Azerbaycan Tovuz Milletvekili Ganire Paşayeva, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransız mallarına boykot cağrısına destek vererek, "Turk milletinin evlatları Fransızlardan daha coktur. Herkese cağrı yapıyorum; Fransız mallarının boykotuna başlıyoruz" dedi.
Azerbaycan milletvekilleri Ganire Paşayeva, Memmedov Meşhur ve Elnur Abdullayev, Kayseri Ticaret Odası'nın online olarak duzenlenen Ekim ayı Meclis Toplantısı'na katıldı. Toplantının acılış konuşmasının yapan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Omer Gulsoy, "Pandemi nedeniyle tum dunyada olduğu gibi bizim ekonomik dengelerimizde alt-ust oldu. Bir cok dunya ulkesine kıyasla şukurler olsun ki Turkiye'de bazı gostergeler dahi iyi. İnşallah daha da iyi olacağız. Oncelikle Turk Dunyası ve tum insanlığın uzerinden yuce rabbim bu pandemiyi yerle yeksan etsin. Viruse karşı hep birlikte mucadele etmeye Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaya devam ediyoruz. Ekonomik gostergelerimiz sanayi sektorumuzde iyi gidiyor ama perakende sektorumuzde sıkıntılar ise devam ediyor. Hazine Bakanımız Berat Albayrak'ın soylediği hedeflerin tutturabilmesi icin her şeyden once guven ve istikrar sağlanması gerekir. Tabii pandeminin de mumkun olduğunca en erken surede kontrol altına alınması şart. Azerbaycan Milli Meclisi'nin hormetli milletvekillerinin de katıldığı bu toplantımızda iki kardeş ulke arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğinin altını cizmek isterim. Elbette Turkiye ile Azerbaycan arasındaki, yakınlık, ticari ilişki ile olculemez. Biz 'iki devlet, bir millet' anlayışı ile hareket ediyoruz. Gectiğimiz şubat ayında iki ulke Cumhurbaşkanlarımızın huzurlarında yapılan Yuksek Duzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında Turkiye ve Azerbaycan'ın ticaret hacminin yıllık 15 milyar dolara cıkartılması ongorulmuştur. İki ulke arasındaki ticaret hacmi 4 milyar dolar civarındadır. 2019'a kıyasla bu yılın ilk 9 ayında Turkiye'nin Azerbaycan'a yaptığı ihracat yuzde 17 civarında daha artarak 1.5 milyar doların uzerine cıkmıştır. Kayseri'den Azerbaycan'a yapılan ihracat ise yaklaşık yuzde 18 azalarak 17 milyon dolardan 15 milyon dolara duşmuştur. İnşallah en kısa surede Azerbaycan ordusu Karabağ'ı azad eder, pandemi normale doner ve biz Kayseri-Azerbaycan arasındaki kardeşlik koprusunu ticari olarak da daha ileri boyutlara cıkartırız. Azerbaycan ve Turkiye Asya ve Avrupa arasında bir enerji ve iletişim koprusu kurmuştur. Bu koprunun Baku-Tiflis Ceyhan Boru hattı ve yine Baku-Tiflis- Kars demiryolu projesi ile daha da gucleneceğini ifade etmek isterim. Biliyorsunuz ilimiz genelinde doğalgaz dağıtımı yapan Kayserigaz'ın yuzde 70 hissesini Azeribaycan'ın resmi enerji şirketi olan ve ulkemizde onemli yatırımları bulunan SOCAR satın aldı. Yani Kayseri'de Azerbaycan sermayesi guclu oranda yer aldı, alacak" dedi.
Ganire Paşayeva: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın boykot cağrısına destek veriyoruz ve Fransız mallarını almıyoruz"
Toplantıda konuşan Azerbaycan Tovuz Milletvekili Ganire Paşayeva, "Biz bir millet iki devletiz. Kardeş Turkiye'mizin bayramı bizim de bayramımızdır. Başta Mustafa Kemal Ataturk olmak uzere kahraman şehit dedelerimizi rahmetle anıyorum. Ekim ayında da Bugun dualarımız Azerbaycan'ın topraklarının işgalden kurtarılması icindir. Burada Turk devletlerinin topraklarıdır. Turkiye'de bizim vatanımızdır. Ben Kayseri'ye cok geldim, cok yazdım. Kayseri'miz Turk dunyasının en değerli kahraman bolgelerinden biridir. Kayseri'mizi selamlamaktan mutluluk duyurum. Azerbaycan 30 yıldır adaletsizlik yuz yuzeydi. Ermenistan'dan 30 yıldır Azerbaycan'ın topraklarını işgal altında tutuyordu. 1 milyon kardeşimiz evlerine donemiyordu. Ermenistan kucuk gorulebilir ama onların arkasında duran guclerin desteği ile Azerbaycan'ı işgal etti. Silah desteği vardı, politik destek vardı. Azerbaycan bu surecte Turkiye ve Pakistan dışında Turk dunyasından destek alamadı" ifadelerini kullandı.
Azerbaycan ekonomisinin cok kalkındığını soyleyen Paşayeva, "Azerbaycan'ın ekonomisi cok kalkındı, silahlı kuvvetlerini yeniden buldu. Onemli projeler yaptı. Azerbaycan yıllarca topraklarını kurtarmak icin hazırlandı. Ben dunyada adaletin olmadığını duşunuyorum. Guvenlik konseyi artık boyle devam edemez. Cunku sadece buyuk guclerin cıkarlarını savunan bir mekanizma haline gelmiştir. Azerbaycan topraklarının işgalci Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan cıkması gerekir ama uygulamadı. Cunku Guvenlik Konseyi hicbir baskı uygulamadı. Yıllar işgalci Ermenistan'a destek verdiler. Azerbaycan kendi topraklarını kurtarmak icin harekete gectiğinde Ermenistan'ı kurtarmak istiyorlar. Bunun icin ciddi baskı yapıyorlar ama Cumhurbaşkanımız Aliyev'de bunu soyledi. Hicbir guc artık Azerbaycan'ı durduramaz. Topraklarımızı kurtarmak bizim hakkımızdır. Bizim mucadelemiz devam edecek. Azerbaycan bizim yeni Canakkale'miz diyoruz. Yeni vatan mucadelesi diyoruz. Soz konusu vatanımızdır, gerisi teferruattır. Topraklarımızı ne olursa olsun bunlara boyun eğmeden topraklarını azat etmekten vazgecmeyeceğiz. Kardeş ulkemizin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a boyle duruşundan dolayı tebrik ediyorum. 'Azerbaycan'ın kendi topraklarını işgalden kurtarma hakkı var, bunu yapıyor, karışmayın' dedi. Turkiye'nin bu mesajı cok onemli bir acıklama oldu. Turkiye'de bu kadar cephede var. Guney Kafkasya'da da olur mu diyenlere Turkiye bu cevabı verdi. Turkiye'nin bu mesajı cok onemli bir mesajdır. Biz adaletsiz bir dunyada yaşıyoruz. Bugun dunyada adalet anlayışı maalesef bitmiştir. Bugun dunyanın tek bir kuralı var. Bu da guctur" ifadelerini kullandı.
"Turk milletinin evlatları Fransızlardan daha coktur. Herkese cağrı yapıyorum; Fransız mallarının boykotuna başlıyoruz" diyen Paşayeva; "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın boykot cağrısına destek veriyoruz ve Fransız mallarını almıyoruz. Dunya uzerinde yaşayan 50 milyon Azerbaycanlı buna uyacaktır. Turk milletinin evlatları Fransızlardan daha coktur. Herkese cağrı yapıyorum; Fransız mallarının boykotuna başlıyoruz. Bizim birliğimiz artmasını istemeyenler yine devriyededir. Bu birlik icerisinde işbirliğimiz daha da guclenecektir. Artık Karabağ dışında 4 bolgemizin buyuk bolumu işgalden kurtarılmıştır. Bu işgalden kurtarma operasyonları devam edecek ve inşallah sizlerle birlikte işgalden kurtarılan toprakları yeniden kuracağız. Oradaki kulturel varlıklarımızı dağıtmışlar. O topraklarımızı yeniden kuracağız. Kayseri'nin Azerbaycan'da kardeş şehri yok. Kayseri'nin kardeş şehri inşallah Karabağ'ımızın bir şehri olacak. Zafer bizimledir. Biz Canakkale zaferini yaşamış milletiz. Her şey bitti dediklerinde biz Turk milleti bitti demedikce bitmez diyerek destan yaşadık" şeklinde konuştu.
Toplantıya katılan Elnur Abdullayev, "Bizim Cumhurbaşkanımız Aliyev var, bizim Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan var. Bu kardeşliğin karşısında hicbir guc duramaz. Bu gucun karşısında korkuyorlar. Azerbaycan ordusunu da artık tanıdılar Ermenistan'ın her şeyi uydurmadır. Bugun Azerbaycan ile Turkiye adalet icin dovuşur. Turk'un Turk'ten başka dostu yoktu. Yaşasın devlet başkanlarımız, yaşasın ordularımız" derken, Milletvekili Memmedov Meşhur ise "Bugun Turkiye'nin bizim yanımızda olması bizimle gurur veriyor. Azerbaycan'ın arkasında durması bize gurur ve şeref veriyor" şeklinde konuştu. - KAYSERİ
Kaynak: İhlas Haber Ajansı