Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), 2022 yılında banttan inmesi beklenen ve şu sıralar uretim tesisi inşaatının devam ettiği yerli otomobil ile ilgili son derece onemli acıklamalarda bulundu. TOGG’un acıklamalarına gore yerli otomobilin bataryası icin Farasis ile anlaşma sağlanmış durumda ve yerli otomobilin bataryası Turkiye’de uretilecek.
“Planlarımız doğrultusunda adım adım ilerliyoruz. Dunyanın onde gelen Li-Ion batarya ureticilerinden Farasis ile yaptığımız anlaşmaya gore batarya modulu ve paketini Turkiye’de ureteceğiz.” ifadelerini kullanan TOGG, Farasis ile bir ortak girişim şirketi kurulacağını duyururken acıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Batarya tedarikinin yanında imzaladığımız kapsamlı niyet mektubu cercevesinde Turkiye ve cevresindeki ulkeler icin enerji depolama cozumlerini bir ortak girişim şirketi catısı altında sunarak iş birliğini genişleteceğiz. Farasis ile kuracağımız ortak girişim şirketiyle Turkiye’de batarya modulu ve paketinin yanında batarya kimyası ve hucresi konusunda yetkinliklerin gelişmesine de katkı sağlayacağız.
[h=2]Farasis kimdir?[/h] Farasis Energy (Ganzhou) Ltd.’nin selefi olan Farasis Energy, Inc., 2002 yılında ABD’de kuruldu. Enerji yoğunluğu ve gucu ile oncu olan Li-ion pillerle Cin ve Avrupa’da yayıldı. Farklı pazarlarda geniş bir pil cozumleri portfoyu sundu ve kuresel muşteriler oluşturdu.

Şirket, 3 kuresel ar-ge merkezi ve 4.000’den fazla calışanıyla şu anda elektrikli arac pazarı icin en buyuk kesecik (pouch) tipi hucre ureticilerinden biri.
Batarya geliştirme, uretim ve kullanım omrunun sonuna kadar tek elden enerji depolama cozumu sunabilmekte olan Farasis, Avrupa’da yuzde 100 CO2 notr fabrika kuran ilk pil hucresi ureticilerinden biridir.
[h=2]Farasis’in kuruluşundan gunumuze gercekleştirdiği onemli adımlar[/h]
Gectiğimiz donemde TOGG’un batarya cozumu ile ilgili acıklamalarda bulunan TOGG CEO'su Gurcan Karakaş, “Batarya Turkiye’de uretilecek. Bizim Gemlik’teki tesisin icinde olacak. Bataryayı, batarya paketini, batarya kontrol unitesini, hepsini kendimiz ureteceğiz. Aracın elektrik motoru ise Bosch'tan alınacak.” şeklinde konuşmuştu.