Cocuklarda Zeka Gelişimi
Kitap Okuyun, Konuşun, Cocuğun ZekÂsını Geliştirin
Anne-baba cocuğunun ne kadar zeki olduğunu anlamak icin surekli işaretler arar. Kac yaşında konuşmaya başladığı, ilk adımını ne zaman attığı ve bunun zamanında mı yoksa once mi olduğunu merak eder.
Cocuğunuzun zeka gelişimi icin kitap okuyun...Hicbir cocuk doğrudan doğuştan zeki değildir.Cocuğun doğuştan zeki olmasını beklemek yerine, cocuğun zekÂsını eğitimle yukseltmek ust seviyelere cıkarmak anne-babanın elinde. [FONT=#mce_temp_font#]Ancak cocuğun doğuştan zeki olmasını beklemek yerine, onun zekÂsını değiştirmek, geliştirmek, iyi yonde kanalize etmek anne-babanın elinde.
Ancak cocuğun doğuştan zeki olmasını beklemek yerine, onun zekÂsını değiştirmek, geliştirmek, iyi yonde kanalize etmek anne-babanın elinde. Birtakım yontemlerle zek seviyesinin artırılabileceğini soyleyen Ustun ZekÂlılar Eğitim Danışmanı Gurkan Yaşar, zekÂnın geliştirilmesi ile ilgili merak edilen sorulara cevaplar verdi.
Araştırmalara gore zekÂyı etkileyen en buyuk etmen kalıtım. ZekÂ, anne-babadan cocuğa gecmekte ancak annenin genleri daha baskın. Diğer bir etmen ise eğitim. Gurkan Yaşar'a gore vucut kasları nasıl calıştırılarak geliştirilebiliyorsa beyin kasları da ancak calıştırılarak geliştirilebilir. Yaşar, 100 IQ ile dunyaya gelmiş bir cocuğun iyi bir eğitim ile 120 IQ'ya kadar cıkarılabileceğini belirtiyor. Beyinde milyarlarca noron olduğunu dile getiren Yaşar, "Kucuk yaşlarda bu noronların sayısı ve kalitesi fazla iken yaş ilerledikce sayı ve kalite duşer. Bu sebeple kucuk yaşlarda zekÂnın geliştirilme katsayısı daha yuksek. Ancak cocukluk donemindeki gibi olmasa da yetişkinlik cağında da zek geliştirilebilir." dedi.
Doğru secilmiş gıda, oğrenme kabiliyetini artırıyor
Patates: Kan şekerini dengeli yukseltiyor ve zek daha verimli calışıyor.
Lahana: Tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlattığı icin daha stressiz oğrenmeyi sağlıyor.
Fasulye: Lif ve protein, ozellikle cocuklarda zekÂyı acıyor.
Yağsız kırmızı et: Sağlıklı alyuvarlar icin vazgecilmez. Beyin gelişimi icin buyuk yarar sağlıyor.
Somon: Omega-3 yağları hem beyni koruyor hem hafızayı guclendiriyor.
Yoğurt: İcinde bulunan tirozin isimli madde hafızayı guclendirip beyni uyarıyor.
Bitter cikolata: Magnezyum ve antioksidan iceriğiyle beyne oksijen taşıyarak daha aktif calışmasını sağlıyor.
Cilek: İceriğindeki fisetin maddesi hafıza kaybının etkilerini azaltıp bunamayı geciktiriyor.
Domates-havuc-kırmızıbiber: İceriğindeki antioksidan, beynin daha uzun sure sağlıklı kalmasını sağlıyor.