Babasının bir asırlık turşuculuk mesleğini Afyonkarahisar'da 60 yıldır surduren Tevfik Tutan, Turk sinemalarına da konu olan "Limonla mı yoksa sirkeyle mi turşu kurulur?" sorusuna "Turşunun ana maddesi sirkedir" yanıtını vererek son notayı koydu.
Havaların soğumasıyla birlikte turşuya olan rağbet bir hayli artarken, uzun yıllar turşuculuk yapan Tevfik Tutan, turşunun limonla mı yoksa sirkeyle mi kurulmasından nasıl muhafaza edilmesi gerektiğine kadar bircok puf noktaları aktardı. Dededen toruna turşuculuk mesleğini surduren Tevfik Tutan, hicbir zaman sıra dışı turşular yapmadıklarını hep klasik turşulardan yana olduklarını kaydetti. Tutan, "100 yılın uzerinde dededen toruna turşucuyuz. Şuanda revacta olan turşu, acı biber gurubu, salatalık, lahana, pancar bunlar en onemli ceşitler. Diğerlerinde ise fasulyesine kadar turşu yapıyoruz. Biz sıra dışı turşularla pek uğraşmıyoruz. Klasik turşular yapıyoruz" dedi.

"Korona virus de satışlar patlamadı"
Korona virus (Covit-19) dolayısıyla cok fazla ilgili beklediklerini ancak bekledikleri satışları goremediklerini kaydeden Tutan, "Korona viruste biz biraz daha satışların artmasını bekledik ama ne yazık ki vatandaş cok fazla satış patlaması yapmadı. Satışlar normal seyrinde gidiyor" diye konuştu.
Turşunun Koronaviruse karşı iyi geldiği yonunde soylentileri de değerlendiren Turşucu Tevfik Tutan, "Ben bilimsel olmayan hic bir şeyi dikkate almam. Genelde bunlar internette cıkan haberler. Bugun cıkar, yarın populer olur, uc gun sonra unutulur. Ama şu bir gercek; turşular sirkeyle yapıldığı icin bağışıklık sistemine faydalı olabileceği kanaatindeyim. Herkes oyle soyluyor" dedi.
"Esas turşunun ana maddesi sirke"
Turk sinemalarına da konu olan ve Adile Naşit-Munir Ozkul klasiği; limonla mı yoksa sirkeyle mi turşu daha iyi olur? sorusuna da cevap veren Tutan, turşunun ana maddesinin sirke olduğunu vurgulayarak şunları soyledi:
"Limonla dediği limon tuzu, yani halk arasındaki ismi limontuzu. Onunla da yapılabilir, sirkeyle de yapılabilir. Ancak esas turşunun ana maddesi sirke. Limon tuzuyla da yapılabilir mi? Yapılabilir. İkisiyle birlikte yapılabilirse daha da guzel olur. Bur turşunun omru bizlerde modern imkanlarla muhafaza ettiğimiz icin, fabrika ortamında muhafaza ettiğimiz icin bu 8-10 ayı bulabilir. Ama ev ortamında ne yazık ki kaloriferli ortamdan dolayı 3 ayda turşu ozelliğini yitirir."
"Buzdolabında tutulmayan turşu turşu değildir"
Buzdolabında muhafaza edilmeyen hicbir turşunun turşu ozelliği taşımadığını kaydeden Tutan, "Afyonlunun en cok tercih ettiği turşu ceşidi; salatalık, biber, lahana ve pancar. Turşunun korunmasıyla ilgili vatandaş yaptığı turşuyu buzdolabında muhafaza etmediği surece o turşu sadece turşu olarak durur. İnsanlara hicbir faydası olmaz. Cunku bakteri uretiyor, uzeri parlanıyor, kufleniyor ve maalesef de vatandaşımız o vaziyette yiyor. Turşu buzdolabında korunması lazım" diye konuştu. - AFYONKARAHİSAR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı