Değerli Kardeşimiz;
"Evet, inkÂr etmemek başkadır, iman etmek butun butun başkadır."
"Evet, kÂinatta hicbir zîşuur, kÂinatın butun eczası kadar şahidleri bulunan HÂlik-ı ZulcelÂl'i inkÂr edemez... Etse, butun kÂinat onu tekzib edeceği icin susar, lÂkayd kalır."
"Fakat Ona iman etmek, Kur'Ân-ı AzîmuşşÃ‚nın ders verdiği gibi, O HÂlıkı, sıfatlarıyla, isimleriyle, umum kÂinatın şehadetine istinaden kalben tasdik etmek; ve elcileriyle gonderdiği emirleri tanımak; ve gunah ve emre muhalefet ettiği vakit, kalben tevbe ve nedamet etmek iledir. Yoksa, buyuk gunahları serbest işleyip istiğfar etmemek ve aldırmamak, o imandan hissesi olmadığına delildir. Her neyse..."(1)
İman; akıl ve fikrin hareketinden ve duşunmesinden hasıl olan bir haldir. Yani Mumin, imanı kabul ederken, her cihetini olcup bicip oyle kabul ediyor. Onun gerekcelerini makul ve kabul edilebilir olduğunu gorduğu icin imana geliyor. Allah’ın varlığına ve birliğine işaret eden sayısız delilleri goruyor ve okuyor, ondan sonra iman ediyor.
İman getirmek fikrin hareket etmesi ve muhakemenin tahkiki ile olan bir şeydir. İnsan Allah’ı duşunmeden ve ona işaret eden delilleri gormeden iman edemez.
Şoyle bir fark olabilir: Avam insan, Allah’ın varlığına işaret eden delillerin hepsini belki goremez, ama kendince basit ve herkes tarafından anlaşılabilecek delilleri gorebilir ve fikrini ve imanını bu delile yaslayabilir. Bu herkese muyesser olabilecek bir halettir.
Demek Allah’ı inkÂr etmemek, iman etmek icin yeterli olmuyor. İnkÂr etmediği gibi iman da etmesi gerekiyor. İnkÂr etmemek ayrı bir olgu iken, iman etmek yukarıda izah edildiği gibi daha farklı ve uzerinde hareket etmek isteyen bir olgudur. Bir kişi, ben inkÂr etmiyorum dese iman etmiş olmaz, ayrıca imanını ifade etmesi icap eder.
(1) bk. Emirdağ LÂhikası-I, 151.Mektup.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editor
kaynak: https://sorularlarisale.com/inkar-et...h-eder-misiniz
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İnkar etmemek başkadır, iman etmek butun butun başkadır." cumlesini izah eder misiniz
-
13-09-2019, 13:15:34