İcişleri Bakanı Suleyman Soylu, "Haziranın sonunda inşallah Turkiye'nin her tarafından 112 cevrilecek. 155, 156, 157, itfaiye, orman, sağlık hepsi bir arada olacak." dedi.
Soylu, Mulkiye Teftiş Kurulu 2020 Yılı İnceleme Araştırma Toplantısı'nın acılışında yaptığı konuşmada, bir donem genel teftişlere ara verildiğini hatırlattı.
"FETO sadece devleti ele gecirmeye calışan bir organizasyon değildir. 'Devletin icerisinde vatansever, milletsever, ulkesever insanlar olur da acığa duşeriz' diye başka bir mantığı ortaya koymuştur. Devletin icini boşaltmaya calışmıştır." diyen Soylu, FETO'nun ayrıca devletin denetim mekanizmasını curutmeye ve etkisiz hale getirmeye calıştığını vurguladı.

Bakan Soylu, "Bizim yapmamız gereken, Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sistemi'nin gelecek nesillerde kendi sistem duvarını korumasını sağlayabilmek ve milletimizin bu sistem duvarıyla beraber bir daha bu tehlikelerle karşı karşıya kalmaması lazım geldiğini ifade ediyor muyduk? Tam da buradaki vidaların tekrar yerlerine konulması ve sıkılması lazımdı. 15 Temmuz'dan beri Turkiye bunu yapıyor, her haliyle..." diye konuştu.
İcişleri Bakanı Soylu, guclu bir istihbarat yapısıyla sadece terorle mucadele de değil, aynı zamanda asayiş, goc ve uyuşturucu olaylarında da nasıl bir kazanım elde edildiğinin gosterildiğini anlattı.
Mulkiye Teftiş Kurulunda en onemli mekanizmanın "denetim mekanizması" olduğuna dikkati ceken Soylu, bir taraftan denetimin bir taraftan da rehberliğin ortaya konulduğunu aktardı.
Yerel yonetimlerin denetiminin de asli gorevlerinden olduğunu dile getiren Soylu, Mulkiye Teftiş Kurulunun denetim ve rehberlik hizmeti olduğu kadar, onleyicilik hizmeti de bulunduğunu ifade etti.
"Turkiye nufus hizmetlerinde hakikaten cağ atladı"
Bakan Soylu, yakın zamanda istihbarat birimleri, belediyeler, kalkınma ajansları, ceşitli sivil toplum kuruluşları ve uluslararası sivil toplum kuruluşları, geri gonderme merkezleri, kayyumlar, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları gibi kurum ve kuruluşlarda sadece ozel teftişe tabi denetimler yapıldığına işaret etti.
Nufus mudurluklerinde de ozel teftişe tabi denetimler yapıldığını hatırlatan Soylu, "Turkiye nufus hizmetlerinde hakikaten cağ atladı. Şu ana kadar boyle biraz daha tasarruf da ederek, 140'a yakın nufus mudurluğumuzu restore ettik, yani yeni konseptimize dondurduk. Vatandaşımız gittiği zaman bir bankadan cok daha modern bir devlet kuruluşuyla karşılaşıyor." şeklinde konuştu.
Devletin teknolojide, verimlilik ve vatandaşın memnuniyete ulaşması ve hizmet anlayışında da ozel sektorun gerisinde kalmaması gerektiğine dikkati ceken Soylu, buna mekan, personelin eğitimi, davranış bicimi ve hızlılığının da dahil olduğunun altını cizdi. Soylu, şoyle devam etti:
"112 acil cağrı merkezi, Allah nasip ederse yani ben tarih veriyorum ki arkadaşlar biraz daha gaza bassınlar diye haziranın sonunda inşallah Turkiye'nin her tarafından 112 cevrilecek, 155, 156, 157, itfaiye, orman, sağlık hepsi bir arada olacak. Peki bu niye heyecanlandırıyor bizi? Bizi heyecanladırmasının sebebi, elbetteki konforlu birşey, bircok numarayı bilmemize gerek kalmayacak, modern bir şey ama başka birşey daha var; elimizde oyle bir data oyle bir veri olacak ki kazanın, hırsızlığın en cok nerede olduğunu bir tuşla gorebileceğiz. Bir kaza olduğu zaman bir sağlık ekibinin hangi saatte nereden oraya ulaşabildiğini, daha iyi konumlanma noktasının neresi olması lazım geldiğini cok rahat bir şekilde gorebileceğiz. Orman yangınlarının hangi bolgede olduğunu ve buna ait tedbirlerin ve onlemlerin hangi bolgeye doğru yoğunlaştırılması lazım geldiğini gorebileceğiz. Beni heyecanlandıran tarafı burası. Elimizde butun bilgiler ve butun veriler olacak."
Bu konuda alınacak personelin onemli bir bolumunu, acil cağrı hizmeti eğitimi gorenlerden sececeklerini ifade eden Soylu, "Boylece orada vadettiğimiz şey şudur; eğitimini alan, profesyonel ve bu konuda onemli olcude caba sarfeden bir anlayışı ortaya koymuş olacağız." dedi.
"Cudi'nin kalbine guvenlik kulelerimizle girdik"
Soylu, yapılan guvenlik operasyonlarına da değinerek, "Cudi'nin kalbine guvenlik kulelerimizle girdik. Şimdi cok uzun yıllardan beri 100 yılı aşkın bir zamandan beri Turkiye'nin onemli bir guvenlik meselesi olan İran'dan Turkiye'ye terorist aktarımının onemli bir merkezi olan Tendurek'te de aynı şeyi yapacağız. " diye konuştu.
Her meselede bambaşka bir yapı ortaya koymaya calıştıklarını dile getiren Soylu, sorumluluklarında bulunan 2020 ve 2030 Karayolları Trafik Stratejik Planı uzerinde tam bir yılı aşkın bir suredir calışıldığına işaret etti.
Dunyada 2011-2020 Stratejik Planı'nda, verdiği soze sadık kalan, uyan ulkenin Turkiye olduğunu vurgulayan Soylu, "Trafik kazaları olum sayısı yuzde 50'nin uzerinde bizde azaldı. Dunyada bir ulke daha var." ifadesini kullandı.
Soylu, arac, yol standardı ve trafikte alınan tedbirlerin eş gudum icerisinde goturulduğunu belirtti.
Denetim ve teftişlerden elde edilen sonucları izlediklerini bildiren Bakan Soylu, hedefte bir sapma soz konusu olduğu zaman da bir araya gelerek, bu sapmayı değerlendirdiklerini soyledi.
Ayrıca yıllık planlar yaptıklarını, salgın doneminde de bunu revize etmeyip, salgının genel faaliyet planlarına etkilerini gormek istediklerini aktaran Soylu, salgın oncesi ve salgın sonrasında da ayaklarını yorganlarına gore uzattıklarını anlattı.
"FETO ile mucadelede İcişleri Bakanlığı bunyesinde toplam 26 bin 725 personel hakkında mulkiye mufettişleri tarafından rapor duzenlendi." diyen Soylu, konuşmasını şoyle surdurdu:
"Bu sayılar, bize tarif etmeye calıştığım İcişleri Bakanlığı trendlerinden Mulkiye Teftiş Kurulumuzun da ayrışmadığını gostermektedir. Bu bizim icin hem bir mutluluk kaynağıdır hem de onumuzdeki donemde bu kurumdan beklentilerimize dair icimizi rahatlatan bir gostergedir."
Soylu, kurula seslenerek, sadece cezalandıran değil, mumkun olduğunca hata yapmayan bir teşkilata doğru yonelmeleri gerektiğini vurguladı.
Vatandaşa hizmette karakollara guven masaları kurduklarını aktaran Soylu, vatandaşın memnuniyetinin en ust duzeyde olması gerektiğini ifade etti.
İcişleri Bakanı Suleyman Soylu, teknolojiyi yoğunlaştıran, burokrasiyi azaltan bir anlayış ortaya koyduklarını dile getirdi.
Tum Mulkiye Teftiş Kurulu uyelerine ayrı ayrı teşekkur eden Soylu, "İnanıyorum ki ortaya koyacağımız duşunce, yuruyuş ve belirleyeceğiniz bu anlamlı cizgi gelecek nesillerimize buyuk katkı sağlayacaktır. Tıkır tıkır işleyen, vatandaşının guven duyduğu, vatandaşının emrine amade olan bir devlet anlayışını ve kendini her an hazır, guclu goren devlet anlayışını hep beraber gelecek nesillere daha guclu bir şekilde bırakacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Soylu, eğitim programının başarılı gecmesini ve hayırlı sonuclara vesile olmasını da diledi.
(Bitti)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yıldız Nevin Gundoğmuş