2011 yılında hayata gecirilen Gelincik Projesi kapsamında yaklaşık 25 bin kadının ve cocuğun şiddet gorduğu gerekcesiyle yardım talebinde bulunuldu.
Ankara Barosu 2011 yılında şiddete maruz kalan kadın ve cocuklara hukuki ve psikolojik destek sağlamak amacıyla “Gelincik Projesini” hayata gecirdi. Proje kapsamında, 7 gun 24 saat hizmet veren 444 43 06 numaralı Alo Gelincik Hattı’nı 3 yılda 25 bin kadın ve cocuk arayarak yardım istedi. Şiddet goren 2 bin 923 kadın ise Gelincik Merkezi’ne bireysel başvuru yaptı. Başvuruları değerlendiren Gelincik Merkezi, 2 bin 418 kadına avukat atadı, 520 kadını sığınma evine yerleştirdi. Merkez, 15 kadının eğitim giderlerini ustlenirken, 210 kadına ise psikolojik destek sağladı.


Sadece yuzde 10’u başvuruyor

Turkiye’de kadına ve cocuğa yonelik şiddetin her gecen gun arttığına dikkat ceken Ankara Barosu Başkanı Avukat Sema Aksoy, Gelincik Projesi’nin bir sosyal sorumluluk mucadelesi olduğunu savundu. Turkiye’de şiddet goren kadınların ancak yuzde 10’unun bir kuruma başvurduğunu belirten Aksoy, şunlar soyledi:
“Kadınların yuzde 90’ı kaderiyle baş başa, kendi yaşamını surdurmeye calışıyor. Gelincik Projesi bu anlamda, kadınları cesaretlendirdi. Projenin ana teması şiddet gormuş kadının doğrudan doğruya bize ulaşmasıdır. Kadın bize ulaştıktan itibaren de elini hic bırakmıyoruz. Bu anlamda da başarılı olduk. Binlerce kadın hattımızı arayarak bize ulaştı. Daha sonra tum Turkiye’den, hatta Almanya, Fransa, Hollanda gibi Turklerin yoğun olduğu ulkelerden kadınlar aramaya başladı.”


kaynak
__________________