Hayatın onemli donemeclerinden biri olan evlilik kararını vermeden once dikkat edilmesi gerekli bir takım sureclerden soz etmek gerekir. Kişiler arası ilişkilerde hissedilen sevgi, aşk ve cekicilik gibi duygular evlilik kararı almada bazen yeterli olmamaktadır. Eş secimine dair kararın uc aşamalı bir surecten gecmesi gerekir.

1. Koşul: EŞ SECİMİNDE ASLOLAN KİŞİNİN KENDİSİNİ TANIMASIDIR.

Kişinin kiminle evlilik kararı alacağının oncelikli koşulu kişinin kendisini tanımasından gecer. Kişi kendini ne denli iyi ve doğru tanımlarsa aynı oranda kararında isabetli davranabilecektir.

- Kişi ne aradığını

- Kendisi icin nelerin onemli olduğunu bilmeden alacağı evlilik kararı tamamen şans ve tesaduf iceren karar olacaktır
Bazen karşınıza cıkan insanın ekonomik durumunun iyiliği, kariyer sahibi oluşu ya da sizin evlilik arzunuz otekini doğru değerlendirmenizde bir takım perdeler oluşturabilmektedir. Onun icindir ki “evleneceğim insan benim icin uygun biri midir?” sorusuna doğru cevap verebilmesi icin kişinin kendini yeterince tanıması ve nelere tahammul edip edemeyeceğini bilmesi gereklidir.
Kişi kendine dair farkındalığı arttırmak icin kendine ilişkin onemli sorular uzerine duşunmuş ve bu sorulara az cok tatminkar cevaplar bulmuş olması gerekir.

Orneğin;

- Kişiliğim nasıl

- Guclu ve zayıf yanlarım neler

- Nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmıyorum

- Hayattan ne bekliyorum

- İdealim ne

- Hangi tur insanlarla ilişki beni mutlu ediyor gibi sorulara verilecek cevaplar karşısındaki kişide arayacağı ozelliklere ilişkin ipucu ve bilgiler verecektir.

2. Koşul: EŞ OLARAK SECECEĞİNİZ KİŞİYE İLİŞKİN OZELLİKLERİ DOĞRU TANIMLAMALISINIZ.

Evleneceği kişide aradığı ve istemediği ozellikleri doğru belirlemek son derece onemlidir. Bu ozellikler derecesine ve onemine gore sıralanmalıdır. Kişi kendisi icin onemli ozellikleri goz ardı etmemeli ve sonrasında durum değişir diye kendini avutucu savunmalar geliştirmemelidir.

Eş secimine dair yapılan araştırmalarda erkeklerin eşlerini fiziksel cekiciliğe sahip olmasına verdikleri onem, kadınlardan daha fazla olmasına rağmen, kadınların da eşlerinin maddi olanaklarına verdikleri onemin daha fazla olduğu gozlenmiştir.

Eş seciminde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de iyi bir evlilik icin eşler arasındaki benzerliğin onemidir.

Ayrıca ortak hayat goruşu ve hedeflerin aynılığı da beraberliklerindeki mutluluğu olumlu yonde etkileyecek faktorlerdir.

3. Koşul: EVLENECEĞİNİZ KİŞİNİN İSTEDİĞİNİZ OZELLİKLERE NE OLCUDE SAHİP OLUP OLMADIĞINI DOĞRU DEĞERLENDİRMEK

Kişi karar vereceği mustakbel eşinin diğer insanlarla olan ilişkilerini ve farklı ortamlardaki davranış bicimlerini dikkate almalıdır.

Zira şimdiye kadar oğrendiği ve icselleştirdiği davranış şekli ileriki yıllarda evlilik sırasında gostereceği davranışlara benzer olacaktır.
Mustakbel eşini ilişkinin başındaki duygusal davranışlara gore değerlendirmek cokta doğru değildir, zira hepimiz bu tur ilişkilerde diğer insanlara davrandığımızdan farklı davranabilmekteyiz.

Kadın ya da erkeğin ailedeki karşı cinse nasıl davrandığı son derece onemlidir cunku eşine de ileride benzer şekilde davranma ihtimali yuksektir. Orneğin; aile icindeki bir genc annesine ve kız kardeşine destekleyici ve yapıcı davranıyorsa ileriki yıllarda karısına da benzer şekilde davranması olasıdır.

EŞ SECİMİNDE GOZ ONUNDE BULUNDURULMASI GEREKLİ FAKTORLER

1 – EŞ ADAYININ DİNİ İNANCI

Evleneceğiniz kişinin dini inancı ve bu inancını hayatında pratize etme arzusu ne kadar yoğunsa sececeği kişinin de bu arzu doğrultusunda yaşamak istemesi son derece oenlidir. Zira dini inanc insanın hayatının tumunu belirleyen prensipleri daima bunyesinde taşır. Orneğin, gunluk yaşamındaki alışkanlıkları, yeme, icme, giyim, cocuk ismi, dini eğitim gibi bir cok başlıkta uzlaşmaya varmaları uyumu arttıran hususlardır. Lakin eşler arasında inanc farklılıkları varsa ve ciftlerden biri bu konuda gerekli hoşgoruye sahip değilse evlilikte bitmek tukenmek bilmeyen sorunlar başlar.

2 – EŞ ADAYININ SİYASİ GORUŞU

Kişi belli bir siyasi goruşun ateşli savunucu ise farklı goruşe coğu zaman tahammul edemeyecektir. Fakat eşlerden biri bu durumu kabul edebilir olduğunda sorun azaldığı gibi uyum da artacaktır.

3 – EŞ ADAYININ EĞİTİM DURUMU

Mustakbel eşler arasındaki eğitim duzeyinin yakınlığı ve benzerliği son derece onemlidir. Ciftler arasında yaşanan boylesi bir ahenk olayları ele alış bicimlerini, verecekleri kararlarda daha benzer tutumlar sergilemelerine olanak sağlar. Boyle olmadığı taktirde eşlerden biri diğerini alacağı karara katmayıp ya da katsa bile otekini surekli ikna cabasında olacaktır.

4 – EŞ ADAYININ SOSYO - EKONOMİK DUZEYİ

Ciftlerden ikisi de yeni kurdukları yuvaya yetiştikleri ailelerde edindikleri izleri, deneyimleri ve değerleri taşırlar. Onun indir ki benzer sosyo-ekonomik duzeye sahip ciftler benzer psikolojik dinamikleri yeni kurdukları yuvaya taşırlar ve bu durum sorun oluşturmaz. Ve bu ortak sosyo-ekonomik duzey dunurler arasındaki paylaşımı ve anlaşmayı arttırabilmekte. Boyle olmadığı taktirde ciftler arasında anlaşmazlık yaşanabildiği gibi tum bu olumsuzluklar dunurler arası ilişkilere de yansıyabilmekte.

5 – EŞ ADAYINA KARŞI HİSLERİMİZ

Evlenmeyi duşunduğunuz kişiye dair duygu ve duşunceleriniz olumlu yonde olmalıdır. Ve bu hisler hem birlikteyken hem de yalnızken aynı doğrultuda olmalıdır.

Orneğin, “onun yanında kendimi iyi hissediyorum”, “yanımda olmadığı zaman onu ozluyorum” gibi.

6 – EŞ ADAYININ KİŞİLİK OZELLİKLERİ

Tum bu faktorlerin en onemlisi kişilik ozelliğidir. Zira bireyin kişilik ozellikleri yaşadığı surecte edindiği deneyimlerle ve ilerleyen yıllarla değişiklik gosterse de temel yapı taşları aynı kalacaktır.

Orneğin, kişi icin durustluk, hoşgoru, guven, sevecenlik onemliyse bu ozellikleri karşı tarafta mutlaka aramalı. Eş adayında bu ozellikler yoksa nasıl olsa zamanla duzelir ve değişir diye boş temenni ile karar alınmamalı, kimse ileriki yıllarda ne olup biteceğini garanti edemez.

7 – EŞ ADAYININ YAŞI YA DA ARADAKİ YAŞ FARKI

Bana gore bu konuda teorilerden ziyade iki tarafta yaşadıkları deneyime gore gerek yaş hakkında gerekse aradaki yaş farkı hakkında kararı kendi vermelidir. Bu konuda ideal yaşı belirlemek ancak kişinin tercihi ve yaşadıkları deneyimle bicimlenebilir. Zira biliyoruz ki toplumsal gerceklikte bir cok değişik ornekler birbirini yanlışlayabilmekte. O halde doğru karar bizim kendi tercihimizdir.