İlginc bir İlişki danışmanı!
İnternette gezinirken, bayanları “etkilemek” konusunda eğitim verdiğini soyleyen birisinin websitesine rastladım. Verilen hizmeti inceleyince, bu “eğitimcinin”, kalıcı ilişkiler arayan ve bu sebeple kadınları tanımak isteyen kişilere değil, “gonul hırsızlarına” hitap ettiğini gordum. Başka bir deyişle, kadınların nasıl manipule edilebileceklerini, yani sadece erkeğin istediği şeyleri nasıl alabileceğini anlatan bir “ilişki danışmanıyla” karşı karşıyaydım!
Manipule etmek zehirlemektir!
İnsanı iyi tanıyan herkes, erkekleri ve kadınları manipule etmenin, yani onlara neler olduğu konusunda gerekli ve hakları olan farkındalığı vermeksizin yonlendirmenin de yollarını da bilir. Fakat manipulasyon cok yanlış bir yontemdir. Cunku manipule edilen kişi, ne yaptığını bilse de, o şeyi neden yaptığının ve yaptığı şeylerin sonuclarının tam olarak farkında değildir. Siz bir insanı, iyi bir şey yapması icin bile manipule etseniz, onu art niyetli insanların manipulasyonlarına da hazır bir hÂle getirmiş olursunuz. Dolayısıyla, insanları iyi niyetle manipule eden kişiler, buyuk bir yanlış yapmaktadırlar. Hele art niyetli manipulasyoncuların hoş gorulecek hic bir yanları yoktur ve bunlar kendileri icin birer “yeryuzu cehennemi” hazırlarlar. Bunu nasıl yaptıklaırnı sizlerle de paylaşmak isterim:
Art niyetli Manipulasyoncular hic kimseye guvenemezler!
Bir kişi sozgelimi, ne kadar cok hırsızlık vakası gorurse-gorsun, gittikce daha tedbirli bir insan olmakla birlikte, insanlara olan guvenini tamamen kaybetmez!. Ama bir insan, 1 kez bile hırsızlık yaptığı zaman, diğer insanlardan kuşkulanması daha da kolaylaşır. Hele surekli olarak hırsızlık yapıyorsa, başkalarına guvenmek, onun icin neredeyse imkÂnsız bir hÂle gelir. Yani neyin icindeysek, kendi nezdimizde onu gercekleyip-kanıtlayan ilk kişi biz oluruz. İnsanın bizzat-kendisinin gerceklediği bir iddia veya bir durum kadar acı veya neşe veren bir durum olamaz!
Bunun gibi, surekli olarak kadınları manipule etmeye (yani aslında onlara yakışmayan ve sonrasında zarar verecek olan bir eylemi gercekleştirmeye, onları bir şekilde ikna etme) alışkanlığında olan birisi, hicbir kadına ve erkeğe guvenemez. Cunku onun gozunde her kadın, hayatında en az bir kez manipule edilmiştir ve her erkek de en az bir kadını manipule etmiştir. Hatta manipulasyoncular, bunun sadece 1 kez değil, cok kez olduğu hissine kapılırlar, cunku insan zihni, negatif ihtimalleri guclendirme ve coğaltma eğilimindedir. Dolayısıyla bu turden erkekler, diğer insanlara karşı ortaya cıkan ve fakat aslıında sahibini acıtan bir guvensizlik duygusuyla yaşarlar. Bu guvensizlik sebebiyle, onların ya işin başında bir kadına bağlanmaktan korktuklarını; bağlanmak isteyenlerin de aşklarını ellerinde ve kalplerinde tutamayıp-duşurduklerini gorursunuz!
Manipulasyoncular korkak olurlar!
İkinci olarak, “manipulasyoncu” erkeklerin cok korkak olduklarını gozlemledim. Bunun sebebini acıklamaya calışayım: Diyelim ki, bir kadınla yanlış bir ilişkiniz oldu ve o kadın, hayatındaki tek yanlış ilişkiyi sizinle yaşadı. Ama sizin surekli olarak farklı kadınlarla, onların bu “tek yanlışlarını” paylaştığınızı varsayalım. Acaba sizin hemcinslerinize-erkeklere ve kadınlara bakış tarzınız nasıl olurdu? Bir zamanlar yanında yarı-zamanlı olarak tercumanlık bir patronum vardı. Bir gun ofise gelip-gitmeye başlayan bir genc kızın onun nişanlısı olduğunu tesadufen oğrenmiştim! Cunku patronum bir manipulasyoncuydu ve nişanlısı da birileri tarafından manipule edilir korkusuyla, onu şirketteki hicbir erkek personelle ve dolayısıyla benimle de tanıştırmamıştı! Bu tiplerin coğu, ailelerindeki bayanlar konusunda, değme muhafazakÂrlara taş cıkartacak bir hassasiyete sahiptirler. Fakat bu duyarlılık, değerlerle veya aile kulturuyle ilgili bir duyarlılık değil, bir hırsızın başka bir hırsızdan korkuyor olmasının getirdiği bir tedbir hÂlidir!
Manipulasyoncular ikiyuzlu ve tilki kurnazlığına sahiptirler!
İlişkiler konusunda serbestliği savunmakta olan bir erkeğe, kendisine uygun gorduğu bu serbestliği eşi icin de tanıyıp-tanımayacağını sordum. Bunun uzerine, bir an hayal ettiği bu şeyin tatsızlığıyla yuzu asıldı ve: “Hayır, o kesinlikle boyle bir şey yapmaz!” dedi. Ben tekrar: “Eşinizin neyi yapıp neyi yapmayacağını sormuyorum, onun aynı haklara sahip olması konusunda sizin tavrınızın ne olacağını soruyorum” deyince, konuyu değiştirdi. Karşımda gercekten iki yuzlu bir manipulasyoncu vardı! Bu turden bazı kişiler, “tilkiliklerini” daha ileri bir duzeye gotururler; kendileri Dimyat’a pirinc almaya giderken, evdeki bulgurdan olma tehlikesine karşı, evlenecekleri bayanı dikkatle secerler. Bu profile sahip bir bayan, kocasına kızsa bile, kendi kişisel ilkelerine olan saygısından dolayı kocasını ve ailesini inciti şeyler yapmayacak olan tiplerdendir! Kendisi incinmesin diye, evlilik kurumuna olan saygısından dolayı sessizce incinecek birisiyle evlenmek, tilkilere yakışan bir kurnazlıkken, aslında bir insanda aptallık işaretidir!
Manipulasyoncular kontrollu bir şekilde bilgi verirler!
Bu tipler, manipule edecekleri kişşilere bazı bilgileri verirler, ama gercek sonucları soylemezler. Mesela evli olduklarını saklamazlar, ama acı ve sıkıntıl dolu “buyuk resmi” btn acıklığıyla ortaya koymazlar. Bazı şeyleri saklamayışlarının sebebi de, muhatabına guven vermek ve hedefe doğru hareket etmektir. Yani bu da planın bir parcasıdır. Ayrıca daha sonra “Ben hicbir şey saklamadım!” gibi ifadelerle, kendilerini temize cıkartmayı hedeflerler.
Manipulasyoncular nuanslara-detaylara kapalı olurlar!
Bir başka acı gercek de şudur: Manipulasyoncu tipler, şu anda okumakta olduğunuz turden yazıalrı da! Cunku ve cok ilginctir ki hayatlarının getirdiği bir acıyı yaşamaya devam ederler, ama sebepleriyle ilgili konuları ve duygularla ilgili nuansları anlamakta zorluk cekerler. Oyleyse ben bu yazıyı neden yazdım? Cunku bu yazının soylemek istediği şeyleri anlayan sizler, cevrenizde boyle birisi veya birileri varsa ve mumkunse, bu yazıdakileri onların anlayabilecekleri şekilde ve dilde anlatın istedim!
Mukaddes azap!
Sadece talihli olan manipulasyoncuları bekleyen ve bence en donuşturucu ve en iyi ceza, pişmanlık acısıdır! Onlar hatalarını anladıkları anda, gecmiş onları rahatsız etmeye başlar. Bu konuda ve her konuda en guzel acı budur. Cunku kişi, bu turden bir acının sebebini bilir; bu tur bir pişmanlık insanı donuşturur ve geliştirir!
Yazının başlığındaki sorunun cevaplarına gelince, bu cevapları benden duyamazsınız! Bu arada, bu yazımda erkeklere yuklenmiş gibi de gorunebilirim, ama bombayı patlatayım! Yazının girişinde sozunu ettiğim “ilişki danışmanı” bir bayan!
Başka bir yazımda goruşmek uzere…
Savaş ŞENEL
İngilizce Eğitim Danışmanı
&
İletişim Danışmanı
savassenel.com
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kadınca
- ''Kadınlar Nasıl Kandırılırlar?''
-
13-09-2019, 19:45:23