Artık hem bilgisayarlar hem de akıllı telefonlar gitgide birbirlerine benzeyen işletim sistemlerine sahip olmaya başladılar. Bu durum elbette işletim sistemlerini daha kullanılabilir ve modern gorunumlu hale getiriyor, ancak efsanelerin yeri her zaman ayrı oluyor. Bu efsanelerden biri de tahmin edebileceğiniz uzere Windows XP.
İlk cıktığında piyasaya bomba gibi giren, yaklaşık 6 sene once desteği kesilen Windows XP, ulkemizde hala bazı kişiler tarafından tercih edilen bir işletim sistemi. Biz de sizler icin efsane Windows XP işletim sistemini unutulmaz yapan ozellikleri listeledik. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan bu ozelliklere birlikte goz atalım.
[h=2]Windows XP’yi en sevilen Windows yapan ozellikleri:[/h] Arayuz, Ozel temalar ve unutulmaz duvar kağıdı, Service Pack 2 ve guvenlik geliştirmesi, Internet Explorer 6 Gelişmiş multimedya, [h=2]Arayuz:[/h]
Belki bugun goze tuhaf geliyor ama o yıllarda boylesine renkli, animasyonlı bir bilgisayar ekranına bakmak paha bicilemezdi. O zamana kadar piyasaya surulen Windows işletim sistemi surumlerinden daha detaylı, daha guzel ve cok daha ceşitli bir arayuze sahipti.
Explorer (İnternet olan değil) gibi halihazırda var olan bazı araclar da yenilenmişti. Gorev pencereleri, kucuk resimler gibi yeni ozelliklerin yanı sıra dosyaları aramak ve bulmak daha kolay hale gelmişti. Yenilenmiş tasarım ve var olan araclara eklenen yeni ozellikler, Windows XP’nin hep akıllarda kalacak bir işletim sistemi olmasında buyuk rol oynadı.
[h=2]Ozel temalar ve unutulmaz duvar kağıdı:[/h]
Elbette Windows XP denince akla ilk gelen şeyi bu listeye eklemesek olmazdı. Fotoğrafcı Charles O’Rear (yukarıda) tarafından 1996'da, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde cekilen o fotoğraf, bir zamanlar bilgisayar deyince aklımıza gelen ilk şeydi.
Windows 95 ile birlikte gelen Başlat menusu, Windows XP işletim sisteminde cok daha detaylı, kullanışlı ve renkli hale getirildi. Yeşil başlat butonu, mavi gorev cubuğu ve daha detaylı hale getirilen başlat menusu, Windows XP’nin modern gorunumune yardımcı oldu. Bunun yanı sıra arayuz, Windows XP ile gelen temalar sayesinde değiştirilebiliyordu. Bu da Windows XP’nin cok daha ceşitli gorunumlere sahip olmasını sağlıyordu.
[h=2]Service Pack 2 ve guvenlik geliştirmesi:[/h]
Windows XP cıktığı yıllarda kotu amaclı yazılımlar (Malware) ve casus yazılımlar (Spyware) fazlasıyla problemli olmaya başlamıştı. Code Red, Nimda, SQL Slammer ve Blaster ismi verilen virusler, o zamanlar oylesine fazla probleme yol acıyorlardı ki haberlere konu oldular. Bill Gates, bu tur viruslerin daha fazla soruna yol acmaması icin kodlamaları durdurdu ve ekibine guvenlik icin calışmalar yaptırmaya karar verdi.
Bunun sonucunda Windows Guvenlik Duvarı’nın varsayılan olarak calışmasını sağlayan yeni surumunu, ağ uzerinde yeni korumaları ve yurutme korumalarını iceren Service Pack 2’yi Windows icin indirilebilir hale getirdi. Bu guvenlik geliştirmelerinden sonra Windows kotu amaclı yazılımlara karşı guvenlik anlamında fazlasıyla etkili olmaya başladı. Bir sure sonra ise Service Pack 3 piyasaya suruldu.
[h=2]Internet Explorer 6:[/h]
Yılların eskitemediği internet tarayıcısı Internet Explorer 6. Yanlış anlaşılmasın, yıllara gerek kalmadan zaten eskimiş olan ancak efsaneliğini hic kaybetmeyen Internet Explorer 6, Windows XP’nin varsayılan internet tarayıcısı olarak yayınlandı. Sunduğu oldukca duşuk guvenliği ve yavaşlığı nedeniyle pek de iyi bir deneyim yaşatmayan Internet Explorer 6, yine de kendi zamanına gore oldukca iyi ozellikler barındırıyordu.
[h=2]Gelişmiş multimedya:[/h]
2001 yılı, iPod ve onun gibi MP3 oynatıcılarının henuz yeni zamanlarıydı, dolayısıyla pek de yaygın değillerdi. Microsoft, bu fırsattan yararlandı ve MP3 desteği de sunan Media Player programını Windows XP ile piyasaya surdu. Bu sayede kullanıcılar bilgisayarlarında olan muzikleri dinleyebilecek, kendilerine ozel muzik kutuphanesi oluşturup bunları duzenleyebilecek imkana sahip oldu.
Windows XP ile gelen bir başka ozellik ise CD yazma yazılımıydı. İlk kez bir Windows işletim sisteminde bir CD yazma hizmeti bulunuyordu. Bunun yanı sıra Windows XP’de otomatik oynatma ozelliği de tanıtılmıştı. Bu ozellik, bilgisayarınıza herhangi bir disk taktığınızda veya bir cihazı bağladığınızda otomatik olarak muzik, video ya da uygulamayı acıyordu. Bu ilk başlarda iyi bir ozellik olarak nitelendirilse de zamanla bu ozelliğin fazlasıyla buyuk bir guvenlik acığına sebep olduğu anlaşıldı ve Microsoft bu ozelliği kısıtladı.
Windows XP işletim sistemini unutulmaz yapan ozellikleri bir araya getirdiğimiz iceriğimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Eğer sizlerin de Windows XP kullandığı zamanlarda unutamadığı ya da ilginizi ceken ozellikler varsa bunları yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. Bu gibi iceriklerimizin devamı gelecek, kacırmamak icin bizleri takipte kalın.