Yetersiz ve dengesiz beslenme ciddi sağlık sorunlarına yol acıyor. Kalp hastalığı, bazı kanser turleri ve şeker gibi bircok hastalık riskinin azaltılmasında, beslenmenin onemi inkar edilemez. Sağlıklı yaşam ve beslenme yazarı Amerikalı Harley Pasternak, son kitabında farklı ulkelerin sağlıklı yemeklerini anlatıyor. Sağlıklı yaşam ve beslenme yazarı Amerikalı Harley Pasternak, en duşuk obezite oranları ile en uzun yaşam suresine gore sectiği ulkelerde, insanların sağlıklı kalmayı nasıl başardıklarını araştırdı ve onların beslenme alışkanlıklarını yeni kitabında yazdı: Japonya/Obezite oranı: Yuzde 1,5; Ortalama omur: 82 yıl Japon mutfağı lahana, brokoli, Cin lahanası ve karalÂhana gibi turpgillere ozgu sebzelere odaklanıyor. Japon diyetindeki proteinin temel kaynağı olan balık ve soya kalp dostudur. yuzde 80 oranında doyunca yemeyi kesiyor.
Singapur/Obezite oranı: Yuzde 1,8; Ortalama omur: 82 yıl
Gun boyunca beyaz pirinc yiyen Singapurlular, en sağlıklı diyetlerden birini uyguluyor. Karbonhidrat hammaddesi genellikle sebze ve balık porsiyonlarından geliyor. Eti idareli tuketiyorlar. Tatlıları tropikal meyve ya da az yağlı mango puding.
Cin/Obezite oranı: Yuzde 1,8; Ortalama omur: 73 yıl
Yemeklerin ucte ikisi sebze, meyve, tam tahıllar ve fasulyeden oluşuyor. Bunlar arasında ise Cin lahanası gibi yapraklı yeşillikler; soya, sarımsak, zencefil ve daikon turpu gibi kok sebzeler var. Yemekleri daha cok kızgın yağda cabucak kavurarak, buharda ya da kaynatarak pişiriyorlar.
İşvec/Obezite oranı: Yuzde 1,8; Ortalama omur: 81 yıl
Sut urunleri, koyu renk ekmekler, cilekler ve balık bakımından zengin. Cavdar ekmeği lifle doluyken, cilekler ise antioksidan ozelliğe sahip. Somon ve ringa balığı da kalp dostu. İsvecliler, kalorilerinin coğunu yıl boyunca karda kayak ve diğer kış sporlarını yaparak yakarlar.
Fransa/Obezite oranı: Yuzde 6,7; Ortalama omur: 81 yıl
Fransızlar duzenli olarak peynir ve cikolata gibi bol yağlı gıdalar tuketiyor. Ana yemek et olunca, sebzeler başrol oynuyor. Tereyağı kullanmaktan korkarken yemeklerini fırında, kızartarak, kavurarak yapıyor ve az yağlı yemek pişirme yontemlerini kullanıyorlar.
İtalya / Obezite oranı: Yuzde 13; Ortalama omur: 80 yıl http://www.kadinca.net
Geleneksel İtalyan mutfağında fasulyeler ve sebzeler bol bulunuyor. Hamur işi cok seviliyor, ancak sınırlı miktarlarda yeniliyor. İtalyanlar, yemeklerini zeytinyağı ile buharda, ızgarada, kaynatarak ve kaynar suya atarak hazırlıyorlar.
Guney Kore / Obezite oranı: Yuzde 10; Ortalama omur: 79 yıl
Guney Koreliler, tofuya, erişteye, balığa ve kimciye (lahanadan yapılan Kore'ye ozgu turşu) onem veren az yağlı beslenmeden hoşlanıyorlar. Barbekude biftek en sevilen ana yemek olmasına rağmen, Guney Koreliler, yılda sadece 7,2 kilogram biftek tuketiyorlar. Amerika'da bu oran ortalama 30 kilogram.
İsrail / Obezite oranı: Yuzde 24; Ortalama omur: 81 yıl
İsrail mutfağı, kuru baklagiller, patlıcan ve zeytinyağını da kapsayan sağlıklı gıdalardan oluşuyor. Ayrıca, baharat, şifalı bitki ve cekirdekler; anti-inflamatuar ozelliğe sahip olan zerdecal, baharatlı yemeklerde sık kullanılıyor. Tabouli (maydanoz salatası) olarak bilinen salatada nane de kullanılıyor. Humus yapımında etkin olan tahin, kalsiyum, cinko ve folik asit bakımından zengin olan susam cekirdeğinden yapılıyor.
Yunanistan / Obezite oranı: Yuzde 25 Ortalama omur: 80 yıl
Yunanlılar gorundukleri gibi zayıf değil, yuzde 60'ından fazlası aşırı kilolu. Bu mutfakta doymamış yağlar, tam tahıllar, kuru baklagiller, sebzeler ve balığa ağırlık veriliyor. Et az tuketiliyor. En yaygın besinler omega-3 bakımından zengin olan sardalye, leblebi, arpa ile patlıcan ve biber gibi sebzelerdir.
kadınca.net
__________________