Bu yıl sinemaseverlerle 8. kez buluşan Boğazici Film Festivali, film gosterimleri ve ozel etkinliklerle devam ediyor.
"#HerŞeyeRağmen" sloganıyla odullu yapımları sinemaseverlerle buluşturan festival, Kultur ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Mudurluğunun katkıları ve Anadolu Ajansının global iletişim ortaklığında duzenleniyor.
Resi Celik'in yazıp yonettiği "Olu Ekmeği" filminin gosterimi, festivalin ucuncu gununde film ekibinin katılımıyla Beyoğlu Sineması'nda gercekleştirildi.
Gosterimin ardından yonetmen Celik izleyicilerin sorularını yanıtladı.
"Kokenimizdeki hikayeleri kullanmaya başlarsak kendimizi doğru ifade ederiz"
Celik, gelenekten beslendiğini ifade ederek, "Kokenimizdeki topraklarda bu yirmi yedi medeniyetin buyuduğu topraklardaki saklanmış muazzam hikayeleri, muazzam gelenekleri ve sozleri kullanmaya başlarsak kendimizi doğru ifade ederiz." dedi.
Tuncel Kurtiz'e "Gidelim ve senaryo olmadan ekip olmadan bir kelimeden yola cıkarak bir film cekelim." diyerek yola cıktığını anlatan Celik, "Aşıklar, koylu aşıklar diyoruz. Onlar bir kelimeden yola cıkıp bize buyuk destanlar bıraktılar. Leyla ile Mecnunlar, Kerem ile Aslılar, Koroğlular, aklınıza gelen her şey... Biz nasıl yapacağız da sanatı yaparken bunlara arkamızı doneceğiz? Biraz buradan beslenelim." diye konuştu.
Filmin başında gorulen buz tutmuş gol uzerindeki ısırılmış elmanın hikayesini aktaran Celik, şunları kaydetti:
"Son cektiğim 'Lal Gece' filmine mekan aramaya gitmiştim bundan yaklaşık dokuz yıl once. Dolaşırken, o golu buz tutmuş ama uzerine kar yağmamış gormek cok zor bir şeydi, onu gorunce cok heyecanlandım. Yanımda İsrafil Parlak, kasketli elmaya yaklaşan adam, hep yanımda olan bir arkadaşımdı, ona dedim ki 'şu elmayı bir daha ısır, in aşağıya, şu golun uzerine koy bakalım şu elmayı'. Bir aşıklama aklıma geliyor hemen. Elmayı koydu oraya. Korkuyor uzerine cıkmaya. Uzerine cıktı. Sonra aklıma geldi aşığı getirelim diye, aşığı gittik koyden getirdik. Boyle bir şey cektim kucuk bir kamerayla. Dokuz yıl once cektiğim o goruntu, zamanla baka baka, aklıma duşe duşe elma hikayeleri olarak başladı ve donuşe donuşe 'Olu Ekmeği' oldu."
Celik, cekim surecinin cok sıkıntılı gectiğini ve Ardahan'da normalde ağustos sonunda her tarafın kurak olduğunu ancak cekim zamanı beklenenin aksine dağların hep cicek acıp yeşillendiğini soyledi.
"Olu Ekmeği"nin oyuncu kadrosundaTarhan Omarov, Ziyeddin Aliyev, Şilan Duzdaban, Mariam Buturishvili yer alıyor.
Yapımcılığını Anıl Celik ile Dilek Aydın, go¨ru¨ntu¨ yo¨netmenliğini Candan Murat Ozcan'ın ustlendiği film, 1960'lı yılların Anadolu'sunda, yaşı ilerlemiş soz ustası Aşık Ziyeddin'in tukenmekte olan mesleğini devam ettirmek icin bir cırak yetiştirme gayretini konu ediniyor.
Festival hakkında
8. Boğazici Film Festivali kapsamında yarın Beyoğlu Sineması'nda "Zana", "Kodokushi", "Gelincik", "Golgeler İcinde", Kadıkoy Sineması'nda ise "Guzel Gunler Bizi Bekler", "Sadece Farklı", "Koku" ve "Kurye" filmleri izlenebilecek.
30 Ekim'de sona erecek festivalin ayrıntılı programına "www.bogazicifilmfestivali.com" adresinden ulaşılabilir.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Metin Yuksel Kaya