Şeker tuketimi, ozellikle de ulkemiz gibi bol hamur işi mutfağına sahip olan yerlerde maalesef insanların sağlığını tehdit eder boyutlarda olabiliyor. Her gun aldığımız yuksek miktarda şeker, cocukluktan başlayarak bizleri cok ceşitli hastalıkların pencesine atıyor ve obezite, kalp ve damar hastalıkları, karaciğer yağlanması ve pek cok diğer rahatsızlık erken yaşta insanları eline geciriyor. Dolayısıyla şeker tuketimini duşurerek kendimizi bu yuksek bağımlılıktan kurtarmamız gerekiyor. Şekeri bırakmak icin ne yapmalı sorusunun cevabını sizler icin araştırdık ve kolay uygulayabileceğiniz bir yontem oluşturmaya calıştık.
Şekeri bırakmak isteyenlerin bunu bir anda yapmamalarını ve beslenme duzenlerini adım adım değiştirmelerini oneriyoruz. Zira birden tum şeker tuketimini bırakmaya calışmak hem sizi zorlayacaktır hem de gunluk hayatınıza devam etmenizi zorlaştıracaktır. Şekeri bırakmakta ilk adımınız şekerli iceceklere bir son vermek olmalı. Kola, gazoz, meyve suları, bol şekerli caylar ve kahveler, milkshare ya da frozenlar gibi bol miktarda şeker barındıran tum iceceklerden kendinizi kurtarmanız şekeri bırakmanıza yardımcı olacaktır. Eğer cay gibi maddelerdeki şekeri hemen bırakamıyorsanız en azından ilk etapta yarıya duşurmeyi ve adım adım azaltmayı deneyebilirsiniz.
Şekerin bağımlılık sebeplerinden bir tanesi ise bize doyduğumuzu hissettirmesi. Zira kan şekerimizin yukselmesi beynimize doyduğumuz sinyalini gonderiyor ve bu durum kan şekeri hızla duşmeye başladığında tam tersine donuyor. Fakat kahvaltı yaparken bol proteinli yumurta gibi besinler tuketerek bu doygunluk hissini daha doğal yollardan elde etmek mumkun. Boylece daha sabahtan şeker ihtiyacı duymaktan vazgececeksiniz ve diğer oğunlerinizde de et ve et urunlerini tuketerek protein alımına devam edebileceksiniz.
Pek cok kişi kilo almasının sebebini yağlı şeyler tuketmek sanar ancak şekerin obezite ve diğer kilo sebepli rahatsızlıkların esas yaratıcısı olduğu biliniyor. Zeytinyağı, balık yağı gibi sağlıklı yağlar tuketerek kan şekerinizin dengesini koruyabilir, boylece şekere duyduğunuz yuksek ihtiyaca bir son verebilirsiniz.
Stresin vucuttaki hormon dengesini bozduğu ve bu denge bozulmasının bizi şeker yemeye zorladığı da ortada. Zira pek cok kadın mutsuz olduğu donemlerde cikolata tuketerek kendini daha iyi hissediyor. Şekeri bırakmak icin kendinizi ruhsal anlamda rahatlatacak şeyler yapmalı, size stres verecek oğelerden kesinlikle uzak durmalısınız.
Kaynak