Ege Universitesi (EU)'nde, Cumhuriyetin 97'nci kuruluş yıl donumu kapsamında bir toren duzenlendi.
Ege Universitesi (EU) Buyuk Spor Salonunda gercekleştirilen "Cumhuriyet ve Ataturk Gunleri" kapsamında, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Rektor Prof. Dr. Necdet Budak tarafından Ataturk bustune celenk bırakıldı. Torene ayrıca; universite ust yonetimi, senato uyeleri, akademik ve idari personel ile oğrenci temsilciler katıldı.
Rektor Prof. Dr. Necdet Budak, torende yaptığı konuşmada, "Bugun Cumhuriyetimizin 97'nci yıl donumunu buyuk bir sevinc, coşku ve gururla kutluyoruz. İnanıyorum ki bu coşku ve heyecan ilelebet her 29 Ekim'de yaşanacak, bu gurur hic bitmeyecek. Ege Universitesi ailesi başta olmak uzere tum milletimizin bayramını en icten dileklerimle kutluyorum. Atalarımızın istiklal ve istikbal uğruna verdiği şanlı mucadelenin en kıymetli kazanımlarından olan Cumhuriyetimiz, bugun 97 yaşında. Gecen 97 yılın ardından, yureklerimizde paylaştığımız bu coşkunun, ilelebet baki kalacağına yurekten inanıyorum. 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ilkesiyle, Ulu Onder Mustafa Kemal Ataturk onderliğinde bizlere armağan edilen bu zafer, yalnızca milletimize aydınlık bir donemin kapılarını aralamakla kalmamış; aynı zamanda Turk milletinin bağımsızlığından asla taviz vermeyeceğini tum dunyaya ilan etmiştir. Bugun topraklarımızda hakim olan guclu demokrasi geleneğini, vatanımızın her koşesinde esen hoşgoru ve barış iklimini, insani ve etik değerlerimizi, uluslararası arenada sahip olduğumuz haklarımızı Cumhuriyete ve onun ardındaki ruha borcluyuz. Ulusal kaderimizi şekillendiren bu kıymetli emanete sahip cıkmak, onu yucelterek daima ileri taşımak ise hepimizin en asli sorumluluklarındandır" dedi.
"İstiklalimizi muhafaza etmeye ve daha ileriye taşımaya soz veriyoruz"
Ege Universitesi Ataturk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bolumu Başkanı Prof. Dr. Hasan Mert de, universitede "Cumhuriyet ve Ataturk Gunleri" geleneğinin 10 yıldır devam ettiğini soyledi. Cumhuriyet tarihi ile ilgili olaylardan anekdotlar paylaşan Prof. Dr. Mert, "Mustafa Kemal Ataturk'un de dediği gibi Turkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Yine Ataturk demiştir ki; 'Hurriyet ve istiklal benim karakterimdir. Bu millet gecmişte istiklalini kaybetmedi, Gelecekte de kaybetmeyecektir.' Bugunun universiteleri olarak biz de gecmişten ilham alarak gelecekte istiklalimizi muhafaza etmeye ve daha ileriye taşımaya soz veriyoruz. Cumhuriyetimizin 97'nci yılı hepimiz icin kutlu olsun. Evlerimizi bayraklarla donatalım, bayramımızı hep birlikte kutlayalım" dedi.
Toren sonunda katılımcılar, EU Ataturk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bolumu tarafından hazırlanan "Ataturk ve Kitap" sergisini gezdi. - İZMİR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı