Sabah ve Akşam Allahı Zikretmek
Sabah ve Akşam Allahı Zikretmenin Onemi
Sabah ve Akşam Allahı Zikrermenin Fazileti
SABAH ve AKŞAM ALLAH'I ZİKRETMEK
1454. Ebû Hureyre radıyAllahu anh'den rivayet edildiğine gore Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu:
Kim sabah akşam yuz defa subhÂnallÂhi ve bi-hamdihî: Ben Allah'ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih eder ve O'na hamdederim derse, onun soylediklerinin bir mislini veya daha fazlasını soyleyen kimse dışında hicbir şahıs, kıyÂmet gununde onun soylediğinden daha faziletli bir zikirle gelemez.
Muslim, Zikir 26. Ayrıca bk. Ebû DÂvûd, Edeb 101; Tirmizî, DaavÂt 61
1455. Yine Ebû Hureyre radıyAllahu anh şoyle dedi:
Bir adam Resûl-i Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem'e gelerek:
- Dun gece beni sokan akrep yuzunden ne buyuk acılar cektim, dedi. Resûl-i Ekrem de:
- Eğer akşamleyin eûzu bi-kelimÂtillÂhi't-tÂmmÂti min şerri m halak: Yarattıklarının şerrinden Allah'ın mukemmel kelimelerine sığınırım, deseydin o sana zarar vermezdi buyurdu.
Muslim, Zikir 55. Ayrıca bk. Ebû DÂvûd, Tıb 19; İbni MÂce, Tıb 35
1456. Yine Ebû Hureyre radıyAllahu anh şoyle dedi:
Resûl-i Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem sabahleyin şoyle dua ederdi:
AllÂhumme bike asbahn ve bike emseyn ve bike nahy ve bike nemût ve ileyke'n-nuşûr: Allahım! Senin lutfunla sabaha ulaştık, senin lutfunla akşama erdik. Sen isteyince dirilir, sen isteyince oluruz. Yeniden diriltip huzurunda toplayacak olan da sensin.
Akşamleyin şoyle dua ederdi:
AllÂhumme bike emseyn ve bike nahy ve bike nemût ve ileyke'l-masîr: Allahım! Senin lutfunla akşama erdik. Sen isteyince dirilir, sen isteyince oluruz. Huzuruna varılacak olan da sensin.
Ebû DÂvûd, Edeb 101; Tirmizî, DaavÂt 13. Ayrıca bk. İbni MÂce, Du 14
1457. Yine Ebû Hureyre radıyAllahu anh'den rivayet edildiğine gore Ebû Bekir es-Sıddîk radıyAllahu anh Peygamber aleyhisselÂm'a:
- YÂ ResûlAllah! Bana sabahleyin ve akşamleyin okuyacağım mubarek kelimeleri belletseniz de okusam, dedi. O da:
- AllÂhumme fÂtıre's-semÂvÂti ve'l-ardı Âlime'l-gaybi ve'ş-şehÂdeti, rabbe kulli şey'in ve melîkehû. Eşhedu enl ilÂhe ill ente. Eûzu bike min şerri nefsî ve şerri'ş-şeytÂni ve şirkihî: Gokleri ve yeri, gorunen ve gorunmeyen Âlemleri yaratan Allahım! Ey her şeyin Rabbi ve sÂhibi! Senden başka ilÂh bulunmadığını kesinlikle soylerim. Nefsimin şerrinden, şeytanın şerrinden, onun Allah'a şirk koşmaya davet etmesinden sana sığınırım diye dua et ve bunu sabahleyin, akşamleyin ve yatağa yattığın zaman soyle! buyurdu.
Ebû DÂvûd, Edeb 101; Tirmizî, DaavÂt 14, 95.
1458. İbni Mes'ûd radıyAllahu anh şoyle dedi:
Resûl-i Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem akşamleyin şoyle dua ederdi:
Emseyn ve emse'l-mulku lillÂh, vel-hamdu lillÂh, l ilÂhe illAllahu vahdehû l şerîke leh, lehu'l-mulku ve lehu'l-hamdu ve huve al kulli şey'in kadîr, rabbi es'eluke hayra m fî hÂzihi'l-leyleti ve hayra m ba'deh ve eûzu bike min şerri m fi hÂzihi'l-leyleti ve şerri m ba'dehÂ, rabbi eûzu bike mine'l-keseli ve sûi'l-kiber, eûzu bike min azÂbi'n-nÂr ve azÂbi'l-kabr: Akşama girdik. Butun mulk Allah'ındır. Hamdu sen da O'na mahsustur. Allah'tan başka ilÂh yoktur; yalnız Allah vardır. O tektir, ortağı yoktur. Mulk O'nundur, hamd O'na mahsustur. O'nun gucu her şeye yeter. Allahım! Bu gecenin ve bundan sonrakilerin hayrını senden dilerim. Bu gecenin ve bundan sonrakilerin şerrinden sana sığınırım. Rabbim! Tembellikten, insanı perişan eden yaşlılıktan sana sığınırım. Cehennem azÂbından ve kabir azÂbından sana sığınırım.
Sabahleyin de asbahn ve asbaha'l-mulku lillÂh: Sabaha girdik. Butun mulk Allah'ındır diye başlayarak aynı duayı okurdu.
Muslim, Zikir 74-76. Ayrıca bk. Ebû DÂvûd, Edeb 101; Tirmizî, DaavÂt 13
1459. Abdullah İbni Hubeyb radıyAllahu anh şoyle dedi:
Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem bana şoyle buyurdu:
Akşam ve sabah vakitlerinde KulhuvallÂhu ahad ile Muavvizeteyn sûrelerini ucer defa oku. Her turlu kotulukten korunman icin bunlar sana yeter.
Ebû DÂvûd, Edeb 101; Tirmizî, DaavÂt 116. Ayrıca bk. NesÂî, İstiÂze 1
1460. Osman İbni AffÂn radıyAllahu anh'den rivayet edildiğine gore Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu:
Kim her sabah ve her akşam uc defa bismillÂhillezî l yedurru mea'smihî şey'un fi'l-ardı vel fi's-semÂ' ve huve's-semîu'l-alîm: İsmi sayesinde yerde ve gokte hicbir şeyin zarar veremeyeceği Allah'ın adıyla. O herşeyi duyar ve bilir derse, ona hicbir şey zarar vermez.
Ebû DÂvûd Edeb 101; Tirmizî, DaavÂt 13
Sabah ve Akşam Allahı Zikretmek
Dini Bilgiler0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Sabah ve Akşam Allahı Zikretmek
-
13-09-2019, 09:27:35