Beslenme ve diyet uzmanlarının yaz diyetlerinde sık yer verdiği karpuz, duşuk kalori değerinin yanı sıra ceşitli kanser turlerine karşı etkili maddeler icermesiyle de doktorlarca tavsiye ediliyor.

İzmir Ataturk Eğitim ve Araştırma Hastanesi beslenme ve Diyet Uzmanı Erkan Erdal, bol miktarda C vitamini barındıran karpuzun aynı zamanda antioksidan ozelliği olduğunu ve ceşitli kanser turlerine karşı etkili olan betakaroten icerdiğini kaydetti.

Karpuzda bulunan yuksek miktarda potasyumun ise kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının duzenlenmesine yardımcı olduğunu ifade eden Erdal, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğu icin karpuzun bağırsak hareketlerini de duzenlediğine dikkati cekerek, bağırsak kanserini onlemede de karpuzun rol oynadığını soyledi.

CEKİRDEKLERİ DE YARARLI

Karpuz cekirdeklerinin de icinde bulunan ''cucurbocitrin'' adlı maddenin kan basıncını duşurmeye yardımcı olduğunu ifade eden Erdal, cekirdeklerin icinde yer alan bu maddenin bobrek fonksiyonlarının duzenlenmesine de yardımcı olduğunu kaydetti.

Erdal, karpuzu yaz aylarında hazırladıkları diyet programlarına mutlaka dahil ettiklerini belirterek, ''Yağ ve kolesterol icermediğinden ve kalorisi duşuk olduğundan, yaz aylarında yapılan diyetlerde karpuzun ozel bir yeri var'' diye konuştu.

Kalorisinin duşuk olmasına karşın, karpuzun ''sınırsız'' tuketilmesinin de soz konusu olmadığını belirten ve diyet yapanları tuketecekleri karpuzun miktarının olculu olması konusunda uyaran Erdal, orta buyuklukte bir karpuzun 8'de bir diliminde yaklaşık 45 kalori olduğunu ifade ederek, bu miktarın bir porsiyon icin yeterli olduğunu kaydetti. Karpuz secerken olgun, koyu renkli cekirdekli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Erdal, karpuzun cekirdeklerinin kurutulup ezilerek yenilebileceğini soyledi.

__________________