Şişecam'ın bu yılın ocak-eylul donemine ilişkin konsolide net satışları 14,6 milyar liraya ulaşırken, şirket, soz konusu donemde yaklaşık 1,1 milyar lira seviyesinde yatırım ve 500 milyon dolar ihracat gercekleştirdi.
Şişecam'dan yapılan acıklamaya gore, 4 kıtada 14 ulkeye yayılan uretim faaliyetleri ve 150 ulkeyi aşan satışlarıyla kuresel bir oyuncu olan Şişecam'ın bu yılın 9 ayındaki konsolide net satışları 14,6 milyar TL seviyesine ulaştı.
Bu donemde toplam satışları icerisindeki uluslararası satışlarının payı yuzde 60 seviyesinde gercekleşen Şişecam'ın yılın 9 ayındaki toplam yatırımları yaklaşık 1,1 milyar TL ve ihracatı ise yaklaşık 500 milyon dolar oldu.
Yurt ici ve dışındaki kuruluşlarında 3,5 milyon ton cam ureten Şişecam, bu donemde 1,7 milyon ton soda ve 3 milyon ton endustriyel ham madde uretimi gercekleştirdi.
Acıklamada goruşlerine yer verilen Şişecam Yonetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Muduru Prof. Dr. Ahmet Kırman, kuresel salgının etkilerinin her alanda hissedildiği ve sıra dışı koşulların hakim olduğu 2020 yılının 9 aylık doneminde tum paydaşlar icin değer yaratmayı surdurduklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Ocak-eylul doneminde konsolide net satışlarımız 14,6 milyar lira seviyesine ulaşırken, 500 milyon dolar tutarındaki ihracat gelirimizle ulke ekonomisine katkıda bulunmaya devam ettik. Nisan ayında salgının etkisi ile kuresel olcekte duşuş yaşayan satışlarımız, hızla aldığımız kararlar ve etkin yonetsel aksiyonlarımız sayesinde mayıs ayında yukselişe gecti. Ozellikle haziran ayından itibaren ulkemiz başta olmak uzere faaliyet gosterdiğimiz bircok coğrafyada karantina uygulamalarının hafifletilmesi ve normalleşme surecinin başlamasıyla birlikte satış performansımız haziran-eylul doneminde guclu bir şekilde geri donuş yaptı."
"Haziran-eylul donemindeki performans son ceyrek icin olumlu bir sinyal verdi"
Yılın ilk ceyreğinde beklentileri ve hedefleri doğrultusunda sonuclar elde ettiklerini, yılın ikinci ceyreğinde ise kuresel salgının etkilerini gosterdiğini aktardı.
Kırman, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu surecte gıda ve ilac başta olmak uzere kritik sektorlere girdi sağlayan kimyasallar ve cam ambalaj iş kollarımız direncli bir performans gosterdi. Otomotiv, beyaz eşya ve inşaat gibi lokomotif sektorlere girdi sağlayan duzcam iş kolumuzun yanı sıra turizm sektoru ve hanehalkı tuketiminden doğrudan etkilenen cam eşyası faaliyet alanımızda ise talepte onemli bir daralma yaşandı. Ancak mayıs ayında normalleşme surecinin başlamasına yonelik adımların atılmasıyla birlikte talepte bir hareketlilik gorulmeye başladı. Haziran ayında ise normalleşme surecinin hızlanmasıyla birlikte ic talepte, uluslararası pazarlarda karantina onemlerinin hafifletilmesi ve sınırların acılmasıyla birlikte de ihracatta toparlanma ivme kazandı. Yılın tamamı anlamında gecen seneye gore tahminlerimizi olumlu yonde geliştiren bir performans sergilediğimiz haziran-eylul donemi, yılın son ceyreği icin olumlu bir sinyal verdi. Kuresel salgının etkisinin hangi boyuta ulaşacağının belirsiz olduğu onumuzdeki donemde de tum gelişmeleri yakından takip etmeye, iş sureclerimiz ve planlarımızda gerekli guncellemeleri yapmaya devam edeceğiz."
Ocak-Eylul 2020 donemi icin FAVOK marjının yuzde 30 seviyesinde gercekleştiğine işaret eden Kırman, kuresel salgının başlangıcından itibaren maliyet tasarrufuna yonelik onlemleri hızla devreye aldıklarını, diğer sanayi kollarından farklı olarak izabe teknolojisine dayalı olan mevcut iş kollarındaki kesintisiz uretim yapılması zorunluluğundan hareketle girdi verdikleri sektorlerdeki gelişmeleri de dikkate alarak uretim planlarını ve iş sureclerini hızla guncellediklerini bildirdi.
"Ulke ekonomisi icin değer yaratmayı surdurduk"
Ahmet Kırman, optimizasyon calışmaları ve aldıkları aksiyonların etkisiyle yılın 9 aylık doneminde konsolide FAVOK hacminin 4,4 milyar lira seviyesinde gercekleştiğini aktararak, "Ayrıca, guclu mali yapımız operasyonlarımız acısından gerekli yatırımlara ara vermeden devam etmemizi, istihdamı artırmamızı ve 9 aylık donemde toplamda yaklaşık 1,1 milyar lira tutarında yatırım yapmamızı sağladı." ifadesini kullandı.
Kuresel salgının yarattığı belirsizlik ortamına rağmen ulke ekonomisi icin değer yaratmayı surdurduklerini vurgulayan Kırman, "Ozellikle yurt ici pazar talebi paralelinde uretim kapasitemizde artış sağlanması ihtiyacına yonelik olarak, Ankara'nın Polatlı ilcesindeki duzcam uretim tesisimizde 2018-2020 doneminde gercekleştirdiğimiz 1 milyar lira seviyesindeki yatırımla hayat gecirdiğimiz yeni fırını 2 Ekim 2020'de ateşledik. Yıllık 240 bin ton kapasiteye sahip olan yeni fırından 26 Ekim 2020 itibarıyla da cam cekilmeye başlandı. Yeni yatırımımızla birlikte yıllık uretim kapasitesi 540 bin tona ulaşan Polatlı'daki tesisimizi Avrupa'nın en buyuk duzcam uretim uslerinden biri yapmanın memnuniyetini yaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Şişecam 85'inci yılında tum faaliyetlerini tek catı altında birleştirdi
Şişecam Yonetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Muduru Prof. Dr. Kırman, Şişecam'ın tum faaliyetlerini tek catı altında bileştirmek uzere bu yılın başında yola cıktıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Şişecam'ın 85'inci yılını kutladığımız ve tum faaliyetlerimizi tek catı altında birleştirdiğimiz 2020 bizler icin ayrıca bir onem sahip. Sermaye Piyasası Kurulu'na yaptığımız birleşme işlemine ilişkin başvurunun temmuz ayında onaylanmasının akabinde Şişecam'ın kuresel rekabette gucune guc katacak olan birleşme işlemine ilişkin genel kurul toplantılarını da ağustos ayında gercekleştirdik. İlgili mevzuat hukumleri cercevesinde birleşme sureci eylul ayı sonunda da tamamlanıp tescil edildi. Bu birleşme sayesinde cevik ve hızlı kurumların avantaj yakalayacağı kuresel salgın sonrasındaki yeni dunya duzeninde, bircok alanda sinerji yaratma imkanına kavuşacağımızı ongoruyoruz. Kuresel rekabet acısından daha uygun bir hukuki ve yonetsel altyapıyı oluşturmayı ve surdurulebilir buyume stratejimiz doğrultusunda tum paydaşlarımız icin daha fazla değer yaratmayı amaclıyoruz."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Muhammet Emin Horuz