Bebeğinizle iletişim kurmanın yolları neler?
Bebekler sağlıklı iletişim kurma yolları

Bebeğiniz daha karnınızdayken, siz konuşunca ve muzik dinleyince bunların farkına varıyor ve sizinle iletişime gecmeye başlıyor.

Bugun biliyoruz ki konuşma ve dinleme aktivitelerine ne kadar erken başlanırsa bebeğiniz ve sizin aranızdaki bağ o kadar guclu oluyor.

Hicbir zaman erken değil!
Cocuğunuz konuşamasa da doğduğu andan itibaren sizinle iletişim kurmak icin cabalar. İletişim kurmak icin gosterdiği ilk girişimleri; sizinle goz kontağı kurmaya calışması, bakışlarınız takip etmesi, anlamsız sesler cıkarmaya calışması ve gulumsemesi olarak sıralanabilir. Siz de bebeğiniz bu girişimlerine karşılık vermek icin onun gozlerine 20 -25 cm uzaklıktan bakmaya calışın, cunku bu mesafe bebeklerin gormek icin odaklanabildiği en iyi uzaklıktır.

• Bebeğinizi yumuşak dokunuşlarla okşayın, ona sık sık gulumseyin, şarkı soyleyin ve onunla sohbet edin.
• Bebeğinizle konuşun. Onun tepkilerini seyredin ve cevaplarını bekleyin. Onun tepkilerini bilmek bebeğinizle daha sonra kurmak isteyeceğiniz iletişim icin size yardımcı olacaktır, unutmayın. Bebeğinizin vucut dilini anlamaya calışın, ellerini ve kollarını her sallayışında size bir şeyler anlatmak istiyor olabilir.
• Bebeğinizin hareketlerini takip edin. Ona butun dikkatinizi verin ve cıkardığı en ufak sesi bile duymaya calışın, size verdiği cevapları en ince noktasına kadar anlamaya ozen gosterin. Bu davranışlarınızla bebeğinize iletişim becerilerini oğretmiş ve yaşadığı dunyayı nasıl anlaması ve nasıl yorumlaması gerektiğini ona oğretmiş olursunuz.
• Bebeğiniz beslenmesini tamamladıktan sonra onunla iletişime gecmeye calışabilirsiniz, cunku beslenme sonrası periyodu bebeğinizin kendini rahat ve hazır hissedebileceği en ideal anlardan biridir. Fakat bu konuda endişelenmeyin, cunku bircok anne ve baba iletişim icin ideal anları icgudusel olarak da bulabilme yeteneğine sahip!
• Ağlamanın bebeğinizin dil gelişimi icin cok onemli olduğunu her zaman hatırlayın. Bebeğiniz konuşmaya gecmeden onceki donemde ancak ağlayarak kendi ihtiyaclarını karşısındakilere iletebiliyor. Bu nedenle bebeğiniz ağlarken ona kısa zamanda cevap vermeniz bebeğinizin size guven duymasına ve bağlanmasına yardımcı olacaktır.

Erken Dinleme ve Konuşma
Yıllar once bebeklerin yeterince iyi duyamadıkları ve goremedikleri duşunulurdu. Ancak bugun biliyoruz ki konuşma ve dinleme aktivitelerine ne kadar erken başlanırsa bebeğiniz ve sizin aranızdaki bağ o kadar guclu oluyor.

Bebeğinizi dinlemek, bebeğinizle gittikce geliştirdiğiniz ilişkinizde cok onemli bir role sahip. İlk gunlerde sadece ağlamak olarak gorduğunuz bir aktivite ilerideki gunlerde “Ben acım” veya “ Ben yalnızım ve ilgini istiyorum” anlamına gelebilir. Bebeğinizi iyi bir şekilde dinler ve ne demek istediğini anlayabilirseniz onunla kuracağınız iyi bir ilişkinin temellerini atmış olursunuz.

Bebeğinizle Konuşma İpucları
Bebeğinizle konuşurken sevgi dolu sozcukler kullanın. Ses tonunuza dikkat edin, pozitif şeylerden bahsediyor bile olsanız asla sert bir ses tonu kullanmayın. Yavaş yavaş konuşun ve konuşurken bebeğinizin yuzune bakmaya ozen gosterin, etrafta bebeğinizin ilgisini başka tarafa cekecek unsurlar bulundurmamaya calışın.
Bebeğinizle konuşurken sesinizi yukseltip alcaltarak ve farklı sesler cıkararak onunla iletişim kurmaya onem verin. Coğu zaman insanların bir bebekle konuşurken otomatik olarak yaptığı bu konuşma turu bebeklerin ilgisini ve dikkatini cok daha kolay yakalamanızı sağlıyor.
Konuşmalarınızda o anda ne yaptığınızı anlatmaya calışın. Orneğin, “Şu anda bezini değiştiriyorum” veya “Akşama yiyeceğimiz yemekleri hazırlamaya calışıyorum” gibi… Konuşmanızda bebeğinizin neler yaptığından da bahsedebilirsiniz. “Şu anda kollarını ve bacaklarını salladığını goruyorum” (bebeğiniz kollarını ve bacaklarını sallarken) ya da “Şimdi bana bir şeyler soylemek istediğini goruyorum” (bebeğiniz sesler cıkarırken) gibi…
Bebeğiniz biraz buyudukten sonra onunla her şey hakkında konuşabilirsiniz. Orneğin, “Bugun, hava cok guzel, guneş gokyuzunde parlıyor” veya “Senin karnın tok, şimdi yemek yeme sırası benim, ben de karnımı doyurmalıyım”…
Nesneleri isimlendirin. Ozellikle bebeğiniz buyumeye ve bazı nesneleri işaret etmeye başladığı donemde nesneleri isimlendirmeye başlayın. “Bu senin oyuncak ayın, oyuncak ayını istiyorsun” gibi…
Birinci yılın sonunda, bebeğiniz sizin ona soylediğiniz bircok şeyi anlamaya başlayacak ve bazı kucuk komutları uygulayabilecektir. Orneğin “El salla” ya da “Bardağı bana ver” gibi…
Bebeğinizin konuşma girişimlerini kucumsemeyin ve asla onunla alay etmeyin, aksine onu konuşması icin cesaretlendirin.
Bebeğinizle beraber resimli kitapları okuyun. Kitap okuma aktivitesi bebeğinizle beraber yapacağınız paha bicilemez aktivitelerden biridir. Cunku bu aktivite esnasında bebeğiniz kelime bilgisini artırır, dil ve dinleme yeteneğini geliştirir.
Bebeğinizle beraber eğlenin. 8-12 aylık donemde bebekler sık sık mırıldanır ve “mama”, “dada” veya “baba” gibi basit sozcukleri cıkarırlar. Bebeğinizle konuşurken ona yonelerek konuşun, dil gelişimi ile ilgili herhangi bir başarı elde ettiğinde ise onu bol bol ovun – her ne kadar bebeğiniz kullandığınız kelimeleri anlamasa da!

Onemli Tavsiyeler
Bebeğinizle iletişime gecmek icin hicbir zaman erken değildir.
Bebeğinizin vucut dilini takip edin ve onun cevaplarını bekleyin.
Bebeğinizin dil gelişimde ağlamanın rolu cok onemli.
Bebeğiniz buyurken onunla her konuda konuşun.