Van Golu'nde 50 bin ton uranyum haberi,
Van Golunde uranyum bulundu
Efsanelerle gundeme gelen Van Golu'nden canavar değil uranyum cıktı..
Van Golu'nde 3 yıldır surdurulen araştırma, onemli miktarda uranyum madeninin burada yattığını ortaya cıkardı. Tespit edilen 50 bin ton uranyumun piyasadaki değeri 7.5 milyar doları buluyor.
Bilim adamları golde kirlilik ararken 7.5 milyar dolarlık uranyum buldu. Turkiye'de kurulacak nukleer santralde bu uranyumun kullanılması icin de calışma başlatıldı. Sabah'ın haberien gore Elazığ Fırat Universitesi'nden Kimyager Prof. Dr. Mehmet Yaman'ın gectiğimiz ay uluslararası hakemli bir dergi olan Clean-Journal'da Van Golu'nde yuksek oranda uranyum olduğuna ilişkin bir makalesi yayınlandı. Yaman ve ekibi 2 yıl boyunca Doğu Anadolu Bolgesi'ndeki tum gol ve akarsuları tahlil etti. Tahlil sonucunda Dicle ve Fırat'da litrede 1 mikrogramdan az, Van Golu'nun 30 ayrı noktasından alınan suda ise ortalama litrede 76 mikrogram uranyum bulundu. 2008 yılında Van Golu'ndeki kirliliği araştırmak icin laboratuarda analiz yaparken yuksek oranda uranyum tespit eden Prof. Yaman calışmalarını 3 yıl boyunca sessizce yuruttu. Uranyum calışmasının sonucları dunyaca kabul goren bir dergide yayınlayarak guvenceye aldı. Yaman'a İstanbul Teknik Universitesi'nden de destek geldi. TUBİTAK'tan da araştırma desteği istendi.
Araştırmacılar, Van Gol'unde uranyumu toplayacak polimerik bir recine calışması başlattı. Bu polimerin hammadesi İzmir Aliağa'daki fabrikadan alınıp modifiye edilecek. Boylelikle Turkiye kuracağı Nukleer reaktorlerinde kullanılacak olan uranyum hammadesini dışarıdan almayacağı gibi ihracatını da yapabilecek. Prof. Dr. Yaman, eşinden bile gizlediği uranyum araştırmasının ayrıntılarını SABAH'a anlattı. Yaman, şoyle konuştu: "Acıkcası boyle bir sonuc beklemiyordum, şok oldum. Aylarca ne yapacağımı kime soyleyeceğimi bilemedim. Daha once MTA'nın ve Almanların Van Golu'nde uranyum araştırması olmuş ama sonucları yayınlanmamış. Gizlendiğini duşundum, korkuttu beni. O yuzden araştırma sonuclarımı uluslar arası bir bilimsel dergiye gonderdim. Şimdi yapılması gereken bu uranyumu cıkartmak. Golde yapılacak daha pek cok araştırma var"
TURKİYE'NİN 50 YILLIK URANYUM İHTİYACINI KARŞILIYOR
Maden Tetkik Arama (MTA) Turkiye'nin karadaki toplam uranyum miktarının 9 bin ton olduğunu tahmin ediyor. Yozgat Sorgun'da da ilk uranyum araması başladı. Ancak henuz Turkiye'de uranyum madeni tespit edilerek cıkartılmadı. 5 bin megawatt bir santral icin yılda bin ton uranyuma ihtiyac var. Uranyumun kilogramı 220 dolara kadar cıkıyor. Ancak ortalama 150 dolardan bile hesaplansa Van Golu'nde bulunan 50 bin tonluk rezerv 7.5 milyar dolar ediyor.
alıntı
Van Golunde 50 bin ton uranyum bulundu
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Van Golunde 50 bin ton uranyum bulundu
-
13-09-2019, 21:26:44