Yapılan araştırmada Ghent, Leuven ve Bruges'deki (Belcika'nın en buyuk şehirlerinden ucu) 3.600 gercek Tinder kullanıcısı, yazarların oluşturduğu 24 hayali profili beğenerek sağa kaydırdı. Bu kurgusal profiller, sadece profillerine rastgele atanan eğitim seviyelerinde farklılık gosteriyordu ve eğitim seviyeleri, lisans seviyesinden yuksek lisans seviyesine kadar değişiklik gosteriyordu. Araştırmacılar, gercek Tinder kullanıcılarının bu hayali profillerini kac kez beğendiğini inceledi ve kadın/erkek arasında ne gibi farklılıklar oluştuğunu raporladı.
Araştırmacılardan sosyoloji oğrencisi Brecht Neyt, Tinder'daki kadınların lisans derecesine sahip hayali profillere kıyasla yuksek lisans derecesine sahip profillere %91,4 oranında daha fazla ilgi gosterdiğini belirtti. Aksine Tinder’daki erkeklerin, lisans derecesine sahip olan profillerle yuksek lisans derecesine sahip profiller arasında yaptığı tercihlerde anlamlı bir farklılık gozlenmedi.

Araştırmacılar, aynı zamanda alternatif bir hipotezi de incelediler. Tinder kullanıcılarının kendi eğitim duzeylerine eşit ya da daha duşuk kişilere karşı tercihlerini nasıl yapıyor? Tinder kullanıcıları, eşit ya da daha duşuk bir eğitim seviyesine sahip potansiyel partnerlerin yerine daha yuksek eğitim seviyesine sahip potansiyel partnerleri tercih ediyorlar. Bu durum ise kadınlarda erkeklere gore daha belirgin.
Bu bulgular, daha once cevrimdışı ortamda yapılan eş secme araştırmasının bulgularından biraz farklılık gosteriyor. Araştırmacılar, bu davranışın cevrimdışı bir ortamda (orneğin okul veya işyerinde) benzer eğitim seviyelerine sahip kişilerin daha fazla ilişki kurmalarına ve daha sık goruşmelerine neden olduğunu iddia ediyorlar ancak Tinder'da kullanıcılar, daha ceşitlendirilmiş bir grup insanla etkileşime giriyorlar.

Calışmanın yontemine gelecek olursak calışma, Ocak 2018 ile Mart 2018 arasında 23 ile 27 yaşları arasındaki Tinder kullanıcıları arasında yapıldı. Calışma, metodolojik olarak calışma ekonomisinde sıklıkla kullanılan hayali ozgecmişleri kullanan saha araştırmalarıyla oldukca benzerlik gosteriyor. Araştırmacıların rastgele actığı profillere atanan lisans dereceleri arasında kamu yonetimi, işletme gibi bolumler yer alıyordu.
Alan deneyi, doktora oğrencisi Brecht Neyt ve yuksek lisans oğrencisi Sarah Vandenbulcke tarafından Profesor Stijn Baert gozetiminde yapıldı. Arkadaşlık uygulaması Tinder’ın muazzam popularitesine rağmen araştırmacıların bilgisine gore bu, Tinder’da başarının belirleyicilerini araştıran ve dunya capında yapılan ilk calışma.
İnternethaber