Gebelikte Oruc Tutma Hamilelik Ve Lohusalıkta Oruc
Hamileyken Oruc Tutabilirmiyim?
Hamilelik esnasında oruc tutmak sakıncalı mıdır?


Doktorundan onay alan gebe bir kadının oruc tutmasında dengeli ve duzenli beslenme prensiplerine uyulduğu taktirde sakınca yoktur. Bu donemde beslenme monusu, anne ve bebeğin ihtiyaclarını en iyi miktarda karşılayacak şekilde duzenlenmelidir. Sağlıklı bir gebe diyeti; tahıl grubu, meyve, sebze, et ve sut urunlerini ve bol sıvı gıdalar icermelidir. Diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi benzer hastalıkları bulunanların doktor tavsiyesiyle oruc tutması gerekmektedir.

Anne ve bebek sağlıklı bir gelişim sureci izliyorsa, gunluk alınması gereken enerji ve besin oğeleri sahur ve iftar saatlerine bolunerek tuketildiği surece, orucun gebeliği olumsuz etkileri cok aza indirelecektir.
Gebeliğin ilk 3 ayı ve son ayında oruc tutulması da mutlaka doktor izni ile olmalıdır.

Hangi gebeler (hamileler) oruc tutamaz? Kimler icin sakıncalıdır?

Anne adayının sistemik hastalıkları var ise, bebeğin gelişiminde problem gozleniyor ise ve doktoru uygun gormuyor ise oruc tutmak hem anne adayı hem de bebek icin sakıncalı olabilmektedir. Hamilelik, enerji ve değişik besinlerin gereksiniminin arttığı bir donemdir. Oruc bu gereksinimlerin yerine konulmasını engelliyorsa ertelenmelidir. Bazı anne adayları uzun sureli aclığa karşı direncli değildir. Ayrıca, gebelikte bulantı, kusma, mide ekşimesi ve mide yanması yakınmaları olabilir. Bu şikayetler uzun suren aclık donemlerinde daha da artar. Bu gibi durumlarda anne sağlığı acısından oruc tutulması doğru değildir.

Lohusalar oruc tutabilir mi?

Doğum sonrası ilk 5 hafta lohusalık olarak adlandırılmaktadır. Doğuma bağlı kanama ve normal doğum veya sezeryanın getirdiği travma sonucu anneler genellikle bu donemde yorgun ve bitkin olurlar. Az az kanamanın da devam edebileceği bu donemde demir ihtiyacı da onemlidir. Sut veren annelerin lohusalık doneminde oruc tutmaları genel olarak zor olmakta ve onerilmemektedir.

Ramazan ayında oruc tutan hamileler icin sakıncalı yiyecekler nelerdir?

Her şeyden once aşırı yemekten kacınmak gerekir, bu refluyu ve mide yanmasını arttırır. Ayrıca fazla yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalardan, demli caydan ve kahveden mumkun olduğunca kacmak gerekli. Taze hazırlanmış besinler, az yağlı yiyecekler tercih edilmeli, kızartmalardan uzak durulmalı, taze sebze ve meyveler secilmeli. Cok fazla meyve tuketmemeye ozen gosterilmelidir. Ağır tatlılar yerine hafif sutlu tatlılar tercih edilmelidir.

Gebeler (hamileler) oruc tutarken nelere dikkat etmelidir? En sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır?

Gun icinde halsizlik, baş donmesi gibi benzer durumlarla karşılaşılabilecek sorunları minimuma indirmek icin mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahur yapmadan oruc tutulmamalıdır. Sahurda hafif ve tok tutucu, proteinden zengin besinler tuketilmelidir. Gebelikte en onemli iki besin oğesi demir ve kalsiyumun bir kısmı bu vakitte alınmalıdır. Az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, pekmez, sut, kepekli ekmek, meyve secimi ideal olacaktır. Uzun sure tok kalabilmek ve kabızlığı onlemek amacıyla en az 4-5 dilim kepekli ekmek ve yanında sıvı alımına ozen gosterilmelidir.

İftar 2-3 oğune bolunerek yapılmalı. Oruc, birkac yudum su ve hurmayla acılabilir. İlk olarak evde hazırlanmış corba, ardından ana yemek olarak etli sebze veya tavuk sebze haşlama ya da balık buğulama turde besinler tercih edilmelidir.İftardan yaklaşık bir saat sonra, bir kase yoğurt ve bir porsiyon soğuş sebze veya salata tuketilebilir. İftardan sonra aralarda bir avuc kadar kuruyemiş, kuru meyve tuketilmelidir. 15 dakikayı aşmayan basit egzersizlerin yapılması faydalı olmaktadır .

Anne adaylarına ornek bir Ramazan monusu

İftar: 1 kase corba, salata, esmer ekmek 1-2 saat sonra: 1 porsiyon et, tavuk ya da balık, 1 porsiyon sebze yemeği, 2 kaşık yoğurt veya ayran, esmer ekmek veya az yağlı pilav, makarna ve salata

Sahur: 1 bardak sut, iki kibrit kutusu peynir, domates, salatalık, biber, esmer ekmek, gun aşırı yumurta, birkac zeytin, meyve