Endonezya'da yaşayan Minangkabau toplumunda soz sahibi olanlar kadınlar.







Dunyanın en farklı kulturlerinden birine sahip olan Endonezya'ya ait Sumatra Adası, sıradışı yaşam şekilleriyle dikkat cekiyor. Dunyanın en buyuk altıncı adası olan Sumatra'da bitki ortusunden, geleneklerine, inanclarına bağlılıklarından evliliklerine pek cok şey dunyadan bağımsız seyrediyor.
Endonezya'nın Batı Sumatra Adası'nda yaşayan 4,5 milyon nufuslu Minangkabau toplumu, dunyanın en buyuk 'anaerkil' topluluğunu oluşturuyor. Minangkabau toplumunda evler kadınlara ait, soy anneden ilerliyor hatta erkekler evlendikten sonra karısının ailesinin evinde yaşıyor.


Erkekler icin sığınma odaları var

Evlenen erkekler, kız evine gidiyor, kadının soyadını alıyor ve karısı tarafından sokağa atılan erkekler icin ise 'sığınma odaları' bulunuyor.
İslÂm coğrafyasındaki kadın gerceğini 'Duvarların Arkasında' adlı belgeselle gozler onune seren Ayşe Bohurler, Endonezya'nın Sumatra adasında bu kez kadınların değil, erkeklerin 'kadın egemen' duzende yaşadıkları mağduriyetlere tanık olduğunu soyledi.
Endonezya'nın, 250 milyon nufusuyla dunyanın en buyuk İslam ulkesi olduğunum hatırlatan Bohurler, "Burada erkek egemen kultur hissedilmiyor. Kadınlar her yerde ve her gorevde, sıradan ve rahatlar" dedi.


kaynak

__________________