CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İZMİR ACIKLAMASI
Haber: Gulseli KENARLI - Kamera: Guven USTA/ İstanbul DHA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Turk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Toplantısı ve Prof. Dr. Aziz Sancar Bilim Hizmet ve Teşvik Odulleri Toreni"ne katıldı.

Beşiktaş'ta bir otelde duzenlenen torene Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dunya Sağlık Orgutu Avrupa Direktoru Hans Kluge ile konuk sağlık bakanları katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan programdaki konuşmasında, "İzmir Seferihisar acıklarında meydana gelen 6.6 buyukluğundeki depreme maruz kalan İzmir'e ve cevre şehirlerde yaşayanlara gecmiş olsun dileklerimiz iletiyorum. Vefat sayımız 12 idi, yaralı sayımızı 438 idi ve bunlar icerisinde 5 vatandaşımız ameliyatta 8 olan vatandaşımız yoğun bakımdaydı. 17 binada arama calışmalarımız devam ediyor. Devletimiz, bakan arkadaşlarımız, tum kurumlarıyla deprem anından itibaren yıkıntı altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmak icin harekete gecmiştir. AFAD, sağlık birimlerimiz ve diğer ilgili kamu personeli canla başla gorevini yapıyor. Bakanlarımız koordinasyonu sağlamak icin İzmir'e ulaşmıştır. Henuz evlerine giremeyen vatandaşlarımıza gereken desteği sağlıyoruz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gereken kaynak hemen aktarılmıştır" dedi. Erdoğan, "Kentsel donuşum projeleriyle depreme dayanıksız yapı stokumuzu yeniliyoruz, ulkemizi her gecen gun afetlere karşı daha hazırlıklı hale getiriyoruz. Ocak ayında meydana gelen Elazığ ve Malatya depreminin acıları hala yureğimizde tazeyken İzmir'den gelen bu haber bizi derinden uzmuştur" diye konuştu. YELİ AŞICumhurbaşkanı Erdoğan, yerli aşı konusunda, "İnşallah onumuzdeki bahar aylarında kendi aşımızı vatandaşlarımıza uygulayabilecek aşamaya gelmiş olacağız. Turkiye bir yandan Cin, Rusya, Amerika gibi ulkelerdeki aşı calışmalarını yakından takip ederken diğer yandan da kendi aşısını geliştirmek icin yoğun caba icerisindedir. Salgın surecinde dayanışma ve yardımlaşma konusunda gelişmiş ulkeler başta olmak uzere dunya maalesef iyi bir sınav veremedi. Yılsonu itibarıyla dunyadaki aşı calışmalarından bilim insanlarımızın uygun gorduğu birini veya birden fazlasını vatandaşlarımızın istifadesine sunmayı planlıyoruz. " şeklinde konuştu.
"EN AZ UC COCUK TEMENNİSİ OYLE RASTGELE SOYLENMİŞ BİR İFADE DEĞİL"
Erdoğan, "30 yaş altı nufusumuzun toplam nufusa oranı yuzde 40'a yaklaşıyor. En az uc cocuk temennisi oyle rastgele soylenmiş bir ifade değil, ulkemizin geleceği bakımından hayati oneme sahip bir tespittir. Dikkat ederseniz sadece genc demiyorum, aynı zamanda yetişmiş vurgusunu da yapıyorum. İnsani ve milli değerlerle guclu şekilde donanmamış, cağın teknolojisine hakim şekilde yetiştirilmemiş bir genc nufus avantaj olmaktan cıkıp başlı başına bir sorun haline donuşur. Gectiğimiz asra gelişmiş, bu sıfatla damga vuran ulkelerin nufus konusundaki kayıpları sebebiyle ciddi bir gelecek kaygısı icine girdiklerini goruyoruz. Hatta bu endişenin batıda yukselen İslam duşmanlığı ve yabancı duşmanlığının ana sebeplerinden biri olduğunu da biliyoruz. Turkiye geleceğin yıldızları arasında gosteriliyor. Katıldığım bilim toplantılarında gorduğum bir gerceği sizlerle burada paylaşmak istiyorum. Turkiye'nin gercekleştirdiği tarihi atılım, bilim ve araştırma faaliyetlerinde de onumuzu acmıştır. Başbakanlığım ve Cumhurbaşkanlığım doneminde bilimsel calışmaların teşviki, araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, yuksek teknolojinin tasarımı hususundaki her projeye şahsi destek verdim. İnşallah halen icinden gectiğimiz şu kritik sureci başarıyla geride bırakıp 2023 hedeflerine ulaştığımızda karşımızda yepyeni bir Turkiye goreceğiz. Ulkemize ve kendimize olan guvenimizin artması, 2053 vizyonumuzun altını daha guclu şekilde doldurmamızı sağlıyor. Maruz kaldığımız tum saldırılara, tum engellemelere rağmen bilimde de Turkiye'yi dunyanın en iyi ulkeleri arasında bir numaraya taşımaya kararlıyız. Bu konuda en buyuk desteği bilim insanlarından bekliyoruz. Emeğiniz ve gayretleriniz icin her birinize teşekkur ediyorum" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı