Cehennem hakkında hadisler
Cehennem İle İlgili Hadisler
1) Abdullah ibni Mesud (r.a) şoyle dedi:
Rasulullah (s.a.v) şoyle buyurdu:
“O gun cehennem getirilecek, onun yetmiş bin bağı olacak ve her bağ ile beraber cehennemi ceken yetmiş bin melek bulunacaktır.”
Muslim 2842/29, Tirmizi 2698
2) Ebu Hureyre (r.a) şoyle dedi:
“...Allah ateşi yarattığı vakit Cebrail’e:
−‘Ey Cibril! Git, cehenneme bak’ buyurdu. Cebrail gitti, cehenneme baktı.
Sonra geldi ve:
−Ey Rabbım! İzzetine yemin ederim ki, cehennemi kim işitirse ona asla girmez, dedi.
Allah, cehennemi şehvet cekici şeylerle donatıp:
−‘Ey Cibril! Git, ona bak’ buyurdu. Cibril gitti ve cehenneme baktı.
Sonra geldi:
−Ey Rabbım! İzzetine yemin ederim ki, hicbir kimse dışarıda kalmadan hepsi cehenneme girer diye korktum, dedi.”
Ebu Davud 4744, Tirmizi 2685
3) Enes bin Malik (r.a) şoyle dedi:
“…Cehennem de nefsin arzularıyla kuşatılmıştır.”
Buhari 6412, Muslim 2822/1, Tirmizi 2684
4) Ebu Hureyre (r.a) şoyle dedi:
Nebi (s.a.v) şoyle buyurdu:
“Sizin şu ateşiniz cehennem ateşinin yetmiş cuzunden bir parcadır.”
Sahabeler:
−Ya Rasulallah! Vallahi dunya ateşi muhakkak kafi gelir, dediler.
−“Cehennem ateşi dunya ateşleri uzerine altmış dokuz derece daha fazla kılındı. Bunların her birinin harareti butun dunya ateşinin harareti gibidir.”
Muslim 2843/30, Buhari 3064, Tirmizi 2715
5) Ebu Hureyre (r.a) şoyle dedi:
“Cehennem ateşi Rabb’ine şikayet edip:
−Ya Rabb! Bir kısmım bir kısmımı yiyor ben kendi kendimi yiyorum, izin ver dedi. Allah da ona iki defa nefes vermesi icin izin verdi. Bir nefes kışın, bir nefes yazın. Bulduğunuz en şiddetli sıcak onun hararetinden, en şiddetli soğuk da zemheririndendir.”
Buhari 3062, Tirmizi 2719, İbn Mace 4319
6) Ebu Zerr (r.a) şoyle dedi:
Nebi (s.a.v) bir seferde idi. Bilal’e şoyle buyurdu:
−“Oğle ezanını serinlik vakte bırak!”
Bir muddet sonra yine Nebi (s.a.v) şoyle buyurdu:
−“Serinliği bekle, ta tepelerin golgeleri arkalarına donunceye kadar.”
Sonra yine Nebi (s.a.v) şoyle buyurdu:
−“Namazı serinliğe bırakınız! Şuphesiz ki sıcağın şiddeti cehennemin kaynamasındandır!”
Buhari 3062
7) Utbe bin Gazvan (r.a) şoyle dedi:
“Kocaman bir kaya cehennemin kenarından aşağı bırakılır, cehennem cukuruna yetmiş sene iniş yapar ve yine dibine varamaz!”
Utbe bin Gazvan şoyle devam etti:
Omer (r.a) şoyle derdi:
“Cehennem ateşini sık sık hatırlayın! Onun sıcaklığı şiddetli, dibi derin ve kamcıları demirdendir!”
Tirmizi 2701
8) Ebu Hureyre (r.a) şoyle dedi:
Bir gun Rasulullah (s.a.v)’in beraberinde idik. Ansızın bir duşme sesi işittik.
Bunun uzerine Nebi (s.a.v) şoyle buyurdu:
−“Bu nedir, bilir misiniz?”
Biz:
−Allah ve Rasulu en iyi bilendir dedik.
−“Bu, cehennemin icine atılmış bir taştır ki, yetmiş sonbahardan beri yol almaktadır. Şimdi o cehennemin icine uzandı ve nihayet dibine varıp dayandı.”
Muslim 2844/31
9) Ebu Hureyre (r.a) şoyle dedi:
“Cehennem ve cennet munakaşa ettiler.
Cehennem:
−Ben kibirlenenler, buyuklenenlere ve zorbalara tercih olundum, dedi.
Cennet de:
−Niye bana insanların ancak zayıfları, hakir gorulenleri ve acizleri giriyor? dedi.
Allah cennete:
−‘Sen Benim rahmetimsin, Ben seninle kullarımdan dilediğime rahmet ederim,’ buyurdu.
Cehenneme de:
−‘Sen Benim azabımsın, Ben seninle kullarımdan dilediğime azabederim. Her birinize de dolusu vardır,’ buyurdu.
Fakat cehenneme gelince dolmak bilmez. Nihayet Allah ayağını onun uzerine koyar.
Cehennem de:
−Yetişir! Yetişir! der. İşte o zaman cehennem dolar ve bazısı bazısına buzulur.”
Muslim 2846/35
10) Harise bin Vehb el-Huzai (r.a) şoyle dedi:
“...Dikkat edin! Size ateş ehlini de haber veriyorum! Onlar da her katı yurekli, kibirli ve buyukluk taslayan kimselerdir!”
Buhari 4902, Muslim 2853/46, Tirmizi 2732, İbni Mace 4116
11) Ebu Hureyre (r.a) şoyle dedi:
“Kıyamet gunu cehennemden bir boyun cıkacaktır ki, onun goren iki gozu, işiten iki kulağı ve konuşan bir dili olacaktır.
Diyecektir ki:
−Ben uc kişiye tayin edildim:
1) Her inatcı zorbaya,
2) Allah ile beraber başka bir ilaha ibadet eden her insana ve
3) Musavvirlere (yani) canlı resmi ve heykeli yapanlara.”
Tirmizi 2700
Onemli Uyarı: Hafız ibni Receb (Rahmetullahi Aleyh) Fethu’l-Barî’de şoyle soylemiştir:
“…Seyretmek, teselli bulmak, bununla vakit gecirmek veya eylenmek icin insan veya hayvan resmi yapmak haramdır! Bu, buyuk gunahlardandır! Bu şekilde resim yapan, kıyamet gununde, en şiddetli azaba uğrayan kimsedir! Cunku o, Allah’tan başka hicbir kimsenin yapmaya kadir olmadığı Allah’ın fiillerinin benzerlerini yapmaya kalkışan bir zalimdir! Allah eş ve benzerden yuce ve munezzehtir. Zatı, sıfatları ve fiilleri yonunden, hicbir şey Allah’a benzemez!”
Kevakibu’d-Derari 65/82, Albanî Tahziru’s-Sacid Min İttihazi’l-Guburi Mesacid
Allame Muhammed Nasıruddin el-Albanî (Rahmetullahi Aleyh) şoyle demiştir:
“Elle yapılan resimle, aletle veya fotoğraf cekmekle yapılan resimler arasında hicbir fark yoktur! Hatta bunlar arasında ayırım yapmak, donukluk ve cağdaş bir zahiriliktir! Nitekim ben bunu, Adabu’z-Zifaf, adlı eserimde acıkladım.”
Allame Muhammed Nasıruddin el-Albanî (Rahmetullahi Aleyh) bu sozleri 1972 yılında şoylemiştir. Eğer o zaman cep telefonu olsaydı elbette onuda soylerdi.
Albanî Tahziru’s-Sacid min İttihazi’l-Guburi Mesacid 18, 19, 20
12) Usame (r.a) şoyle dedi:
“...Lakin ateş ehli ateşe girmeye emrolunmuşlardı. Ben cehennemin kapısı onunde de durdum. Oraya girenlerin coğunun kadınlar olduğunu gordum!”
Buhari 6456, Tirmizi 2729
13) Ebu Said (r.a) şoyle dedi:
“Allah-u Teala:
–‘Ey adem!’ buyurur.
–adem hemen cevap olarak:
−Ya Rab! mukerreren icabet ederim ve her emrini yerine getirmeye daima hazır olurum. Ve her hayır Senin iki elindedir, der.
Allah-u Teala:
−‘Ateşe girecekleri halk arasından cıkarıp gonder!’ der.
adem:
−Ya Rab! Ateşe gireceklerin miktarı ne kadardır? diye sorar.
Allah-u Teala:
−‘Her bin kişiden dokuz yuz doksan dokuzu!’ diye cevap verir...”
Buhari 6443
14) Enes bin Malik (r.a) şoyle dedi:
Bir adam:
−Ya Rasulullah! Kafir kıyamet gunu yuzu uzerinde nasıl haşrolunur? diye sordu.
Rasulullah (s.a.v) şoyle cevap verdi:
−“Dunyada onu iki ayağı uzerinde yuruten Allah kıyamet gununde yuzu uzerinde yurutmeye kudretli değil midir?”
Buhari 6438, Muslim 2806/54
15) Abdullah ibni Omer (r.auma) şoyle dedi:
“Cennet ahalisi cennete vardığı, cehennem ahalisi de cehenneme vardığında olum alaca bir koc suretinde vucut verilerek getirilir. Ta cennet ile cehennem arasında yatırılır. Sonra kesilir.
Sonra bir munadi:
−Ey cennet ahalisi! Artık olum yoktur! Ey cehennem ahalisi! Artık olum yoktur, diye nida eder. Bu hadise sebebiyle cennet ehlinin ferahı bir kat daha ziyade olur, cehennem ehlinin huzun ve kederi ise bir kat daha artar.”
Muslim 2850/43, Buhari 6457, İbni Mace 4327, Tirmizi 2682
16) Enes bin Malik (r.a) şoyle dedi:
“Cehennemliklerden dunya ahalisinin en nimetli ve en refahlısı olan kimse kıyamet gununde getirilir ve ateşe bir daldırılışla daldırılır.
Sonra:
−Ey ademoğlu! Sen hicbir hayır gordun mu? Sana herhangi bir hayır uğradı mı? diye sorulur.
O kul:
−Hayır, vallahi ya Rab! der.”
Muslim 2807/55, İbni Mace 4321
17) Enes bin Malik (r.a) şoyle dedi:
“Allah Tebarake ve Teala cehennemliklerin en hafif azaplısına:
−‘Dunya ve dunyadaki her şey senin olsa şu azaptan kurtulmak icin onu fidye olarak verir miydin?’ buyurur.
O kul:
−Evet, fidye olarak verirdim, der.
Bunun uzerine Allah:
−‘Sen, adem’in sulbundeyken ben senden şimdi goze aldığın bu fedakarlıktan daha kolay bir şey istemiştim. Bana hicbir şeyi ortak kılmaman zannediyorum ki şunuda soyledi Ben de seni ateşe girdirmezdim. Fakat sen Bana ortak kılmaya devam edip durdun! buyurur.”
Muslim 2805/51, Buhari 6460
18) Numan bin Beşir (r.a) şoyle dedi:
“Şuphesiz ki kıyamet gununde ateş ehlinin en hafif azaplısı şoyle bir adamdır ki, onun iki ayağı altının cukurlarında iki ateş parcası vardır da, bunların sıcaklığından onun beyni bakır tencere ve kumkuma adındaki madeni kabın kaynaması gibi kaynayacaktır.”
Buhari 6463, Tirmizi 2731
19) Semuretu’bnu Cundeb (r.a) şoyle dedi:
“Onlardan kimi vardır ki, ateş onu iki topuğuna kadar yakalar. Kimi vardır ki, onu dizlerine kadar yakalar. Kimi vardır ki, ateş onu beline kadar yakalar. Kimi de vardır ki, ateş onu boynuna kadar yakalayıp yakar!”
Muslim 2845/33
20) Ebu Hureyre (r.a) şoyle dedi:
“Cehennem ateşi ademoğlunun secde yeri dışında kalan bedenini yer. Allah, cehennem ateşine secde eserini yemeyi yasakladı.”
İbni Mace 4326
21) Usame bin Zeyd (r.a) şoyle dedi:
“Kıyamet gununde bir kişi getirilir ve cehennemin icine atılır da orada onun barsakları derhal karnından dışarı cıkar. Sonra o kişi barsakları etrafında değirmen eşeğinin donuşu gibi doner.
Bunun uzerine cehennem ahalisi o kişinin başına toplanırlar da:
–‘Ey fulan! Senin bu halin nedir? Sen bize dunyada iyiliği emreder ve bizleri kotulukten nehyeder değil miydin? derler.
O da:
–‘Evet, ben size iyiliği emrederdim, fakat onu kendim yapmazdım! Yine ben sizleri kotulukten nehyederdim de onu kendim işlerdim,’ diye cevap verir.”
Buhari 3065
22) Ebu Hureyre (r.a) şoyle dedi:
“Cehennemde kafirin iki omuzu arası, sur’atli bir suvari yuruyuşu ile uc gunluk mesafedir.”
Muslim 2852/45, Buhari 6459
23) Ebu Hureyre (r.a) şoyle dedi:
“Kafirin dişi yahut kopek dişi Uhud dağı gibidir. Derisinin kalınlığı da uc gunluk mesafedir.”
Muslim 2851/44, Tirmizi 2703, İbni Mace 4322
24) Enes bin Malik (r.a) şoyle dedi:
“Bir kavim, kendilerine cehennem ateşi dokunduktan sonra simaları kırmızımsı siyah bir renkte olarak cehennemden cıkacak ve cennete girecekler de cennet ehli bunlara, “Cehennemlikler” diye isim vereceklerdir.”
Buhari 6462
Cehennem hakkında hadisler
Ayetler, Dualar, Hadisler0 Mesaj
●58 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ayetler, Dualar, Hadisler
- Cehennem hakkında hadisler
-
13-09-2019, 13:16:27