Kuranda meleklerle ilgili ayetler,
Meleklerle ilgili ayetler
Şimdi onların: "Ona bir hazine indirilmeli veya onunla birlikte bir melek gelmeli değil miydi " demeleri dolayısıyla goğsun daralıp sana vahyolunanlardan bir kısmını terk mi edeceksin Sen yalnızca bir uyarıcısın Allah herşeye vekildir (11/12)
Ben size Allah´ın hazineleri yanımdadır demiyorum, gaybı da bilmiyorum Melek olduğumu soylemiyorum ve gozlerinizin aşağılık gorduklerine, Allah kesin olarak bir hayır vermez de demiyorum Nefislerinde olanı Allah daha iyi bilir Bu durumda (bunun aksini yaparsam) gercekten o zaman zalimlerdenim (demek)dir" (11/31)
(Kadın) Onların duzenlerini işitince, onlara (bir davetci) yolladı, oturup dayanacakları yerler hazırladı ve her birinin eline (onlerindeki meyveleri soymaları icin) bıcak verdi (Yusuf´a da) "Cık, onlara (gorun)" dedi Boylece onlar onu (olağanustu guzellikte) gorunce (insanustu bir varlıkmış gibi gozlerinde) buyuttuler, (şaşkınlıklarından) ellerini kestiler ve: "Allah´ı tenzih ederiz; bu bir beşer değildir Bu, ancak ustun bir melektir" dediler (12/31)
Gok gurultusu O´nu hamd ile, melekler de O´na olan korkularından tesbih ederler O, yıldırımları gonderip bununla dilediğine carpar; onlar ise Allah hakkında cekişip-tartışırlar O, gucu (ve cezası) pek cetin olandır (13/13)
Onlar, Adn cennetlerine girerler Babalarından, eşlerinden ve soylarından ´salih davranışlarda´ bulunanlar da (Adn cennetlerine girer) Melekler onlara her bir kapıdan girip (şoyle derler) (13/23)
Eğer doğruyu soyluyor isen, bizlere melekleri getirmeli değil miydin " (15/7)
Hak olmaksızın biz melekleri indirmeyiz O zaman da onlara goz actırılmaz (15/8)
Hani Rabbin meleklere demişti: "Ben, kuru bir camurdan, şekillenmiş bir balcıktan bir beşer yaratacağım" (15/28)
Boylece meleklerin tumu, topluca secde etti (15/30)
Kullarından dilediklerine, melekleri emrinden olan ruh ile indirir: Benden başka ilah yoktur, şu halde benden korkup-sakının, diye uyarın" (16/2)
Ki melekler, kendi nefislerinin zalimleri olarak onların canlarını aldıklarında, "Biz hicbir kotuluk yapmıyorduk" diye teslim olurlar Hayır, şuphesiz Allah, sizin neler yaptığınızı bilendir (16/28)
Ki melekler, guzellikle canlarını aldıklarında: "Selam size" derler "Yaptıklarınıza karşılık olmak uzere cennete girin" (16/32)
(Kufre sapanlar) Kendilerine meleklerin gelmesinden veya Rabbinin emrinin gelmesinden başka bir şey mi gozluyorlar Onlardan oncekiler de oyle yapmıştı Allah onlara zulmetmedi, fakat onlar kendi nefislerine zulmediyorlardı (16/33)
Goklerde ve yerde olan ne varsa, canlılar ve melekler Allah´a secde ederler ve onlar buyukluk taslamazlar (16/49)
Rabbiniz size erkekleri secti de meleklerden dişileri mi (kendine) edindi Gercekten siz buyuk bir soz soylemektesiniz (17/40)
Hani, meleklere: "Adem´e secde edin" demiştik İblis´in dışında (hepsi) secde etmişlerdi Demişti ki: "Bir camur olarak yarattığın kimseye ben secde eder miyim " (17/61)
Veya one surduğun gibi, gokyuzunu ustumuze parca parca duşurmeli ya da Allah´ı ve melekleri karşımıza (şahid olarak) getirmelisin" (17/92)
De ki: "Eğer yeryuzunde (insan değil de) tatmin bulmuş yuruyen melekler olsaydı, biz de onlara gokten elci olarak elbette melek gonderirdik" (17/95)
Hani meleklere: "Adem´e secde edin" demiştik; İblis´in dışında (diğerleri) secde etmişlerdi O cinlerdendi, boylelikle Rabbinin emrinden dışarı cıkmıştı Bu durumda Beni bırakıp onu ve onun soyunu veliler mi edineceksiniz Oysa onlar sizin duşmanlarınızdır (Bu,) Zalimler icin ne kadar kotu bir (tercih) değiştirmedir (18/50)
(Ona gelen melek) "İşte boyle" dedi "Rabbin dedi ki: - Bu benim icin kolaydır, daha once sen hicbir şey değil iken, seni yaratmıştım" (19/9)
Hani biz meleklere: "Adem´e secde edin" demiştik, İblis´in dışında (diğerleri) secde etmişlerdi, o, ayak diremişti (20/116)
Onları, o en buyuk korku huzne kaptırmaz ve: "İşte bu sizin gununuzdur, size va´dedilmişti" diye melekler onları karşılayacaklardır (21/103)
Allah, meleklerden elciler secer ve insanlardan da Şuphesiz Allah, işitendir, gorendir (22/75)
Bunun uzerine, kavminden inkÂra sapmış onde gelenler dediler ki: "Bu, sizin benzeriniz olan bir beşerden başkası değildir Size karşı ustunluk elde etmek istiyor Eğer Allah (one surduklerini) dilemiş olsaydı, muhakkak melekler indirirdi Hem biz gecmiş atalarımızdan da bunu işitmiş değiliz" (23/24)
De ki: "Eğer biliyorsanız (soyleyin) herşeyin melekutu (mulk ve yonetimi) kimin elindedir Ki O, koruyup kolluyorken kendisi korunmuyor" (23/88)
Dediler ki: "Bu elciye ne oluyor ki, yemek yemekte ve pazarlarda dolaşmaktadır Ona, kendisiyle birlikte uyarıcı olacak bir melek indirilmesi gerekmez miydi " (25/7)
Bize kavuşmayı ummayanlar, dediler ki: "Bize meleklerin indirilmesi ya da Rabbimizi gormemiz gerekmez miydi " Andolsun, onlar kendi nefislerinde buyukluğe kapıldılar ve buyuk bir azgınlıkla baş kaldırdılar (25/21)
Melekleri gorecekleri gun, suclu-gunahkarlara bir mujde yoktur Ve o gun (melekler onlara) derler ki: "(Size sevincli haber) Yasaktır, yasak" (25/22)
Goğun bulutlarla parcalanacağı ve meleklerin bir indirilme ile indirileceği gun; (25/25)
De ki: "Size vekil kılınan olum meleği, hayatınıza son verecek, sonra Rabbinize dondurulmuş olacaksınız" (32/11)
O´dur ki, sizi karanlıklardan nura cıkarmak icin size rahmet etmekte; melekleri de (size dua etmektedir) O, mu´minleri cok esirgeyicidir (33/43)
Şuphesiz, Allah ve melekleri Peygambere salat ederler Ey iman edenler, siz de ona salat edin ve tam bir teslimiyetle ona selam verin (33/56)
O gun, onların hepsini bir arada toplayacak (haşredecek), sonra meleklere diyecek ki: "Size tapanlar bunlar mıydı " (34/40)
Hamd, gokleri ve yeri yaratan, ikişer, ucer ve dorder kanatlı melekleri elciler kılan Allah´ındır; O, yaratmada dilediğini arttırır Şuphesiz Allah, herşeye guc yetirendir (35/1)
herşeyin melekutu (hukumranlık ve mulku) elinde bulunan (Allah) ne yucedir Siz O´na donduruleceksiniz (36/83)
Ki onlar, Mele´i A´la´ya kulak verip dinleyemezler, her yandan kovulup atılırlar; (37/8)
Yoksa onlar, şahidlik etmekteyken biz melekleri dişiler olarak mı yarattık (37/150)
Mele-i Ala (yuce topluluk) tartışıp dururken, benim hicbir bilgim yoktur" (38/69)
Hani Rabbin meleklere: "Gercekten ben, camurdan bir beşer yaratacağım" demişti (38/71)
Meleklerin hepsi topluca secde etti; (38/73)
Melekleri de arşın etrafını cevirmişler olarak Rablerini hamd ile tesbih ettiklerini gorursun Aralarında hak ile hukum verilmiştir ve: "Alemlerin Rabbine hamdolsun" denilmiştir (39/75)
Onlara "Yalnızca Allah´a kulluk edin" diye onlerinden ve arkalarından elciler gelince, dediler ki: "Eğer dileseydi Rabbimiz melekler indirirdi Bundan dolayı biz, sizin kendisiyle gonderildiğiniz şeyi inkÂr edicileriz" (41/14)
Şuphesiz: "Bizim Rabbimiz Allah´tır" deyip sonra dosdoğru bir istikamet tutturanlar (yok mu); onların uzerine melekler iner (ve der ki) "Korkmayın ve huzne kapılmayın, size vadolunan cennetle sevinin" (41/30)
Gokler, neredeyse ustlerinden catlayıp-parcalanacaklar; melekler de Rablerini hamd ile tesbih ederler ve yerde olanlara mağfiret dilerler Haberiniz olsun; gercekten Allah, bağışlayan ve esirgeyen O´dur (42/5)
Onlar, ki Rahmanın kulları olan melekleri dişiler kıldılar Kendileri yaratılışlarına şahit mi oldular Onların şahitlikleri yazılacak ve (bundan dolayı) sorumlu tutulacaklar (43/19)
Bu durumda (eğer doğruysa), uzerine altından bilezikler atılmalı ya da yakınında yer almış vaziyette onunla birlikte melekler gelmeli değil miydi " (43/53)
Eğer biz dilemiş olsaydık, elbette sizden melekler kılardık; yeryuzunde (size) halef (yerinize gecenler) olurlardı (43/60)
Oyleyse melekler, yuzlerine ve arkalarına vura vura canlarını aldıkları zaman nasıl olacak (47/27)
Onun yakını olan (ve yanından ayrılmayan melek) dedi ki: "İşte bu, yanımda hazır durumda olan şey" (50/23)
Siz ikiniz (ey melekler), her inatcı nankoru atın cehennemin icine, (50/24)
Goklerde nice melekler vardır ki, onların şefaatleri hicbir şeyle yarar sağlamaz; ancak Allah´ın dileyip razı olduğu kimseye izin verdikten sonra başka (53/26)
Gercek şu ki, ahirete iman etmeyenler, melekleri dişi isimlerle isimlendiriyorlar (53/27)
Eğer sizler (Peygamberin iki eşi) Allah´a tevbe ederseniz (ne guzel); cunku kalbleriniz eğrilik gosterdi Yok eğer ona karşı birbirinize destekci olmaya kalkışırsanız, artık Allah, onun mevlasıdır; Cibril ve mu´minlerin salih olan(lar)ı da Bunların arkasından melekler de onun destekcisidirler (66/4)
Melek(ler) ise, onun cevresi uzerindedir O gun, Rabbinin arşını onların da ustunde sekiz (melek) taşır (69/17)
Melekler ve Ruh (Cebrail), ona, suresi elli bin yıl olan bir gunde cıkabilmektedir (70/4)
Biz o ateşin koruyucularını meleklerden başkasını kılmadık Ve onların sayısını inkÂr edenler icin yalnızca bir fitne (konusu) yaptık ki, kendilerine kitap verilenler, kesin bir bilgiyle inansın, iman edenlerin de imanları artsın; kendilerine kitap verilenler ve iman edenler (boylece) kuşkuya kapılmasın Kalplerinde bir hastalık olanlar ile kafirler de şoyle desin: "Allah, bu ornekle neyi anlatmak istedi " İşte Allah, dilediğini boyle şaşırtıp-saptırır, dilediğini boyle hidayete erdirir Rabbinin ordularını kendisinden başka (hic kimse) bilmez Bu ise, beşer (insan) icin yalnızca bir oğuttur (74/31)
Ruh ve meleklerin saflar halinde duracakları gun; Rahman´ın kendilerine izin verdikleri dışında olanlar konuşmazlar (Konuşacak olan da,) Doğruyu soyleyecektir (78/38)
Rabbin(in buyruğu) geldiği ve melekler dizi dizi durduğu zaman; (89/22)
Melekler ve ruh, onda Rablerinin izniyle her bir iş icin inerler (97/4) Kuran-ı Kerimde Gecen Melekler İle İlgili Ayetler nelerdir
Hani Rabbin, Meleklere: "Muhakkak ben, yeryuzunde bir halife var edeceğim" demişti Onlar da: "Biz seni şukrunle yuceltir ve (surekli) takdis ederken, orada bozgunculuk cıkaracak ve kanlar akıtacak birini mi var edeceksin " dediler (Allah) "Şuphesiz sizin bilmediğinizi ben bilirim" dedi (2/30)
Ve Adem´e isimlerin hepsini oğretti Sonra onları meleklere yoneltip: "Eğer doğru sozluyseniz, bunları bana isimleriyle haber verin" dedi (2/31)
Ve meleklere: "Adem´e secde edin" dedik İblis haric (hepsi) secde ettiler O ise, diretti ve kibirlendi, (boylece) kafirlerden oldu (2/34)
Her kim Allah´a, meleklerine, elcilerine, Cibril´e ve Mikail´e duşman ise, artık şuphesiz Allah da kafirlerin duşmanıdır" (2/98)
Ve onlar, Suleyman´ın mulku (nubuvveti) hakkında şeytanların anlattıklarına uydular Suleyman inkÂr etmedi; ancak şeytanlar inkÂr etti Onlar, insanlara sihri ve Babil´deki iki meleğe Harut´a ve Marut´a indirileni oğretiyorlardı Oysa o ikisi: "Biz, yalnızca bir fitneyiz, sakın inkÂr etme" demedikce hic kimseye (bir şey) oğretmezlerdi Fakat onlardan erkekle karısının arasını acan şeyi oğreniyorlardı Oysa onunla Allah´ın izni olmadıkca hic kimseye zarar veremezlerdi Buna rağmen kendilerine zarar verecek ve yarar sağlamayacak şeyi oğreniyorlardı Andolsun onlar, bunu satın alanın, ahiretten hicbir payı olmadığını bildiler; kendi nefislerini karşılığında sattıkları şey ne kotu; bir bilselerdi (2/102)
Şuphesiz, inkÂr edip kafir olarak olenler, Allah´ın, meleklerin ve butun insanların laneti bunların uzerinedir (2/161)
Yuzlerinizi doğuya ve batıya cevirmeniz iyilik değildir Ama iyilik, Allah´a, ahiret gunune, meleklere, Kitaba ve peygamberlere iman eden; mala olan sevgisine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, isteyip-dilenene ve kolelere (ozgurlukleri icin) veren; namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve ahidleştiklerinde ahidlerine vefa gosterenler ile zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda sabredenler(in tutum ve davranışlarıdır) İşte bunlar, doğru olanlardır ve muttaki olanlar da bunlardır (2/177)
Onlar, bulut golgeleri icinde Allah´ın (azabının) meleklerle onlara gelmesini ve (azap) emrinin gercekleşmesini mi gozluyorlar Oysa butun işler Allah´a doner (2/210)
Peygamberleri, onlara (şoyle) dedi: "Onun hukumdarlığının belgesi, size Tabut´un gelmesi (olacaktır ki) onda Rabbinizden ´bir guven duygusu ve huzur´ ile Musa ailesinden ve Harun ailesinden artakalanlar var; onu melekler taşır Eğer inanmışlarsanız, bunda şuphesiz sizin icin bir delil vardır" (2/248)
Elci, kendisine Rabbinden indirilene iman etti, mu´minler de Tumu, Allah´a, meleklerine, Kitaplarına ve elcilerine inandı "O´nun elcileri arasında hicbirini (diğerinden) ayırdetmeyiz İşittik ve itaat ettik Rabbimiz bağışlamanı (dileriz) Varış ancak Sana´dır" dediler (2/285)
Allah, gercekten kendisinden başka ilah olmadığına şahitlik etti; melekler ve ilim sahipleri de O´ndan başka ilah olmadığına adaletle şahitlik ettiler Aziz ve Hakim olan O´ndan başka ilah yoktur (3/18)
O mihrapta namaz kılarken, melekler ona seslendi: "Allah, sana Yahya´yı mujdeler O, Allah´tan olan bir kelimeyi (İsa´yı) doğrulayan, efendi, iffetli ve salihlerden bir peygamberdir" (3/39)
Hani melekler: "Meryem, şuphesiz Allah seni secti, seni arındırdı ve alemlerin kadınlarına ustun kıldı," demişti (3/42)
Hani Melekler, dediler ki: "Meryem, doğrusu Allah kendinden bir kelimeyi sana mujdelemektedir Onun adı Meryem oğlu İsa Mesih´tir O, dunyada ve ahirette ´seckin, onurlu, saygındır´ ve (Allah´a) yakın kılınanlardandır" (3/45)
O, melekleri ve peygamberleri Rabler edinmenizi emretmez Siz, Musluman olduktan sonra, size kufru mu emredecek (3/80)
İşte bunların cezası, Allah´ın meleklerin ve butun insanların lanetlerinin uzerine olmasıdır (3/87)
Sen mu´minlere: "Rabbinizin size meleklerden indirilmiş uc bin kişiyle yardım-iletmesi size yetmez mi " diyordun (3/124)
Evet, eğer sabrederseniz, sakınırsanız ve onlar da aniden ustunuze cullanıverirlerse, Rabbiniz size meleklerden nişanlı beş bin kişiyle yardım ulaştıracaktır (3/125)
Melekler kendi nefislerine zulmedenlerin hayatına son verecekleri zaman derler ki: "Nerde idiniz " Onlar: "Biz, yeryuzunde zayıf bırakılmışlar (mustaz´aflar) idik" derler (Melekler de) "Hicret etmeniz icin Allah´ın arzı geniş değil miydi " derler İşte onların barınma yeri cehennemdir Ne kotu yataktır o 21 (4/97)
Ey iman edenler, Allah´a, elcisine, elcisine indirdiği kitaba ve bundan once indirdiği kitaba iman edin Kim Allah´ı, meleklerini, kitaplarını, elcilerini ve ahiret gununu inkar ederse, şuphesiz uzak bir sapıklıkla sapıtmıştır (4/136)
Fakat Allah, sana indirdiğiyle şahidlik eder ki, O, bunu kendi ilmiyle indirmiştir Melekler de şahittirler Şahid olarak Allah yeter (4/166)
Mesih ve yakınlaştırılmış (yuksek derece sahibi) melekler, Allah´a kul olmaktan kesinlikle cekimser kalmazlar Kim O´na ibadet etmeye ´karşı cekimser´ davranırsa ve buyuklenme gosterirse (bilmeli ki,) onların tumunu huzurunda toplayacaktır (4/172)
Ve derler ki: "Ona bir melek indirilmeli değil miydi " Eğer bir melek indirilseydi, elbette iş bitirilmiş olurdu da sonra kendilerine goz actırılmazdı (6/8)
Onu eğer bir melek kılsaydık, elbette erkek (suretinde bir melek) kılardık ve mutlaka katmakta oldukları (şupheleri) yine katardık (6/9)
De ki: "Size Allah´ın hazineleri yanımdadır demiyorum, gaybı da bilmiyorum ve ben size bir meleğim de demiyorum Ben, bana vahyedilenden başkasına uymam" De ki: "Kor olanla, goren bir olur mu Yine de duşunmeyecek misiniz " (6/50)
Boylece İbrahim´e, -kesin bilgiyle inananlardan olması icin- goklerin ve yerin melekûtunu gosteriyorduk (6/75)
Allah´a karşı yalan uydurup iftira duzenden veya kendisine hicbir şey vahyolunmamışken "Bana da vahy geldi" diyen ve "Allah´ın indirdiğinin bir benzerini de ben indireceğim" diyenden daha zalim kimdir Sen bu zalimleri, olumun ´şiddetli sarsıntıları´ sırasında meleklerin ellerini uzatarak onlara: "Canlarınızı (bu kıskıvrak yakalanıştan) cıkarın, bugun Allah´a karşı haksız olanı soylediğiniz ve O´nun ayetlerinden buyuklenerek (yuz cevirmeniz) dolayısıyla alcaltıcı bir azabla karşılık goreceksiniz" (dediklerinde) bir gorsen (6/93)
Gercek şu ki, biz onlara melekler indirseydik, onlarla oluler konuşsaydı ve herşeyi karşılarına toplasaydık, -Allah´ın dilediği dışında- yine onlar inanmayacaklardı Ancak onların coğu cahillik ediyorlar (6/111)
Onlar, kendilerine meleklerin gelmesini mi, ya da Rabbinin gelmesini mi veya Rabbinin bazı ayetlerinin gelmesini mi bekliyorlar Rabbinin ayetlerinden bazılarının geleceği gun, daha once iman etmemişse veya imanıyla bir hayır kazanmamışsa hic kimseye imanı yarar sağlamaz De ki: "Bekleyin, biz de şuphesiz beklemekteyiz" (6/158)
Andolsun, biz sizi yarattık, sonra size suret (bicim-şekil) verdik, sonra meleklere: "Adem´e secde edin" dedik Onlar da İblis´in dışında secde ettiler; o, secde edenlerden olmadı (7/11)
Şeytan, kendilerinden ´ortulup gizlenen cirkin yerlerini´ acığa cıkarmak icin onlara vesvese verdi ve dedi ki: "Rabbinizin size bu ağacı yasaklaması, yalnızca, sizin iki melek olmamanız veya ebedi yaşayanlardan kılınmamanız icindir" (7/20)
Siz Rabbinizden yardım taleb ediyordunuz, O da: "Şuphesiz ben size birbiri ardınca bin melek ile yardım ediciyim" diye cevap vermişti (8/9)
Rabbin meleklere vahyetmişti ki: "Şuphesiz ben sizinleyim, iman edenlere sağlamlık katın, inkÂr edenlerin kalblerine amansız bir korku salacağım Oyleyse (ey Muslumanlar,) vurun boyunlarının ustune, vurun onların butun parmaklarına" (8/12)
Melekleri, onların yuzlerine ve arkalarına vurarak: "Yakıcı azabı tadın" diye o inkÂr edenlerin canlarını alırken gormelisin (8/50)
Kuran-ı Kerimde Gecen Melekler İle İlgili Ayetler nelerdir
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●56 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Kuran-ı Kerimde Gecen Melekler İle İlgili Ayetler nelerdir
-
13-09-2019, 14:57:00