İshale ne iyi Gelir İshal tedavisi
İshal Tedavisi Nasıl Yapılır
İshal nedenleri ishalin tedavisi ishalde nasıl beslenmeli



İshal tedavisi

İshal tedavisinde en onemli ilke ağızdan sıvı tedavisi "ORS" ile beslenmenin surdurulmesidir

İshal, bebek ve cocuklarda en sık gorulen hastalıklardan biridir. Bebek olum oranının en yuksek olduğu ulkemizde olum nedenlerinin başında ishal gelmektedir.
Dunya sağlık orgutune gore, gelişmekte olan ulkelerde her yıl 12 milyonu aşkın cocuk ishal nedeniyle olmektedir.
Nedenlerine baktığımızda ise yetersiz beslenme, ek besinlere cok erken veya gec başlanması, aşırı beslenme, enfeksiyonlar, besin zehirlenmeleri, antibiyotik kullanımı ve metabolik hastalıklar gorulmektedir. Kısaca sulu dışkı ve kusma ile seyreden ishal, bebeğinizin vucudundan aşırı su ve mineral kaybına neden olmaktadır. Bu durum ise tedbiri alınmazsa bebeği olume kadar goturebilecek ciddiyettedir.

Aniden başlar
İshal genellikle aniden başlar ve dışkı sayısında artma (gunde 3 kezden fazla) ile kendini gosterir. Cocukluk cağında en sık 0 - 5 yaş doneminde ishal gorulur. İshali olan cocukların hemen hepsinde kusma da olur. Ayrıca ishal cocukluk cağında yaz aylarında sık gorulduğu gibi rotaviruse bağlı olarak gelişen ishal kış aylarında da cok sık gorulmektedir. Bu nedenle kışın da cocuklarda gorulen ishalin onemsenmesi gerekmektedir.

Hasta cocuk nasıl beslenmeli?

İshal tedavisinde en onemli ilke ağızdan sıvı tedavisi "ORS" (oral rehidratasyon sıvısı) ve beslenmenin surdurulmesidir. İshali olan cocuğa bol su ve sıvı besinler verilmelidir. İshalli cocuk ac bırakılmamalıdır ve her zamanki gibi beslenmelidir.
İshal sırasında verilebilecek en uygun besinler pirinc, patetes, yoğurt, sebze ve meyvedir. Yağlı besinler, cay, meyve suyu, kola gibi cok şeker iceren iceceklerden sakınılmalıdır.
Ayrıca ORS'nin yanı sıra cocuğa kaynamış su, acık cay, tuzlu ayran, meyve suyu, yoğurtlu pirinc corbası verilebilir. Şeker ve şekerli yiyecekler verilmemelidir.


YOĞURT
Yoğurt, bileşimi yonunden sute fazla benzeyen bir sut urunudur. Folik asit gibi bazı B vitaminlerinin miktarları yoğurtta daha coktur. Yuksek miktarda protein, kalsiyum, fosfor, iyot, flor ve ceşitli vitaminleri de icermektedir. Yoğurt, zengin bir karbonhidrat (laktoz), protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfor kaynağıdır. Ayrıca laktoz intoleranslı (sut şekerine duyarlı) kişilerin tuketime elverişli, tumor onleyici ve kolesterolu duşurucu ozellikleri bulunmaktadır. Bağırsak duzensizliklerinin giderilmesine, ozellikle cocuk ve yetişkinlerde karşılaşılan ishallerin tedavisine yardımcı olur.