Browser (Tarayıcı) Nedir?



Tarayıcılar, internet kullanıcılarının web sitelerinin depolandığı sunuculara bağlanarak içeriklerinin görüntülenmesini sağlayan ve ücretsiz olarak indirilebilen yazılımlardır.



En bilinen tarayıcılar arasında sayabileceğimiz; Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge (eski adıyla Internet Explorer), Apple Safari ve
Opera sık kullandığınız web sitelerine güvenli ve hızlı bir şekilde erişmenizi sağlayan güçlü araçlar haline gelmiştir.




Her bir sekmede sesi kapatma özelliği gibi işlevsel özellikleriyle hayatımızı kolaylaştıran tarayıcılar arasında, eklenti desteği sunanlar da vardır. Eklentiler; formları otomatik olarak doldurmanıza, dilbilgisi ve yazım denetimine, hatırlatıcı göndermenize yardımcı olabilir.



Tarayıcılar, farklı çalışma yöntemlerine sahip olduğundan, sayfaların görüntülenmesinde sorun yaşadığınızda farklı bir tarayıcı denemeniz önerilir.



Bir tarayıcıda önemli olan hızı ve uyumluluğudur ancak her tarayıcı bazen bazı sitelerde tıkanır hatta bazen bir tarayıcı güncellemesi iyi hazırlanmış siteleri bozabilir.





Tarayıcılar Nasıl Çalışır?




Bir web sitesinin URL’sini tarayıcınızın adres çubuğuna yazdığınızda; (“http://www.turhost.com” gibi) tarayıcı, bu sayfanın bilgilerini depolandığı web sunucusundan bulur.



Bu bilgiler, HTML veya Javascript ile kodlanmış sayfanın nasıl görüntüleneceğine dair talimatları içeren bir dosya şeklindedir.



Tarayıcı bu dosyayı yorumlar ve okumanız ve etkileşimde bulunmanız için sayfayı görüntüler. Tüm bunlar genellikle birkaç saniye içinde olur.
Google Chrome




Chrome, HTML5Test sitesinde en popüler tarayıcılar arasında en yüksek puanları alan tarayıcıdır. Ayrıca, WebXPRT 3 karşılaştırmasında da oldukça başarılıdır.



Diğer Windows tarayıcılarından daha fazla RAM kullansa da bunun nedeni içeriği önceden yükleyerek hızlanmaktır.



Google sürekli güvenlik ve özellik geliştirmeleri üzerinde çalışsa da tüm yazılımlarda olduğu gibi hatalar oluşabilir, bu nedenle Chrome’u güncel tuttuğunuzdan emin olmalısınız.



Chrome’un dezavantajları arasında; yerleşik VPN, sekme düzenleme aracı, okuma modu, paylaş butonu ve ekran görüntüsü aracının olmaması sayılabilir.



Ancak Chrome’un Android sürümü, sekme grupları ve karanlık mod gibi kullanıcı deneyimi açısından işlevsel özelliklere sahiptir.



Mobil için Chrome; yer işaretlerinin, şifrelerin ve ayarların senkronizasyonunu sunan yetenekli bir tarayıcıdır. Masaüstündeki gibi Google aramayı kullanırken ses girişi içerir ve tarama işleminize bağlı olarak ilginizi çekebilecek içerikler önerir.