Erkekler ve Kadınlar "Evli Kadının Kurtaj Hakkı"nı Tartışıyor
Evli kadının kurtaj olabilmesi icin "eş rızası" aranmasını tartışan kadınlar ve erkekler "Son soz hakkı kadınındır" diyor. Tecavuz sonucu oluşan gebeliklerin sona erdirilmesinde ve bekar kadınların kurtajı icin onay aranmıyor. Avukat Altınbaş, "Evlilik ici tecavuzu kanıtlamak cok zor" diyor.
"Tecavuz sonucu oluşan gebeliklerde ve evli olmayan kadınların gebeliklerinde kurtaj icin kimsenin onayı aranmıyor. Oysa evlilik ici tecavuz Turk Ceza Kanunu'nda suc olarak tanımlansa da yasa uygulayıcının zihninde 'suc' değil; kanıtlanması da neredeyse imkÂnsız. HÂkimler cok belirgin cinsel araz arıyor. Yaratılan psikolojik teror ve kadınlarla bu yoldan zoraki ilişki kurulması ise duşunulmuyor bile."
1983'te yururluğe giren 2827 sayılı Nufus Planlaması Hakkında Kanun'a gore, evli kadınların kurtaj olabilmesi icin "kocanın rızası" aranıyor. İzmir Barosu Kadın Komisyonu Sorumlu Yonetim Kurulu Başkanı Avukat Ayşegul Altınbaş, uygulamayı tartışırken, "evlilik ici tecavuzlere" dikkat cekiyor ve hem yasa uygulayıcıların zihninde hem de Nufus Planlaması Hakkında Kanun'da acil değişiklik gerektiğini soyluyor.
bianet'in goruşlerini sorduğu kadınlar ve erkeklerin ortak goruşu de "evli kadınların kurtajı icin kocanın onayının aranmasının" kadınları mağdur ettiği yonunde.
Cağla Oztek (40), "Duygusal olarak kocanın onayı elbette aranabilir ancak hukuki olarak kadının kararı belirleyicidir" diyor. Ozge Gozke'ye (32) gore, "kurtajda kocanın onayının aranması, kadının bedenini denetlemek ve aile idealini canlı tutmakla ilgili bir mesele".
Ahmet K. Ekmekci (34) "Tecavuz soz konusu değilse babanın da soz hakkı olmalı" diyor; Emin Aslan (31) ise "İki insan birlikte bir şey yapacağı zaman ancak ikisinin de rızası olursa o iş yapılabilir" diyor ve soruyor: "Nasıl olur da iki kişiden birinin goruşu sonucu belirmeye yetmez?"
"Kadına bilinci yerinde değilmiş muamelesi yapılıyor"
Farklı yaş ve meslek gruplarından kadınların ve erkeklerin goruşleri şoyle:
Cağla Oztek, 40, serbest meslek: Kadının bedeni kendisine aittir. Narkoz almadan once kişiye riskler anlatılır ve onayı istenir. Ancak kişinin bilinci yerinde değilse ailesinden, kocasından izin alınır. Kurtaj icin kocanın onayı istenirken evli kadınlara "bilinci yerinde değilmiş" muamelesi yapılmış oluyor. Sosyal ve duygusal olarak ciftlerin cocuk kararını birlikte vermesi elbette en sağlıklısı ancak hukuki acıdan kadın bedeniyle ilgili kararı kendisi vermeli.
Ozge Gozke, 32, serbest meslek: Hayatım uzerinde sadece ben soz sahibi olmalıyım, ailem, kocam ya da sevgilim değil. Onlar bana yardımcı olabilir, hekimler giriştiğim işin risklerini anlatabilirler. Ancak başka bir şey soylemelerini beklemiyorum. Kurtaj kadın bedeni uzerinde soz sahibi olmak ve aile idealini canlı tutmakla ilgili bir mesele. Kadınların aileye ve eve hapsedilmesi icin bir denetim mekanizması gibi. Evli olmayan kadınlar icin gecerli olan haklar, evli kadınlar icin de gecerli olmalı.
Kubra Ballı, 25, gazeteci: Evli ya da evli olmayan ciftlerde, kadının karşı tarafla goruşmesi can guvenliğini tehlikeye atmadığı surece, kocanın da goruşu alınmalı ama son karar, kadının olmalı. Ancak kadın şiddet goruyorsa hicbir şekilde karşı tarafın fikri alınmamalı.
Leyla Aras, 35, oğretmen: Kadını evli olsun ya da olmasın ya da kocası ile arasının nasıl olduğundan bağımsız olarak, bedeni uzerinde tamamen kontrole sahiptir ve kurtaj konusunda da kimseye danışmadan kendi kararını tek başına verebilir.
Bilge Talaz, 35, tekstil muhendisi: Eşit soz hakkı olan evliliklerde ciftlerin birlikte karar vermesi gerekir. Ancak Turkiye'de pek cok evlilikte kadınlar mağdur durumda. Fiziksel, ekonomik ve duygusal anlamda şiddet goruyor. Bu evli kadınlar arasında bir cifte standart olarak değerlendirilebilir. Yasa evli ve bekar kadınlar arasında da bir cifte standart yaratıyor. Bu acılardan duşununce evli kadınların kocalarının onayı olmadan kurtaj yaptırabilmesi, en doğrusu.
Duygu Unsal, 34, tekstil: Cocuk kadının hayatını değiştiriyor. Evliliklerin yolunda gitmediği durumlarda kadın icin bağlayıcı oluyor. Cocuğun bakımından, buyumesinden de kadın sorumlu tutuluyor. Butun bu nedenlerle evli kadınların kurtaj icin tek başlarına karar verebilmesi gerekir.
Erkekler de "Soz hakkı kadının" diyor
Ahmet K. Ekmekci, 34, oğretmen: Hamilelik tecavuz sonucu oluşmamışsa babanın da soz hakkının olması gerekir. Medeni Hukuk acısından babaların da soz sahibi olmaya hakkı olmalı.
Emin Aslan, 31, mimar: İki insan birlikte bir şey yapacağı zaman ancak ikisinin de rızası olursa o iş yapılabilir. Bu birlikte yapılan her şey icin gecerlidir. Nasıl olur da iki kişiden birinin goruşu sonucu belirlemeye yetmez?
Nail Karayel, 24, oğrenci: Karar hakkı kadınındır. Cunku cocuk yetiştirmenin ceremesini ceken daima kadın oluyor. Cocuğu buyuten, sorumluluğunu ustelen hep kadınlar. Erkeğin aile icindeki yeri ortada. Doğum esnasında olen bir erkek de tanımıyorum.
Ali Gulum, 35, yonetici: Evli bir cift cocuklarının sorumluluğunu birlikte ustlenir gibi algılasak da nihayetinde ona bedensel olarak katlanan da cocuğun doğumuyla hayatı değişen de kadın olduğu icin karar kadınındır. Elbette karı koca aile icinde goruşup karar verirler ama devletin bu meseleye karışması niye?
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Erkekler ve Kadınlar "Evli Kadının Kurtaj Hakkı"nı Tartışıyor
-
13-09-2019, 21:50:30