Hamileyken neler yapılabilir
Bir kadın icin tarifsiz bir duygudur hamile olmak, icinde bir canlının buyuduğunu bilmek. Planlı veya plansız olsun eminim her kadının hamilelik donemiyle ilgili hayalleri, yapacakları ve yapmayacakları vardır. İnternet elimizin altında olduğu icin akademik bilgiye de ulaşmak kolay. Dokuz aylık surecte başımıza neler geleceğini biliyoruz, doğum hakkında okuyoruz. Cesaretli olanlarımız doğum videolarını bile seyrediyor. Şimdi geriye donup baktığımda neler yaşamışım, neleri yapmışım, neleri yapmamalıymışım gozden gecirdiğimde yazacak bir suru şey cıktı bana.
Doktor kontrolundeki hamileliğinizin harika, sorunsuz gectiğini umit ediyorum ve diyorum ki
Hanımlar, hamileyken bunları yapın:
Aşırı ilgi beklemeyin. Siz hasta değilsiniz. Sadece hamilesiniz. Bebeğinizi dunyaya getirecek olmanız son derece onemli bir şey ama olay haline sokmaya gerek yok. Daha doğrusu hayattan geri kalmayın demek istiyorum.
Vitamin alın. Evet, evet alın. Yapılan araştırmalara gore pre-natal donemde alınan folik asidin bebeklerde oluşabilecek noral tup defekti kusurunu onleyebileceği anlaşılmış. Bizim annelerimiz almamış, biz kusurlu değiliz ama olabilirdik de. Doktorunuza danışarak vitamin ve mineral takviyesi alın. Zaman zaman duşecek olan enerji seviyeniz toparlamak icin ihtiyacınız olacaktır bu haplara.
Egzersiz yapın. Dedim ya siz hasta değilsiniz. Egzersiz yapmak cok daha iyi hissetmenizi sağlayacak. Hemen gidip bir hamile pilatesine veya yogasına yazılın demiyorum. İstiyorsanız yapın da bir cift spor ayakkabı da işinizi gorecektir. Yuruyuş cok iyi geliyor hamile kadına. Eğer her şey yolunda gidiyorsa, yatmak zorunda değilseniz son gune kadar yuruyuş yapabilirsiniz. Ne zaman durmanız gerektiğinizin sinyalini vucudunuz verecektir. Yorulduğunuz anda durun. Burası onemli. On dakikalık egzersiz bile yoruyorsa bırakın.
Lifli gıdalar tuketmeye ozen gosterin. Hamileliğin ilerleyen aylarında kabızlık şikayetiyle karşılaşma ihtimaliniz yuksek. Ustune bir de doktorunuzun buyuk ihtimalle takviye olarak onereceği demir hapları ile hayat cekilmez olabilir. O yuzden bolca lifli gıda ile beslenmeli. Hem de ilk gunden itibaren.
Uyuyun. Herkese soylediğim tek ve en onemli konu bu aslında. UYKU. Yenidoğan bebekle başbaşa kaldığınızda 'keşke daha cok uyusaymışım' diyeceksiniz. Onceden uyumak neyi cozer? Hic. Sadece tatmin. 'İyi ki hamileyken bol bol uyumuşum' demek, konuya daha pozitif yaklaşmanızı sağlıyor.
Kitap okuyun. Ne bulursanız okumanızı tavsiye ederim. Roman ve hikaye kitaplarına oncelik tanıyabilirsiniz. Cunku doğuumdan sonra bir sure annelik, bebek ve cocuk bakımı hakkındaki kitaplarla boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaksınız ve bazı zamanlar değil romana dalmak, gazete bile cevirecek entellektuel seviyenizi bulamayacaksınız.
Yazın. Hissettiklerinizi, korkularınızı, hayallerinizi yazın. Ne olursa, nasıl olursa yazın. Blog da acabilirsiniz. Herkes okumasın, bana kalsın derseniz başucunuza kucuk bir defter koyun. İcine de bir kalem yerleştirin. Her akşam yatmadan bir iki cumle de olsa yazabilirseniz, ileride muhteşem bir hikaye cıkacağına sizi temin edebilirim.
Hamilelik ve doğum kurslarına gidin . Kitaplardan, bloglardan sıkılabilirsiniz. Hem biraz da sosyalleşmek iyi gelir insana. Doğuma hazırlanmak, nefes tekniklerini oğrenmek o kadar onemli ki dokuz ayın sonunda ıkınırken 'keşke kursa gitseydim' demeniz olası. Daha once hicbir bebek tecrubeniz olmadıysa yani kardeş, kuzen, yeğen altı değiştirmediyseniz, aynı kurslarda bebek bakımına dair derslere de katılmanız faydalı olacaktır. Panik atak gecirmeden el kadar bebeği nasıl yıkayacağınızı, bezini nasıl değiştireceğinizi oğreneceksiniz.
Yapın bunları, pişman olmayacaksınız.
Irem Erdilek