- Tutarlı, tam URL'ler kullanın. Google URL'lerinizi listelendiği şekilde tarar. Örneğin, siteniz Example Domain adresindeyse URL'yi Example Domain biçiminde (www olmadan) veya ./mypage.html (göreli bir URL) olarak belirtmeyin.
- Site haritası, sitenizin herhangi bir yerinde yayınlanabilir ancak yalnızca üst dizinin alt öğelerini etkiler. Bu nedenle, site kök dizininde yayınlanan bir site haritası, site üzerindeki tüm dosyaları etkileyebildiğinden site haritasını kök dizinde yayınlamanızı öneririz.
- URL'lerin oturum kimliklerini site haritanıza dahil etmeyin. Böylece, söz konusu URL'lerin yinelenerek taranması daha az olur.
- hreflang ek açıklamalarını kullanarak Google'a bir URL'nin alternatif dil sürümleri hakkında bilgi verin.
- Site haritalarında dosyalarının UTF-8 olarak kodlanması ve uygun şekilde URL çıkışlı olması gerekir.
- Büyük site haritalarını daha küçük site haritalarına ayırın: Maksimum site haritası boyutu, sıkıştırılmamış halde 50.000 URL/50 MB'dir. Bir site haritası dizin dosyası kullanarak tüm site haritalarınızı listeleyin ve ayrı site haritaları yerine bir tek bu dosyayı Google'a gönderin.
- Site haritalarınızda yalnızca standart URL'leri listeleyin. Bir sayfanın iki sürümüne sahipseniz site haritasında yalnızca (Google'ın seçtiği) standart sürüm listelenir. Sitenizin iki sürümü varsa (örneğin, www olan ve www olmayan) tercih ettiğiniz sitenin hangisi olduğuna karar verin, site haritasını buraya yerleştirip diğer siteye rel=canonical veya yönlendirmeler ekleyin.
- Bir sayfanın mobil ve masaüstü sürümleri için farklı URL'leriniz varsa bir site haritasında yalnızca tek bir sürüme işaret etmenizi öneririz. Ancak, her iki URL’yi de işaretlemeniz gerektiğini düşünüyorsanız, URL’lerinizi masaüstü ve mobil sürümlerini belirtmek için ek açıklama ekleyin.
- Video, resim ve haber gibi ek medya türlerine işaret etmek için site haritası uzantılarını kullanın.
- Farklı diller veya bölgeler için alternatif sayfalarınız varsa, alternatif URL'leri belirtmek için hreflang ek açıklamasını bir site haritasında veya html etiketlerinde kullanabilirsiniz.
- Alfa-sayısal olmayan ve latin alfabesinde bulunmayan karakterler.Site haritası dosyanızın UTF-8 olarak kodlanması gerekir (bunu genellikle dosyayı kaydederken yapabilirsiniz). Tüm XML dosyalarında olduğu gibi, aşağıdaki tabloda listelenen karakterler için tüm veri değerleri (URL'ler dahil) öğe çıkış kodları kullanmalıdır. Site haritası yalnızca ASCII karakterler içerebilir, büyük harf ASCII karakterlerini veya belirli kodları ya da * ve {} gibi özel karakterleri içeremez. Site haritası URL’niz bu karakterleri içeriyorsa site haritanızı eklemeyi denediğinizde hata alırsınız.
Buna ek olarak, tüm URL'ler (Site haritanızın URL'si de dahildir) bulundukları web sunucusu tarafından okunabilirlik açısından kodlanmalı ve URL çıkışlı olmalıdır. Öte yandan, URL'lerinizi oluşturmak için herhangi bir türde komut dosyası, araç veya günlük dosyası (URL'leri elle yazmak dışında herhangi bir şey) kullanıyorsanız, bu çoğunlukla sizin yerinize yapılmış olur. Site haritanızı gönderir ve Google'ın bazı URL'lerinizi bulamadığına dair bir hata mesajı alırsanız URL'lerinizin, URI'lar için RFC-3986, IRI'lar için RFC-3987 ve XML standartlarına uyduğundan emin olun.
Burada, ASCII olmayan bir karakter ile (ü) öğe çıkışı gerektiren bir karakterin (&) kullanıldığı bir URL gösterilmiştir:
http://www.example.com/ümlat.html&q=name
Burada aynı URL'yi, ISO-8859-1 biçiminde kodlanmış olarak (bu kodlamayı kullanan bir sunucuda barındırılması için) ve URL çıkışını görebilirsiniz:
http://www.example.com/%FCmlat.html&q=name
Burada da aynı URL, UTF-8 biçiminde kodlanmıştır (bu kodlamayı kullanan bir sunucuda barındırılması için):
http://www.example.com/ümlat.html&q=name
Bu da aynı URL'nin öğe çıkışlı hali:
http://www.example.com/%C3%BCmlat.html&q=name - Site haritalarının hangi sayfaların önemli olduğunu düşündüğünüz hakkında Google için bir öneri olduğunu unutmayın. Google, bir site haritasındaki her URL'yi tarayacağını taahhüt etmez.
- Google, <priority> ve <changefreq> değerlerini dikkate almaz, dolayısıyla bunları eklemeniz gerekmez.
- Google, <lastmod> değerini okur ancak bu değer hakkında yanlış beyanda bulunursanız okumayı durdurur.
- Bir URL'nin site haritası içindeki konumunun bir önemi yoktur. Google, URL'leri site haritanızda göründükleri sırayla taramaz.
Google Genel Site Haritası Yönergeleri
Site Haritaları0 Mesaj
●160 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Arama Motorları ve Optimizasyonları
- Google Optimizasyon
- Site Haritaları
- Google Genel Site Haritası Yönergeleri
-
27-07-2020, 02:15:15Genel site haritası yönergeleri