İZMİR'de Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Kerem Korkut, başta elma gibi ceşitli kabuklu meyvelere raf omrunun uzatılması amacıyla surulen parafin maddesinin sağlığı tehdit ettiğini soyledi.
Sebze ve meyvelerde raf omrunu uzatıp daha parlak olması iin surulen parafin, sağlık acısından risk yaratıyor. Urundeki zirai ilacların iceriye hapsolmasına da neden olan parafin, yeni kullanıldığı durumlarda kolaylıkla anlaşılabiliyor. Kabuktaki beyaz tortular, meyvede parafin kullanıldığını gosteriyor.
İzmir Ekonomi Universitesi Medical Park Hastanesi Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Kerem Korkut, parafin tehlikesine dikkat cekti. Doğal surecte meyvelerin zamanla kuruduğunu, kabuklarının buruşarak bozulmaya başladığını anlatan Dr. Korkut, "İstemesek de bu doğal bir surec. Bazı kişiler bu doğal sureci değiştiriyor. Dışına parafin ve benzeri mumsu maddeler meyvenin cevresine suruyor. Amac urunun raf omrunu uzatmak ve bozulmasını yavaşlatmak" dedi. Sindirim sisteminin onemine vurgu yapan Dr. Kerem Korkut, bağırsaklarda hucrelerden daha fazla DNA iceren bakteriler bulunduğunu belirterek, "Bağırsak floramız, bağırsak eminim bariyerimizin yapısını bozabilir boyle koruyucular. Bizim sağlığımıza zarar vermesi de kacınılmazdır. Sebze ve meyveler boyle korunmamalı. Bunlar alıp taze tuketmeliyiz. Doğal surecine uygun tuketmemiz gerekmektedir. Bazı insanlar bunu yaparak bilimi kotu kullanabiliyor" diye konuştu.
Soğuk bir suyla ovalayarak meyvedeki parafinin temizlenebileceğini soyleyen Dr. Korkut, genellikle kullanılan sirkeli suyun parafinli bir meyvenin temizliğinde katkı sağlayamayabileceğini bu nedenle soğuk su ve ovalama yonteminin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Dr. Kerem Korkut, bir kasene icine 1 tatlı kaşığı karbonat koyup soğuk suyla ovarak da sebze ve meyve temizliği yapılabileceğini, boylelikle ilac kalıntılarından da uru ndenarındırılabileceğini ifade etti.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Kadir OZEN