2017’nin son ayları ve 2018’in başında, kripto para denilen kavram ile milyonlarca insan tanıştı. Aslında 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma isimli bir yazılımcı tarafından geliştirilen Bitcoin sistemi, kripto paraların atasıydı. 10 yıldır teknolojiyi bilenler de vardı, ancak coğu insan bu olayla 2017’nin sonunda tanışmaya başladı.
Blok zinciri teknolojisi, Bitcoin’in altyapısında bulunan ve bilgi işlem gucune dayanan bir teknolojik adım olarak değerlendirildi. Kripto paralarla transfer yapmak, sıradan para transferlerine kıyasla son derece duşuk maliyetli ve hızlı olmaya başladı. Yatırım değerleri altın gibi koklu araclarla kıyaslanmaya başlayınca dunya devletleri, global bankalar yeni sisteme karşı tavır takınmaya başladılar.
[h=2]Turkiye’deki devlet kurumları, konuya ilişkin ilk acıklamalarıyla gundem yaratmıştı:[/h]
İlk etapta aslında coğu devlet ve banka kripto parayı tehlikeli goruyordu. Cunku finansal gucu, sistemdeki kurumlardan alıp bireylere veren bu sistemde cok fazla acık bulunuyordu. Orneğin Bitcoin, ilk yıllarında yasa dışı ticarette bir değişim aracı olarak kullanılmıştı. Bu da endişelerin bir diğer sebebiydi.
Devletler ve bankalar, zamanda kripto para olayına sıcak bakmaya, kurumlara ozgu kripto paralar uretmenin mumkun olduğunu duşunmeye başladılar. Kripto Ruble ile Rusya başta olmak uzere pek cok ulke, mevcut para birimlerine alternatif olacak kripto paralarını cıkarmak icin calışmaya başladı. Bu sure zarfında Turkiye’deki devlet yetkilileri de araştırmalarını tamamladı. Calışmalar sonucunda ulkemizin konuya ilişkin tavrı tamamen değişti.
[h=2]2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndaki kripto para acıklamaları:[/h] [h=2][/h] Hazine ve Maliye Bakanlığı, Strateji ve Butce Başkanlığı tarafından hazırlanan program, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da onaylandı. 403 sayfalık programda, Turkiye’nin finansal ve finansal teknoloji acısından onumuzdeki yıllarda atacağı adımlar hakkında ipucuları var. Orneğin Dijital Para Projesi…
Mali Piyasalar kısmında yer alan bilgilere gore Turkiye, 2020’den itibaren “alternatif para ve odeme sistemlerini geliştirmek” konusunda calışmalara başlayacak. Atılacak ilk adımlar arasında da blok zinciri merkezli bir dijital para projesini uygulamaya koyma konusu var.
[h=2]Turkiye’nin ilk kripto parasını hangi kurumlar geliştirecek?[/h]
Bu konuda raporda yer alan detaylara gore TUBİTAK ve Turkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası projeyi yonetecek iki kurum olacak. Projenin referansı ise gectiğimiz yıllarda Rusya’nın başlatmış olduğu kripto Ruble projesi olacak.
Calışmalar kapsamında finansal teknoloji sistemlerine destek sağlanacak. Ayrıca İstanbul Finans ve Teknoloji Ussu, Odeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği gibi devlet kurumları faaliyete gecirilecek. Kurumsal calışmalardan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TCMB sorumlu olacak.
[h=2]Turkiye’nin ilk kripto parasının adı ne olacak?[/h]
Rusya’nın gercekleştirmiş olduğu kripto Ruble projesi, doğrudan ulkenin resmi para birimi olan Ruble ile aynı ismi taşıyor. Rusya’nın amacı, dijitalleşen ekonomik duzende eski para biriminin değer kaybı yaşamadan yeni teknolojilere transfer edilmesiydi.
Turkiye’nin kripto parası icin henuz resmi bir isim acıklanmış değil. Testlerin 2020’de başlayacağını on gorursek, ismin netleşmesi icin biraz daha beklememiz gerektiğini goruyoruz. Yine de cok buyuk ihtimalle Turk Lirası isminin değişmesi zor gorunuyor.
Onumuzdeki surecte yaşanacak gelişmeler anbean aktaracağız. Bu vesileyle, daha once orneklerini gorduğumuz Turcoin gibi kripto para ve blok zinciri teknolojilerinin adını kullanan, dolandırıcılık yapmaya calışan sahte projelere karşı sizleri uyarmış olalım.