Bebeklerin Ağlama Nedenleri
Bebeklerin Ağlama Sebepleri
Bebekler niye ağlar

-Rahatsızlık (bebeğin pis olması, cok sıcak veya soğuk ortam)
-Yorgunluk (cok fazla ziyaretci)
-Hastalık ya da ağrı (ağlamanın şeklinin değişmesi)
-Aclık (yeterli sut alamama, buyumenin hızlanması)
-Annenin yedikleri (her turlu yemek bazen de inek sutu)
-Annenin aldığı ilaclar (kafein, sigara, diğer ilaclar)
-Memede sut fazlalığı
-Kolik
-Fazla ilgi gereksinimi olan bebekler

Ağlama, coğu zaman bebeğin derdini cevresine tek anlatma yoludur. Ağlayan bir bebek kotu, yaramaz veya disiplinsiz olarak değerlendirilmeden once bebeğin ağlamasına neden olan gereksinimlerin araştırılması gerekir.
Ağlamaya neden olan sorunu ortaya cıkarabilmek icin oncelikle ağlamanın şeklini ve ne zaman başladığını bilmek gerekir.

Aclık

Aclık ağlamaya neden olan en onemli nedenlerdendir. Bu nedenle ağlıyorsa sabırsız bebeğin hemen beslenmesi sağlanmalıdır. Coğu kez ağlama, annenin sutunun yetersiz olduğunu duşunup, gereksiz yere ek besine başlamasına neden olur. Bir bebek ayda ortalama 500-600 gr alıyorsa anne sutu yeterlidir, bu durumda ağlamanın başka bir nedene bağlı olduğu duşunulmelidir. Ek besinler, genelde bebeğin ağlamasını azaltmaz ve bazen ağlamayı artırabilir.

Bebek 2 haftalık, 6 haftalık ve 3 aylık dolaylarındayken buyume hızlandığı icin bu donemlerde bir kac gun ac gozukebilir ve daha sık beslenmek isteyebilir. Bu donemlerde daha sık emzirilmesi gerekir.

Kirli alt bezi

Bebeğin cildi cok hassastır, uzun sure altının kirli veya ıslak kalması tahrişe neden olur ve bebeği rahatsız eder. İster kumaş, ister hazır bez kullanılsın, bebeğin altı sık kontrol edilmeli, bezi ıslak veya kirli ise değiştirilmelidir.

Sıcak veya Soğuk

Bebekler icin fazla sıcak ve soğuk rahatsız edicidir. Bebeğin bulunduğu oda ici uygun ısı 18 - 22 derecedir. Bebekler ortam ısısına uygun giydiril-melidir. Bu ısıda bir fanila, bir pamuklu tulum ve yelek yeterli olacaktır. Uyurken uzerine bir ince battaniye veya yorgan ortulmesi yeterlidir.

Terkedilmişlik duygusu

Bebek başlangıctan beri az uyuyan bir bebek olabilir ve ağlama adetini terkedilmişlik duygusu icinde geliştirmiş olabilir. Bunu ortadan kaldırmak icin bebek bir kac hafta anababanın odasına alınabilir. Herhangi bir oyuncak yanında bırakılarak, bebeğin bu alışık olduğu oyuncağı gorerek rahatlaması ve uyuması sağlanabilir. Bebekler gece boyunca sık sık gozlerini acar, el ve kollarını hareket ettirirler, bebeğin yanına gidilmesine gerek yoktur, yataktan kalkarken cıkan gurultu bebeği uyandırabilir. Bebekleri gun boyunca cok uyuyan anneler, gunduz uykularını azaltıp gece uykusunu duzene sokabilirler.

Sevgi ve ilişki ihtiyacı

Bebekler kendileri ile ilgilenen kişiden sevgi ve fiziksel ilişki bekler, dokunulmaktan, kucağa alınmaktan, masajdan ve konuşulmaktan keyif alırlar. Bebeğin ozellikle sol tarafta taşınması, bebeğin annenin veya babanın kalp seslerini dinleyerek rahatlamasını sağlayacaktır. Hic bir neden gosterilemeyen durumlarda ağlayan bebeğe bir losyon veya yağla yumuşak masaj ve ardından ılık bir banyo yapılması bebeğin rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Karın ağrısı

Annelerin yediği yiyecekler bazen bebeğin huzursuz olmasına neden olur. Bebekler annelerin yediği inek sutu, yumurta, soya ve fıstık gibi yiyeceklerin icerdiği proteine alerjik olabilirler. Bebeklerde ilk emzirme oncesi bir iki kez sut formulleri ile beslenme bile inek sutu alerjisi gelişmesine yol acabilmektedir. Ayrıca kafein, cay ve kolalar sute gecerek bebeği rahatsız eder.

Anne sigara iciyorsa ya da başkaları annenin yanında sigara iciyorsa bu da bebeğin daha cok ağlamasına neden olabilmektedir. Cay ve kahveyi azaltmak, sigarayı emzirmeden once ya da emzirme sırasında icmemek bebeğin rahatsız olmasını onlemeye yardımcı olabilir.

Gaz Sancısı

Bazı bebekler gunun belli zamanlarında, ozellikle akşamları surekli ağlar. Tıpkı karın ağrısı varmış gibi, ayaklarını kendine ceker, emecekmiş gibi hareket eder ama onu rahatlatmak cok zordur. Bu şekilde ağlayan bebeklerin ya bağırsakları cok calışır ya da gazı vardır, ama nedeni kesin değildir. Buna "kolik" denir. Kolik bebekler icin ilac onerilmemektedir, bazen bu ilaclar bebek icin zararlı da olabilmektedir. Kolik ağlamaları bebek 4-5 aylık olduğunda azalacaktır. Koliği olan bir bebeği rahatlatmanın en iyi yolu onu kucakta tutmak, hafif hareketlerle ve yumuşak bir basıncla karnını okşamaktır. Bazen ılık banyo da bebeğin ağrısını hafifletmekte yardımcı olmaktadır.

Yenidoğan bebeği ağlamadığı zaman bile en az 3 saat kucakta gezdirmek şiddetli ağlama ve sancıyı azaltacaktır.

Bebeğe yardımcı olması icin anne dinlenmiş ve sakin olmalıdır. Uykusuzluk ve yorgunluğun onlenmesi icin, yakınlardan yardım istenmelidir.

Bir bebek surekli ağlamaya başlarsa, ozellikle de daha once hic boyle ağlamamışsa, bu bir hastalık belirtisi olabilir. Akut orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu gibi durumlarda ağlamanın hastalığın ilk bulgusu olabileceğinin de akılda tutulması gerekir.