Anne ve bebek hakkında sık sorulan sorular
Bebek ve cocuk bakımı ile ilgili sık sorulan sorular

Yeni doğan bebek neden kusar?
Yeni doğan bebek doğumdan once yuttuğu maddeleri cıkarmak icin ilk gunlerde kusabilir.Bu normaldir.Her beslenmeden sonra emdiği sutun bir kısmını ağzından akıtabilir.Eğer beslenmeden sonra gazı cıkarılmadan yatırılmış ise, yuttuğu sutun bir kısmını cıkarabilir.Fışkırır gibi kusuyor ya da her beslenmeden sonra hemen kusuyorsa, bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Gaz sancısı neden olur?
Bebeklerin erken donemde sindirim sistemi gelişmemiş olduğundan bazı bebeklerde ozellikle ilk 4 ay gaz sancısı olması doğaldır. Anne sutu ile beslenen bebeklerde gaz sancılarına daha seyrek rastlanır. İnek sutu şekerli su nişastalı şekerli bebek mamaları emziklerin bala veya pekmeze batırılması ek besinlere erken başlanması bebeğin kundaklanması altının sık değiştirilmemesi gibi durumlar gaz sancılarını arttırır.

Gaz sancısını onlemek icin ne yapılabilir ?
Her beslenmeden sonra bebek gaz cıkarıncaya kadar omuza doğru yatırılıp hafif hafif sırtı ovalanmalıdır. Karın masajları yapmak gaz sancılarını hafifletir. Bebeğin yatış pozisyonunu sık sık değiştirmekte onemlidir.

Sutum yeterli değil arttırmak icin ne yapabilirim ?
Bu donemde stres yorgunluk ve gerilimden uzak durmak da son derece onemlidir. Anne sutunu artırmak icin oncelikle beslenmenize dikkat etmelisiniz. Et meyve sebze tahıl tum besin gruplarından oluşan karma beslenme ve anne sutunu artırmak icin bol sıvı tuketimi duzenli ve sık sık emzirmek anne sutunun artırılmasında en onemli unsurlardandır. Beslenmenizi doktor kontrolu altında devam ettirmeniz sizin icin en uygun olanıdır.


Sadece anne sutu ile beslenme bebek icin yeterli midir ?
Genelde erken donemde tek başına anne sutu ile beslenme bebeğin buyume ve gelişmesi icin yeterli olmasına karşın doktorunuzun bebeğinizin aylık kontrolleri sırasında onun gelişimini ve kilo artışını değerlendirerek vardığı karar asıl onemli olandır.

Sağlıklı bir bebekte kilo artışı nasıl olmalıdır ?
Yeterli anne sutu alan bir bebeğin ilk 3 ay haftada ortalama 200-250 gr. alması gerekir. 4. aya kadar aylık kilo artışı ortalama 800 g. olmalıdır. 4. aydan sonra bebeğin kilo artış hızı yavaşlar.

Anne sutu ile besliyorum. Cok sık kaka yapıyor normal mi ?
Anne sutu ile beslenen bebekler sık ve hafif sulu dışkı yapabilirler. Genellikle altın sarısı renginde olan bu dışkı gunde 5 'den fazla değilse endişelenmenize gerek yoktur.

Anne sutunun yanında hangi ek gıdalara başlayabilirim ?
Anne sutu alan bebeklere ilk 4 ay ek gıda vermeye gerek yoktur. 4. ayın sonunda başlayabileceğiniz ek gıdalarla ilgili doktorunuza veya beslenme uzmanınıza danışmalısınız.

Anne sutu veriyorum su vermeme gerek var mı ?
Hayır. Anne sutu ilk 4 ay bebeğin su ihtiyacı da dahil olmak uzere butun besin ihtiyaclarını karşılar.

Anne sutunu nasıl kesebilirim ?
Bunun en iyi yolu oğun sayısını zaman icinde azaltmak ve en son gece oğununu de kesmektir. Zaten oğunler atlandıkca sut oluşumu da azalacaktır.

Anne sutu alan bebeklere ayrıca vitamin ve mineral takviyesi gerekir mi ?
Sadece doktorunuzun onerisi vitamin ve mineral kullanabilirsiniz.

Pişiği nasıl onleyebilirim ?
Bebeğinizin altını sık sık değiştirin. Hazır bebek bezleri kullanmıyorsanız bezlerin yıkanmasında sabun tozu kullanmayı bezleri kaynatmayı ve utulemeyi unutmayın. Bebek altını kirletmişse sadece ılık suyla temizleyin. Cilt kıvrımlarına ozel onem gosterin. Kesinlikle pudra kullanmayın ve her alt temizlendikten sonra pişiği onleyici bir krem kullanın.

Ek besinlere ne zaman başlamalıyım ?
Beslenme otoritelerinin ortak goruşu ek besinler icin en uygun donemin en erken 4. ay; en gec 6. ay olduğudur. Ek Besinlere geciş doneminde başlayacağınız ilk katı gıdalar tahıllar ve meyve suyu pureleridir. Tahıllardan pirinc ve mısır icerenleri duşuk allerjeniteleri nedeni ile ilk başlanması gereken urunlerdir.

Ek Besinleri verirken nelere dikkat etmem gerekir ?
İlk başlayacağınız besini az miktarlarda ve bebek acken vermelisiniz. Bu arada bebeğinizde farklı bir reaksiyon gorurseniz (ishal kusma alerji vs..) doktorunuza danışmalısınız. Bu donemde vereceğiniz butun gıdaları kaşıkla vermeniz ciğnemeye ve yutmaya alışmasını sağlayacaktır.

Devam maması ile muhallebi ve yoğurt nasıl hazırlanabilir ?
Devam Maması ile Muhallebi Yapımı:
100 ml. (1 cay bardağı) su ile 1 tatlı kaşığı pirinc ununu pişirip ocaktan indirdikten sonra icerisine 3 olcek devam maması ilave ederek hazırlayabilirsiniz.

Devam Maması ile Yoğurt Yapımı:
100 ml. devam mamasını hazırlayıp ılık iken (45°C) icerisine 1 cay kaşığı yoğurt ilave ederek mayalayın. Uzerine bir bez orterek oda ısısında 3-4 saat bekletin.

İlk kez kaşık maması kullanacağım. Bebeğim henuz 4 aylık hangisiyle başlamalıyım ?
Bebeğin katı gıdalara gecişinde teorik olarak her zaman pirincli urunlerden başlanması daha doğrudur.

Biberon mamaları ile kaşık mamaları arasındaki fark nedir ?
Biberon mamaları sıvı suyla hazırlanan besinlerdir. Kaşık mamaları ise yarı katı kıvamda suyla veya devam maması ile hazırlanan urunlerdir

Kavanoz mamalarını gunde kac oğun verebilirim ?
Gunde 2-3 oğun ara veya ana oğun olarak verebilirsiniz.


Bebeğim bir Pure/Kavanozun tamamını bir oğunde tuketmezse geri kalan kısmı saklayabilir miyim ?
Bu mamaların bir kavanozu tek oğunluktur. Ama bebeğiniz tamamını bir oğunde tuketemezse kavanozun kapağını sıkıca kapatarak buzdolabında 48 saat saklayabilirsiniz.

Satın alırken dikkat etmem gereken bir ozellik var mı ?
Kavanoz mamalarını satın alırken son kullanma tarihine ve mamanın hava alıp almadığına dikkat etmelisiniz. Vakumun bozulmadığından emin olmalısınız. Urunu satın almadan once kapağına parmağınızla bastırdığınızda tık tık sesi geliyorsa urun hava almış demektir. Hava almış kavanozları satın almamanız gerekir.

Hazırlanmış mamayı ne kadar surede tuketmeliyim artan mamayı muhafaza edebilir miyim ?
Mamayı hazırladıktan sonra taze olarak yarım saat icinde tuketmelisiniz. Bu sure bebeğin emme suresi cok uzuyorsa en fazla 1 saate cıkabilir. 1 saatten sonra mamayı kesinlikle muhafaza etmemelisiniz. Her beslenme icin taze mama hazırlamalısınız.

Suyu ne kadar sure kaynatmam gerekir ?
Mama hazırlamada kullanılacak su en az 10 dakika kaynatılmalıdır.

Biberonları her beslenmeden sonra kaynatmaya gerek var mı ?
Evet. Mama protein iceren bir urun olduğundan mikroorganizmaların uremesi icin ideal bir kaynaktır. Bu nedenle biberon once bir fırca ile sabun kullanarak temizlenmeli daha sonra mutlaka kaynatılmalıdır. Bebek ve anne hakkında sıkca sorulan sorular

Bebeği hıckırık tutunca ne yapmalıyım?
İlk gunlerde bebeklerin coğunda, meme emdikten sonra sıklıkla hıckırık gorulur.Hıckırık onemli değildir, kısa surede gecer.Gecmez ise bebeği tekrar anne goğsune tutarak hıckırık gecirilebilir.

Bebeğin gobeği ne zaman duşer?
Bu sure bebekten bebeğe değişir.Bazılarında 3-4 gun icinde duşebileceği gibi, 15-20 gune kadar da uzayabilir.Cok erken ya da gec duşmesinin bir onemi yoktur.ancak bebeğin gobeğinin duşmesi, iltihaplandığı icin gecikmişse onemlidir.

Bebek ilk defa ne zaman yıkanır?
Bebek doğumdan sonra ilk 12 saat yıkanmamalıdır.Vucudun yumuşak bir bezle kurulanması yeterlidir.Tam bir banyo, doğumdan sonraki 2-3’uncu gune bırakılabilir.Bunu izleyen gunlerde bebek, her gun ya da gunaşırı yıkanabilir.

Bebeği bir aylık olduktan sonra ne sıklıkla yıkamalıyım?
Eğer olanaklar elveriyorsa her gun yıkanabilir.Ozellikle yaz aylarında sık yıkanırsa terlemez.Sık yıkanan bebeklerde hastalıklara yol acan mikroplar barınamaz, pişikler oluşmaz, uykusu az ve huzursuz bebekler de sakinleşir.Bebek beslenmeden hemen sonra yıkanmamalıdır.Bu durumda kusabilir.Yıkandıktan sonra doyurup yatırmak en iyisidir.

Bebek ne zaman acık havaya cıkarılmalıdır?
Bebeğin acık havaya cıkarılması, guneş alması her zaman gereklidir.Guneş ışığı kemiklerin gelişmesine yardımcı olur.Raşitizm denen hastalığın ortaya cıkmasını engeller.Bebek ilk guneşe cıktığında birkac dakika tutulmalı, bu sure her gun azar azar arttırılmalıdır.Kışın oğle vakitleri en sıcak saatlerdir.Bu aylarda, oğle saatlerinde bebeği acık havaya cıkarmak iyi olur.

Bebeğe yalancı emzik verilmeli midir?
Yalancı emzik enfeksiyonlara zemin hazırlar.Yalancı emzik emen cocukların annelerini emmelerinde zorluklar ortaya cıkabilir.İleri yaşlarda yalancı emzik diş sorunlarının ortaya cıkmasına neden olabilir.

Bebeğimin tırnağı kesilmeli midir?
Tırnağı kesilmeyen bebek, yuzunu gozunu cizebilir.Ayrıca tırnak arasına biriken kir, bebeğe mikrop taşır.Bu nedenle bebeklerin tırnakları mutlaka kesilmelidir.

Bebeğin burun tıkanıklığını nasıl giderebilirim?
Bazı anneler, bebeğin burnuna anne sutu damlatmanın burun tıkanıklığını gecireceğine inanırlar.Oysa sut bebeğin solunum yollarına ve akciğerlerine kacarak zaturree olmasına neden olabilir.Bu nedenle burun tıkanıklığını gidermek icin bebeğin burnuna sut damlatılmaz.Burun tıkanıklığını gidermek icin en iyi yol, buruna tuzlu su (serum fizyolojik) damlatmaktır. Eczaneden serum fizyolojik alıp, bebek yatar durumda iken her iki burun deliğine birer damlalık dolusu damlatmak, sonra bebeği kaldırarak, hapşırınca burnundakileri cıkarmasını sağlamak en iyi yoldur.

Diş cıkarma hastalık yapar mı?
Bebeklerin coğu hic rahatsızlık duymadan, kolayca diş cıkarabilirler. Bazılarında ise huysuzluk, hafif ateş, iştahsızlık ve hafif ishal olabilir. Fakat genellikle cok şiddetli hastalık hali olmaz. Eğer bebek diş cıkartırken ateşi cok yukselmiş, ishal olmuş, halsiz ve bitkin duşmuş ise, bu durumu onun diş cıkarmasına bağlamak yanlış olur. Bebeğin diş cıkarması, tesadufen başka bir hastalık ile bir araya gelmiş olabilir. Bu durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Cocuk ne kadar uyumalıdır?
Uyku saatleri bebekten bebeğe değişebilir. 1 yaşına kadar bebekler, gunde 15 -16 saat uyumalıdır. 1 yaşından sonra 10 – 12 saat uyuması yeterlidir. Duzenli ve yeterli uyku, bebeğin gelişmesini besin kadar etkiler.

Cocuk hangi pozisyonda yatırılmalıdır?
Bebeklerin yuzu koyun yatması tehlikelidir. Bebeğinizi sırtustu, yastık kullanmadan yatırın.

Cocuğun yattığı odada ısı ne kadar olmalıdır?
Cocuğu ısısı 18 – 22 derece olan bir odada yatırın. Aşırı sıcaktan kacının. Oda ısısı sizin kendinizi rahat hissedebileceğiniz bir duzeyde olmalıdır.

Cocuğun yurumesi neden gecikir?
Cocuklar coğunlukla 1 yaş dolaylarında yururler. Ancak bu kural değildir. Eğer bebek sağlıklı ise, 1,5 yaşına kadar yurumemesinin onemi yoktur. Kalca cıkığı, raşitizm denen kemik hastalığı varsa ya da cocuk şişmansa, duşmekten korkuyorsa ya da zeka geriliği varsa yurume gecikebilir. 1.5 yaşından sonra halen yuruyemeyen cocuğun mutlaka sağlık kuruluşuna goturulmesi onerilir.

Cocuğumun kulakları duyuyor mu?
Bebekler, doğumdan sonraki ilk 2- 3 ay icinde kapı kapanması gibi ani seslere irkilmeyle cevap vermeye başlarlar. 4. aydan itibaren, sizi gormek kaydı ile sesinize gulumseyerek karşılık verir. 7. aydan itibaren başka bir şeyle meşgul değilse, sesin geldiği yone doğru doner. On ikinci ayından itibaren kendi ismini ya da sık soylenen kelimeleri fark etmeye başlar.

Cocuğun konuşması neden gecikir?
Cocuklar becerilerini birbirinden farklı yaşlarda ve cevrelerde kazanırlar. Sağlıklı ve ailesi tarafından ilgilenilen bir bebeğin cok erken ya da cok gec konuştuğu gorulebilir. Bunda endişe edecek bir durum yoktur. 2 yaşında olmasına rağmen halen konuşmayan cocuklarda bir sağlık sorunu olabilir. Ya da aile yeterince ilgilenmemektedir veya arkadaşı yoktur. 2 yaşında olmasına rağmen halen konuşmayan cocukların sağlık kuruluşuna goturulmesi onerilir.

Cocuk kaka ve cişini ne zaman haber verir?
Bazı cocuklar 1 – 1,5 yaş civarında, bazıları 1.5- 2 yaş arasında cişini ve kakasını haber verir. Cocuk bağırsaklarını daha erken kontrol edebildiğinden, once kakasını haber vermeyi oğrenir. Cişini daha gec haber verir. Tuvalet ihtiyacını haber vermeyen cocukları korkutmak zararlıdır. 2 yaşından once verilen tuvalet eğitimi cocukta ruhsal bozukluklara neden olabilir.