Milli Eğitim Bakanlığı, her alanda diplomalı profesyonel elemanların yetiştirilmesi amacıyla yeni calışmaları uygulamaya koymaya devam ediyor. Bakanlığın son uygulaması ise “ev hanımlığını” diplomalı yapmak oldu. Bakanlık Kız Teknik Oğretim Genel Mudurluğu, ev işlerini yapacak elemanların yetiştirilmesi amacıyla “Ev ve Aile Hizmetleri” bolumunu hizmete soktu. Buradan yetişen elemanlar ellerindeki belgelerle hem piyasada kolaylıkla iş bulabilirken, istemeleri durumunda ise universite eğitimlerini surdurebilecekler.
EV HANIMLARI ARTIK TUM EV İŞLERİNİ KENDİ BAŞINA YAPABİLECEK
Kız Meslek Liseleri'nde yeni acılan “Ev ve Aile Hizmetleri” bolumune ilk oğrenciler de kaydedildi. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından bu bolumler icin hazırlanan mufredatta “Ev Sorumlusu” ve “Ev Yoneticisi” olacağı belirtildi. Bu bolumlerden mezun olanlar, “Tum ev işlerini kendi başına yurutme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişi” olacak.
Ev sorumlusu ve ev yoneticisi olmak isteyenlerin, ev ve aile ile ilgili konulara ilgi duyan, temiz, titiz, sorumluluk sahibi, zaman ve enerjiyi değerlendirebilen, problemleri kendi başına cozebilen, bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip, guvenilir, iş guvenliğine dikkat eden, sağlık problemi olmayan bireyler olması gerekiyor. Calışma saati sınırlaması olmadığı belirtilen ev yoneticilerinin, calışma esnasında dikkatli olmadıkları takdirde yanma, kayma, duşme, kesilmeler, elektrik carpmaları ve hava gazı, doğal gaz zehirlenmeleri gibi kazalarla karşılaşabileceği uyarısı yapıldı.
OSS’DE EK PUAN ŞANSI
Ayrıca, Ev Sorumlusu ve Ev Yoneticisi olacak mezunlar, tatil koyu, otel, motel, konuk evi, gibi konaklama hizmeti veren kuruluşlarda da calışabilecek. Mezunlar “Aile Ekonomisi ve Beslenme Oğretmenliği”, “Aile ve Tuketici Bilimleri Eğitimi” ve “Sosyal Hizmetler” bolumlerini secmeleri halinde de OSS'de ek puan alabilecekler. Mezunlar ayrıca “Ev Ekonomisi Yuksekokulu” ve “Sosyal Hizmetler Yuksekokulu”na sınavsız geciş yapabilecek.
EV DUZENİ EĞİTİM GORECEKLER
“Ev ve Aile Hizmetleri” tanıtım modulune gore ev yoneticisi olarak yetiştirilecek oğrencilere 4 yıl boyunca, kişisel bakım yapmak, iş ve iş guvenliği onlemlerini almak, calışma programı yapmak, ev alma/kiralama, taşınma ve duzenleme işlerini yurutmek gibi dersler verilecek. Ayrıca ders programında, kapı ve pencere, mobilya, aksesuar temizliğinin yanı sıra bulaşıkları yıkama, temiz mutfak araclarını yerleştirme, mutfak dolaplarının temizliğini yapmak, mutfak ve banyo cop atımını yapma, banyo temizliğini yapmak gibi dersler de yer alacak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Diplomalı ev hanımları Geliyor
-
13-09-2019, 18:06:11