Tuketiciler bal alırken fiyata değil guvene onem veriyor
RİZE - Tuketici bal alırken "Ben kalitesini anlarım" dese de fiyata değil daha cok guvendiği insanın urettiği bala bakıyor.
Kimi zaman sağlık, kimi zaman ise kahvaltılarda tuketmek icin alınan ballar, satın almaya sıra gelince akıllara soru işaretleri getiriyor. Ozellikle korona virus pandemisi nedeniyle bağışıklık sistemini guclendirmek icin daha da cok tercih edilmeye başlanan ballarda, ucuz bal, pahalı bal derken tuketiciyi duşunduren bir de sahte bal gerceği var. Tuketiciler ise bu problemin onune gecmek icin balı herhangi bir tezgahtan almak yerine guvendiği esnaflardan veya doğrudan bal ile uğraşan arıcılardan almayı tercih ediyor.

Sağlık icin aldıkları balların sağlıklarını bozmasını istemeyen bir cok tuketici kaliteli balın tat ile anlaşılmasının zor olduğunu bildiği icin "Bal işi guvene tabidir" diyerek tanıdığı, bildiği ureticiden almayı tercih ediyor.
Hastalık icin kestane, kahvaltı icin cicek balı
Balın kalitesinden kendisinin anlamadığını ama aile buyuklerinden bu konuda bilgiler aldığını dile getiren Mahmut Aslan isimli bir vatandaş "Evde sıklıkla, cocuklarımızın bağışlığını guclendirmek icin bal kullanıyoruz. Biz pek anlamıyoruz baldan ama buyuklerimiz anıyor. Boğazdan gectiği zaman boğazı yakması gerektiği soyleniyor. Metal kaşık kullanıldığında bal bozuyormuş. Tahta kaşık kullanıldığında bozmaması gerekiyormuş. Bizden surekli istenilen Anzer Balı var ama Anzer balı eşdeğerinde Kackarlarda yetişen, oranın bitki ortusunde yetişen kestane balı da cok revacta bir bal. Biz genellikle hastalıklarda kullandığımız kestane balını tercih ediyoruz. Kahvaltı sofrasında da cicek balı tercih ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"Guvendiğim yerden bal alırım"
Bal satışında cok hile yapıldığını dile getiren Yusuf Yazıcı isimli vatandaş ise, bal almanın bir guven işi olduğunu bu nedenle de herkesin guvendiği insandan alması gerektiğini ifade etti. Yazıcı "Guvendiğin insanlardan alışveriş yaparsan bir sıkıntı olmaz. Biraz katı olması lazım, eğer recel gibi akıyorsa demek ki şekeri biraz fazladır. Bu işlerde cok hile oluyor. Guvendiğin kişilerden alışveriş edeceksin. Bolgenin marka ballarını da tuketirim. Anzer'de bir kardeşim vardır, o getirir bana bende ondan bal alırım. Bu işler guven işidir. Guvendiğin kişilerden alışveriş edeceksin. Artık gunumuzde guven işi kalktı. Balda olan hile hicbir şeyde yok. Orneğin Erzurum'un İspir ilcesinden yılda 5 ton fasulye cıkar ama Rize'de 30 ton satılıyor. Hepsi başka fasulye" şeklinde konuştu.
"Bal guven işidir"
Kendisi de hobi olarak arıcılık yapan ve 8 peteği olduğunu ifade eden Harun Feyiz isimli vatandaş da bal almanın guvene tabi olduğunu dile getirerek "Bala bir şey katılmamışsa kaliteli olur. Vatandaşın anlaması zor. Batum'dan gelen ballarda baya sıkıntı var. Onları bizim anlamamız bile cok zor. Vatandaş da anlayamaz. Kaşığı kaldırdığın zaman akışkanlığın kesilmemesi lazım. İlk kriteri o zaten. Herkes anlayamaz onu. Guvendiğin kişilerden bal almak lazım. Bal zaten guven işi. Mahallesinde, koyunde kim yapıyorsa, guvendiği kim varsa ondan alması lazım" şeklinde konuştu.
"Analizi yapılmadan kalitesi anlaşılmaz"
Balların analizi yapılmadan tadım veya koku ile icerisindeki değerlerin kesinlikle anlaşılmayacağını dille getiren Anzer Ballıkoy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muzaffer Deniz "Her balın kendisine ozgu bir rahiası, kokusu, damak tadı vardır. Bir balın kaliteli bir bal olduğunu bu işi yapan arıcı yada fazlasıyla bal tadan bir insan balın tadı, kokusu veya rehasıyla anlar. Balın icerisindeki değerlerini ise tatmakla anlamak mumkun değil. Bu anlamda bir balın gercek manada kalitesi nedir, değeri nedir bunu anlamak icin en doğru yapılması gereken şey balın tahlil edilmesidir. Bugun hemen her ilde, bazı ozel laboratuvarlarda, bazı universitelerde balla ilgili butun analizler yapılmaktadır. Biz Anzer Ballı Koy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak Hacettepe Universitesi'nde ballarımızın analizini yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Ballar serinde ve ışıktan uzak saklanmalı"
Tum cicek ballarını serin bir ortamda saklamak gerektiğini ve ışıkla temas olması halinde ışığın bala zarar vereceğini dile getiren Deniz "Arıda 4 tane urun var. Bal, Polen, Propolis ve arı sutu. Bilhassa arı sutunu metal kaşık kullanılmadan tuketmek gerekir. Son zamanlarda bu konuda bilimsel bir araştırma neticesinde yazılan bir makalede balı da tahta kaşık ile kullanılmakta fayda olduğu dile getiriliyor. Balı kesinlikle serin bir ortamda saklamamız gerekiyor. Bal surekli ışık altında kalırsa bu bala zarar verir. Cok sıcak bir ortamda olması da bala zarar verir. Balı cok soğuk bir ortamda sakladığımızda da kristalize olur. Cicek ballarını serin bir ortamda, guneş almayan bir ortamda saklamakta fayda var" dedi.
"Donan bal değerlerinden bir şey kaybetmez"
Halk dilinde kristalize olarak bilinen baldaki donmanın her bal icin sahte olduğu anlamına gelmediğini, hatta gercek balın donarak kristalize olduğunu dile getiren Deniz "Donan bal, halk dilinde kristalize olan bal kendine ozgu değerinden bir şey kaybediyor mu? Hayır. Mesela cicek balları hava sıcaklığı 15 derecenin altına duştuğunde kristalleşir. Kristalleşmeyen bal cam balıdır. Bir salgı balıdır ve kristalleşmez. Kestane balı da belli bir zaman sonra kristalleşir. Bazı ballar butunu ile kristalleşir, kimisi de alttan yukarıya doğru kristalleşir. Orneğin kestane balında polenin ozgul ağırlığı olduğu icin dibe coker ve bu kristalleşme alttan yukarıya başlar" şeklinde konuştu.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı