Edebiyat dunyasının buyuk bir kısmı, erkek yazarların ve onların yarattığı erkek karakterlerin başrolde olduğu bir evrenden ibaret. Ancak erkek yazarların kadın psikolojisini anlatmakta ve derinlikli kadın karakterler yaratmakta zaman zaman sıkıntıya duştukleri de aşikar. Edebiyatın erkekler evrenine sert ve sağlam bir bicimde girip calınan rollerini geri almış kadın roman karakterlerine bir goz atmakta fayda var. Tabii ki sadece kadın yazarların değil bu konuda hunerli olan erkek yazarların yarattıkları karakterler de listede mevcut. Kimileri kitaplara ismini de vermiş olan 15 kadın roman karakteri huzurlarınızda.

1. Bridget Jones - Bridget Jones's Diary / Bridget Jones’un Gunluğu

20. yuzyılın sonlarında Londra’da tek başına yaşayan 30 yaşında nuktedan bir kadın. Endustriyelleşmenin ortaya cıkardığı modern Amerikan kadını gorunumunde. Hedefleri; kilo vermek, sigarayı bırakmak, guzelleşmek, belli kitapları okumak. Kendisine farkında olmadan dayatılan bu kalıpları yıkmayı başaran, guzel insan olma gudusuyle savaşında galip cıkan bir karakter.

"Haftada 14 birimden fazla alkol almayacağım."

2. Hermione Jean Granger - Harry Potter Serisi

Başarılı, guclu, hem guzel hem de zeki. Cok fazla arkadaşı olmayan Hermione genelde cok bilmiş olmasıyla eleştirilir. Onun icin ‘her şeye de atlama be arkadaş’, ‘bir şeyi de sen bilme ya’ diyenler cıkmıştır, cıkacaktır. Kutuphanedeki kitapları yalayıp yuttuğu icin arkasından sallayanlar gun gelmiş onun yardımıyla binbir badire atlatmıştır. Hermione olmasaydı Harry’yi net harcarlardı.

"Ben mi? Kitaplar ve zeka. Ama daha onemli şeyler var. Arkadaşlık ve cesaret. Dinle Harry, cok dikkatli ol."

3. Jane Eyre - Jane Eyre

Cocukken babasını kaybeden Jane, prensiplerinden kesinlikle odun vermeyen tutkulu bir karakter. Erkek hegemonyasına karşı gelen bu guclu kadını, feminizmin mihenk taşlarından biri olarak kabul gorenler olduğu gibi durumu sadece bir kadının tekil bağımsızlık mucadelesi olarak değerlendirenler de mevcut.

"Ben bir kuş değilim ve hicbir ağ beni kapana kıstıramaz. Ben kendi bağımsız iradesine sahip, ozgur bir bireyim!"

4. Elizabeth Bennet - Pride and Prejudice / Gurur ve Onyargı

Zeki ve guzel bir kadın karakterle karşı karşıyayız. Vaktinin coğunu kitap okuyarak geciren Bennet, lafını kimseden esirgememesiyle bilinir. Jane Austen, henuz 19. yuzyılın başında boylesine dik başlı, ozgur duşunceli ve onyargılarını yıkmayı bilen bir kadın karakter yaratarak kendinden sonraki nesle buyuk guc vermiştir.

"Onun gururunu ben de kolaylıkla hoş gorebilirdim. Benim gururuma dokunmamış olsaydı."

5. Emma Bovary - Madam Bovary

Taşra sıkıntısı bir kadını nerelere surukleyebilir? Kendi yaşadığı cevreden daha yukarıda goren ve hayatından memnun olmayan Emma, okuduğu kitaplardaki gibi bir hayat ister. Arzu nesnesi olma gudusuyle hareket eder. Bu denli şiddetli bir depresyon yaşayan ilk kadın karakterdir. İlk cağdaş realist romana imza atan Flaubert, Bovarizm terimin doğmasına da sebep olmuştur.

"Benim sıkıntımdan ahlaksızca yararlanmaya kalkıyorsunuz, beyefendi! Ben acınacak durumdayım ama satılacak değilim!"

6. Arwen - The Lord of the Rings / Yuzuklerin Efendisi

Cağının en guzel kadını. En ulvi ırkladan birine mensup olmasına rağmen bununla cok fazla ilgilenmiyor. Aşkı icin olumsuzluğunden vazgecebilen bir karakter. Herkese karşı gelebilen Arwen'in karşısında durmamak lazım.

7. Jo March - Little Women / Kucuk Kadınlar

Kitabın başında 15 yaşında maskulen bir kızla karşı karşıyayız. Asıl ismi Josephine olması rağmen kendisine Jo diye hitap edilmesini tercih ediyor. Okumayı ve yazmayı cok seven Jo, isyankarlığını bazen fazla abartabiliyor. İstemediği erkekle evlenmeyi reddedip kendi yolunu cizmesi de donemi icin iyi bir mesaj.

8. Scout Finch - To Kill a Mockingbird / Bulbulu Oldurmek

6 yaşında bir anlatıcı. Henuz okula gitmeden okumayı yazmayı oğrenmiş bir kız. Erkeklerle kavga etmekten gozu korkmayan ama aynı zamanda da oldukca anlayışlı bir karakter. Irkcılıkla erken yaşta tanışan Scout, Atticus gibi bir babaya sahip olduğu icinse oldukca şanslı. Ozverili, boyunu aşan konularda iyi, anti faşist

9. Becky Sharp - Vanity Fair / Gurur Dunyası

Kitabın yan başlığına bakarsak durumu daha iyi kavrarız. Kahramansız bir roman. Becky de kitabın anti kahramanı aslında. Hiciv yeteneği cok guclu zeki bir kadın. Yeşil gozlu, acık tenli bu kahramanımız sosyeteye girme adına insanları zekasıyla bir guzel kullanır. Muziğe ve oyunculuğa yeteneği vardır.

10. Marla Singer - Fight Club / Dovuş Kulubu

Bu kitaptaki kadar testosteron hormonunun fazlalığına dur diyebilecek nadir kadınlardan biri Marla Singer. Marla icin yarın yoktur, anın değerini bilir. Kendi guzellik kurallarını kendi belirleyen, umursamaz ve intihara meyilli catlak bohem bir kadınla karşı karşıyayız. Post modern bir kadın karakter.

11. Catherine Earnshaw - Wuthering Heights / Uğultulu Tepeler

Ozgur ruhlu, kaygısız, guzel bir kadın. Aynı zamanda kindar, kibirli ve biraz da cocuksu bir ruha sahip. Asi, herkese başkaldırabilen, cesur ve kaderini kendi cizen Catherine, bir yandan saf bir karakter. Kendisini 18 yaşında kaybetmeseydik ne yone evrileceğini bilemiyoruz.

12. Lisbeth Salander - Millenium Series / Milenyum Serisi

Alkolik ve kadın duşmanı babanın kızı. İntikam dersi vermiştir. Biseksueldir, feministtir. Kuyruğuna basanın aklını alır. İnsanlarla ilişki kurmakta zorlanan, efsane bir bilgisayar hackerı.

13. Dorothy Gale - The Wizard of Oz / Oz Buyucusu

Kotuluğe karşı savaşırken dışarıda aradığı akıl, kalp, cesaretin kendi icinde olduğunu, insanın her şeyi yenebileceğini gosterir. Iyi niyetlidir. Hic kimseyi otekileştirmez. Onun icin ‘evden daha guzel yer yok’tur.

14. Mrs. Clarissa Dalloway - Mrs. Dalloway

Her şeyiyle onaylayacağımız pek sempatik bir karakter değil Dalloway. Gorunuşte sığ ve kendi muhiti dışında hicbir şeyle ilgilenmeyen, okumayan bir kadın. Kendini oyle gormese de Clarissa, buyuk bir snob. Ozgurluğune onem veriyor gibi gozukse de insanlarla olan ilişkilerini cok onemseyen, buna cok bağlı bir karakter.

15. Anna Karenina - Anna Karenina

Rus aristokrasisine bağlı, şık ve guzel bir kadın Anna. Sevgisizliğe hic tahammulu yok. Bu sebeple donemin şartlarında cok da kabul edilemez bir şeyi yapıp, evliliğini yıkacak, arkasından soylenenleri umursamadan kendini aşkın kollarına bırakacak kadar da gozu kara. Tutkulu ve bu konuda da talepkar. Kocasını aldattığı ve iyi bir anne olamadığı icin toplum tarafından cezalandırılmış ama infazı kendi elleriyle yapacak kadar da gururlu. Ah Anna...

"Eskiden de mutsuzdum, bundan daha mutsuz olunamayacağını sanırdım ama şimdi icinde bulunduğum bu korkunc durumu aklıma bile getiremezdim. İnanır mısın, onun iyi bir insan olduğunu, eşsiz bir insan olduğunu, onun tırnağı bile olamayacağımı bildiğim halde yine de ondan tiksiniyorum."

onedio.com