Bediuzzaman Said Nursî’nin Eskişehir Mahkemesi Mudafaatından Bir Kısmı
-1935-
Eskişehir Mahkemesinde, Said Nursî’nin siyasî şeylerle meşgul olmadığı tahakkuk etmiş, sadece bir ayet-i kerîmeyi tefsir eden bir risalesinden dolayı ceza verilmiştir ki; ayet-i kerîme tefsirinden dolayı bir mufessiri cezalandırmak, dunyanın hicbir mahkemesinde gorulmemiştir. Elbette ve elbette buyuk bir adlî hatadır. O mudafaadan bir parca:
Ey Heyet-i HÂkime!
Beni dort-beş madde ile ittiham edip tevkif ettiler.
Birinci Madde: İrtica fikriyle dini alet edip, emniyet-i umumiyeyi ihlÂl edebilecek bir teşebbus niyeti olduğu ihbar edilmiş.
Elcevap: EvvelÂ, imkÂnat başkadır, vukuat başkadır. Her bir fert, cok adamları oldurebilmesi mumkundur. Bu imkÂn-ı katl cihetiyle mahkemeye verilir mi? Her bir kibrit, bir haneyi yakması mumkundur. Bu yangın imkÂnıyla kibritler imha edilir mi?
SÂniyen: Yuz bin defa hÂşÃ‚! İştigal ettiğimiz ulûm-u imaniye, rıza-i İlÂhiyeden başka hicbir şeye alet olamaz. Evet, guneş kamere peyk ve tÂbi olmadığı gibi, saadet-i ebediyenin nurÂnî ve kudsî anahtarı ve hayat-ı uhreviyenin bir guneşi olan iman dahi, hayat-ı ictimaiyenin aleti olamaz. Evet, bu kÂinatın en muazzam meselesi ve şu hilkat-i Âlemin en buyuk muamması olan sırr-ı imandan daha ehemmiyetli bir mesele-i kÂinat yoktur ki, bu mesele-i sırr-ı iman ona alet olsun.
Ey heyet-i hÂkime! Eğer bu işkenceli tevkifim yalnız hayat-ı dunyeviyeme ve şahsıma ait olsa idi, emin olunuz ki, on seneden beri sukût ettiğim gibi yine sukût edecektim. Fakat, tevkifim cokların hayat-ı ebediyelerine ve muazzam tılsım-ı kÂinatın keşfini tefsir eden Risale-i Nur’a ait olduğundan, yuz başım olsa ve her gun biri kesilse, bu sırr-ı azîmden vazgecmeyeceğim. Ve sizin elinizden kurtulsam, elbette ecel pencesinden kurtulamayacağım…
B.S.N. Tarihce-i Hayatı, Eskişehir Hayatı, s. 233
LÛ*GAT*CE:
emniyet-i umumiye: genel guvenlik, asayiş.
hayat-ı ictimaiye: sosyal hayat.
hayat-ı uhreviye: ahiret hayatı.
peyk: uydu.
tevkif: tutuklama.
tılsım-ı kÂinat: kÂinatın sırrı, varlık bilmecesi.
ulûm-u imaniye: iman ilimleri.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İman meselesi, rıza-i İlÂhîden başka hicbir şeye alet olamaz
-
13-09-2019, 13:57:42