Gunumuzde eğitimin uzaktan devam etmesiyle birlikte online goruşmeler cok daha onemli bir hal aldı. Genelde yurt dışı kaynaklı Zoom, Microsoft Teams, Google Meet gibi platformlarla konferans goruşmeleri yapılabiliyor. Bu platformlar da video konferanslarda artan ilgiden dolayı gelirlerini surekli artırıyor.
İşte bu platformlara bir alternatif geliştirmek isteyen Sakarya Universitesi, bunun icin Uzaktan Eğitim Platformu’nu (UZEP) devreye soktu. TUBİTAK destekli UZEP, şu anda ulkemizde 15 universite tarafından kullanılıyor. Yakın zamanda tum Turkiye’de kullanılması beklenen platformun Zoom, Teams uygulamalarına benzeyen ozellikleri dikkat cekiyor.
[h=2]Binlerce oğrenci katılabilecek[/h]
Projeyi geliştiren ekibin başındaki Sakarya Universitesi Yazılım Muhendisliği Bolum Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ozmen, “UZEP’i hem kendi kaynaklarımızla hem de cok kolay kullanılabilir yaptık” dedi. Binlerce oğrencinin aynı anda derslere katılabileceğini soyleyen Ozmen’in tam acıklamaları şu şekilde:
“Pandemi başladı. Universitelerde yuz yuze eğitim bir anda bitti. Oğrencileri evine gonderdik. Derslerin devam etmesi lazım. Bir bakıldı ki bizim bu işlere yetecek bilgisayarımız yok. Boyle karmaşık bir sistemi yonetecek uzaktan eğitim merkezleri yok. Bu işi yapacak nitelikli eleman da yok. Bunlar olmadığı icin cok sayıda universite eğitimi durdurdu. Cok bicare kalındı. Biz bunu gorduk ve hemen bir sistem geliştirdik. Bu cok hızlı şekilde kullanıma alınacak bir sistem. Universitemizde 2 bin tane ders var. Bakıyoruz 200 tane eş zamanlı ders yuruyor. Aynı anda 6-7 bin kişi ders alıyor. Bunun sağlanması şu an cok onemli ve biz bunu 2 ay gibi kısa bir surede yaptık.”
[h=2]Cumhurbaşkanlığı Dijital Donuşum Ofisi, sunucuları yurt dışında olan uygulamaların kullanılmamasını istiyor[/h] Prof. Dr. Ozmen, Cumhurbaşkanlığı Dijital Donuşum Ofisi’nin sunucuları yurt dışında olan yazılımların kullanılmamasını istediğini belirterek, “Cunku oğrencilerin ve hocaların hepsinin ad, soyad ve kimlik bilgileri kayıtlı bu sistemlerde. Yabancı kaynaklı sistemleri kullandığınızda milyonlarca kişinin verileri de yurt dışına cıkmış oluyor. Biz tehlikeyi de ortadan kaldırdık. Kişisel verilerin korunması kanununa uygun bir sistem kurduk. Şimdi artık verilerin nerede olduğunu bileceğiz” dedi.
[h=2]“İthalata bağlı bir urun değil”[/h] UZEP’in tamamen yerli ve milli bir proje olduğunu soyleyen Ozmen, “Millî Eğitim Bakanlığı şu an Zoom kullanıyor mesela. Belki ileride onlar da ‘UZEP’ kullanmaya başlarlar. Turkiye’de yaygınlaştıktan sonra biz bunu ihrac etmeyi de duşunuyoruz” ifadelerini kullandı.

[h=2]Uygulama tasarruf da sağlıyor[/h] Şu anda 15 universitede UZEP’in kullanıldığını soyleyen Sakarya Universitesi Uzaktan Eğitim Muduru Prof. Dr. Mehmet Barış Horzum ise “Bu 15 universite normalde birer tane server alacaktı ve en az 1 milyon lira odeyecekti. Bu 15 milyon lira harcanması demek. Pandemi sonrası yuz yuze eğitime donulduğu zaman bu serverlar atıl kalacaktı. Hem universitelerin hem de ulkenin kaynakları iceride kaldı” şeklinde acıklama yaptı.
Zoom’a gore onemli avantajları olduğundan da bahseden Prof. Dr. Horzum, Zoom kullanıldığında ayrıca oğrenme yonetim sistemi ve olcme değerlendirme olmak uzere iki yazılım daha kullanılması gerektiğine dikkat cekerek, "Cunku orada dersin tamamını yapamıyorlar. Sadece dersi yapıyorlar ama dersin tekrar izlenmesi ve ders notu paylaşımı icin ayrı bir yazılıma ihtiyacları var. UZEP’in icinde bunların hepsi var. Oğrenci Yonetim Sistemi, Sanal sınıf, Olcme Değerlendirme, Duyuru Modulu ve Raporlama Modulu ile 5 bileşenden oluşuyor. Zoom, Teams ve Meets gibi uygulamalar sadece sanal sınıfları yapmayı sağlıyor. Bizim yazılımımız hem dersle ilgili tum verileri tekrar izleme yapısına sahip hem sanal sınıf hem de olcme değerlendirmeye. Yani yuz yuze eğitimde yapılan tum faaliyetler aslında bu ortamda da yapılabiliyor" dedi.