Şok Diyetin Zararları..
Yaz yaklaşırken kışın alınan kiloları kısa surede vermek isteyenler careyi şok diyetlerde arıyor. Ancak, uzun sureli aclık, tek tip beslenme ya da aşırı sıvı tuketimine dayalı bu diyetler, kalp hastalıkları başta olmak uzere pek cok sağlık sorununa neden oluyor.
Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bolumu'nden Uz. Dr. Serap Bos Cetin ve Kardiyoloji Bolumu'nden Doc. Dr. Ozlem Batukan Esen, şok diyetlerin zararları ve sağlıklı yaşam konusunda onemli bilgiler verdi.
Kilolarla birlikte sağlık da elden gidiyor
Bilincsizce uygulanan duşuk kalorili diyetler, olume kadar gidebilecek ciddi tablolara neden olabilmektedir. Cok kısa surede aşırı derecede kilo kaybına yol acan beslenme programlarının zararları şu şekilde sıralanmaktadır:
• Uzun sureli aclık sonrasında vucutta yaşanan ani su kaybı; halsizlik, tansiyon duşukluğu ve baş donmesine neden olmaktadır.
• Şok diyetleri uygulayan kişilerde baş ağrısı ve konsantrasyon bozukluğu gorulebilmektedir.
• Duzensiz kilo alıp vermenin sonucunda oluşan kalıcı kilo fazlalığı, insulin direncine sebep olarak şeker hastalığı riskini artırmaktadır.
• Uzun sureli aclık, midede gastrit ve yanma gibi sorunları da beraberinde getirmektedir.
• Ozellikle mevsim gecişlerinde uygulanan şok diyetlerin sonucunda gorulen kansızlık, sacların gucsuzleşmesiyle birlikte hızla dokulmesine neden olmaktadır.
• Protein icerikli diyetlerde vucut yağ dengesi bozularak, kolesterol yuksekliği ortaya cıkabilmektedir.
• Sadece su icmeye yonelik diyetlerde oluşabilecek "su zehirlenmesi", bilinc kaybına varabilecek sonuclar ortaya cıkabilir.
Şok diyetler ani kalp krizi nedeni
Kısa surede hızlı kilo kaybına neden olan şok diyetler, kalp rahatsızlıklarını da tetikleyebilmektedir. Doc. Dr. Ozlem Batukan Esen, şok diyetlerin kalbe zararları hakkında bilgi verdi.
Şok diyetler tansiyon dengesizliklerine ve vucudun elektrolit (sodyum, potasyum) dengesinin bozulmasına neden olarak kalp ritim problemlerine yol acabilir. Ritim problemi gelişen kişilerde; carpıntı, fenalık hissi, baş donmesi, goz kararması gibi belirtiler gorulebilir. Uzun suren aclık, kan basıncı ve kan şekeri duzensizliklerine neden olup kalp krizlerine yol acabilir.
Zayıflama ilaclarına dikkat!
Zayıflamak icin kullanılan ilacların bazıları, kalp ritim problemlerini tetikleyici etkiye sahiptir. Bu nedenle uzman doktor gozetiminde kullanılmaları gerekir. İdrar sokturucu ilaclar ile kilo vermeye calışıldığında da kalpte ritim bozuklukları ortaya cıkabilir.
Alıntı:Uz. Dr. Serap Bos Cetin ve Doc. Dr. Ozlem Batukan Esen
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kadınca
- Şok Diyetin Zararları..
-
13-09-2019, 20:12:31