesislerinin bulunduğu yerdeki ilgili mudurluğe başvuracak.
Orman bitkisi tohumluk ureticileri, tohum uretim, sertifikasyon, analiz ve pazarlama kayıtlarını en az 5 yıl, tohumlara ait şahit numunelerini en az bir yıl sureyle muhafaza edecek, duzenlenecek eğitim ve toplantılara katılacak.
Laboratuvar calışmalarında Genel Mudurlukce belirlenmiş yontemler kullanılacak.
Orman bitki turlerine ait tohumlukların uretimini, satışını ve depolamasını yapacak ozel sektor tohumluk ureticileri, Genel Mudurluğun orman bitki pasaport sistemine gore kayıtlarını yaptıracak, bu sistemin gerekliliklerine uygun şekilde hareket edecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Cuneyt Kemal Ozkok