ZONGULDAK'ın Gokcebey ilcesinde yaşayan İsmail Gider (89), 10 metrekarelik demir doğrama atolyesinde 70 yıldır calışmaya devam ediyor. Calışma azmiyle cevresinde ornek gosterilen Gider, "Calışmadan duramıyorum. Ben eğer bu kadar calışmasam toprakta olurdum. Hareket bambaşka" dedi.Gokcebey ilcesinde yaşayan İsmail Gider, 12 yaşında ruhsatsız işletilen kacak ocaklarda calışmaya başladı. Ardından Turkiye Taşkomuru Kurumu'nda maden işcisi olarak işe başlayan İsmail Gider, 20'li yaşlarda ise ilcede demir doğrama atolyesi actı. Geceleri maden ocağında, gunduzleri ise atolyesinde calışarak soba ve kalaycılık yapan Gider, zamanla maden işciliğinden emekli olsa da atolyesini bırakamadı. Calışma azmiyle cevresindekilere ornek olan Gider, halen sabah erken saatlerde actığı iş yerinde akşama kadar calışmayı surduruyor. 10 metrekarelik iş yerinde bir omrunu geciren İsmail Gider, eskisi kadar iş yapmasa da bıcak, balta, kurek tamiri ve bakımı gibi işleri yapmaya devam ediyor. Evli ve 6 cocuk sahibi İsmail Gider, calışmanın kendisini iyi hissettirdiğini soyledi. Calışmanın yaşı olmadığını duşunduğunu ifade eden Gider, "Ocaklarda sigortasız calıştım. Sonra TTK'da calıştım. Koyde ise iki misli para kazandım. Kalaycılık yaptım. Demir doğrama ve soba yaptım. Evimi yaptım o sayede. Cok calıştım yıllarca" dedi.
'OMRUM YETENE KADAR CALIŞACAĞIM' Gider, ilcedeki ve cevre koylerdeki bircok evin sobasını yıllarca kendisinin yaptığını soyledi. Bu nedenle herkesin kendisini tanıdığını ifade eden Gider, şoyle konuştu: "Ben eğer bu kadar calışmasam toprakta olurdum. Hareket bambaşka. Cocuğumun biri buradan emekli oldu. 15 yaşında başladım ben calışmaya. Gencler cok calışmıyor. Okuldan cıkan evine gidiyor. Tarlasını bilmiyor gencler. Bizler gece uykusu olmadan calıştık. Ocaktan cıkıp iş yerime gelirdim. Evlerimi ben kendim yaptım. Eğer calışmazsa gencler kapıya bakar, ac kalırlar. Ben burada bu kadar hareket etmesem bu kadar da yaşamazdım. Ben omrum elverdiği surece calışacağım. Mezara girene kadar son gune kadar calışacağım Allah uzun omur verirse."
- ZonguldakKaynak: Demiroren Haber Ajansı / Gurkay GUNDOĞAN