ABD yonetimi, İsrail'le ilişkilerini normalleştirme surecine giren Sudan'a 81 milyon dolarlık insani yardım yapacağını acıkladı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yazılı acıklama yaparak, Sudan'daki insani krizle mucadele icin 81 milyon dolar yardım gondereceklerini duyurdu.
Pompeo, son yardımla birlikte, Guney Sudan ve bolgedeki krizlerin etkilerinin hafifletilmesi amacıyla acıkladıkları insani yardımın 436 milyon dolara ulaşacağını ifade etti.
ABD'nin Sudan'a yonelik yardımı, Sudan ile İsrail arasındaki "siyasi normalleşme" surecinin başlamasının hemen ardından acıklaması dikkati cekti.
İsrail ile normalleşen son ulke Sudan oldu
Başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak uzere Korfez ulkeleri ile İsrail arasında uzun suredir perde arkasında yurutulen temas sureci, ABD Başkanı Donald Trump'ın 13 Ağustos'ta BAE'nin, 11 Eylul'de de Bahreyn'in İsrail ile normalleşme anlaşmasına vardığını acıklamasıyla aleni hale gelmişti.
Beyaz Saray'da 15 Eylul'de duzenlenen resmi torende, İsrail ile BAE ve Bahreyn arasında "ilişkilerin normalleştirilmesine" yonelik anlaşmalar imzalanmıştı.
Trump, cuma gunu Oval Ofis'te yaptığı acıklamada, Sudan'ın da İsrail ile barış yapmak ve ilişkilerini normalleştirmek konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.
Bunun hemen oncesinde Beyaz Saray'dan yapılan acıklamada, Trump'ın Sudan'ı "terore destek veren ulkeler" listesinden cıkarma kararını imzaladığı bildirilmişti.
Soz konusu adımın Sudan'ın "teror kurbanlarına 335 milyon dolarlık odemeyi yapması"nın hemen ardından atıldığına işaret edilen acıklamada, Hartum yonetimine gosterdiği anlayış icin de teşekkur edilmişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Hakan Copur