Hz Yusuf nasıl oldu
Hz Yusuf olumu hakkında bilgi
Yusuf Suresi, ayet 101; "Ey Rabbim! Sen bana dunya mulkunden nasip verdin ve bana ruyaların tabirinden bir ilim oğrettin. Ey gokleri ve yeri yoktan var eden Rabbim! Benim velim sensin, benim canımı Musluman olarak al ve beni salih kulların arasına kat!"
Ruhumu, Musluman Olduğum Halde Al!
Yusuf Peygamber'in ruyası gercekleşip dunya ve Âhiret arasında mutluluk yansıtan en sağlam kopruyu kurduktan sonra, yaptığı du cok anlamlı ve o nisbette duşundurucu ve yonlendiricidir. Duası cok kısa olmakla beraber hayatın her parca ve bolumunu icine almakta, insanın dunyadaki yerini belirlemektedir. Yusuf Peygamber'in duası iki onemli kısımda toplanıp ozetlenmiştir:
a) CenÂb-ı Hakk'a butun mevcudiyetiyle teslîm olup boyun eğdiği bir halde ruhunun alınmasını dilemesi,
b) Dunya ve Âhirette iyi kişiler kafilesinde bulunmayı istemesi..
Birinci cumleyle insanın her şeyiyle Allah'a ait olduğu ve ancak O'nun selÂmet golgesi altında bulunmak suretiyle varlığını koruyabildiği, sonunda yine donuşunun ancak O'na olacağı anlatılıyor ve bu Şuur, bu imÂn ve irfanla olmenin en buyuk saadet olacağına işaret ediliyor. İkinci cumleyle, Allah'a dosdoğru imanın birleştirici, butunleştirici ve kardeşlik duygularını geliştirici olduğu, bu doğrultuda iyi kişilere her zaman ihtiyac duyulacağı; dunyada da, Âhirette de insanın toplumdan kopuk yalnız başına yaşayamayacağı belirtiliyor. Boylece mu'minlerin kendi aralarında kardeşlik ve dostluk kurmalarının luzumuna dolaylı şekilde dikkatler cekiliyor.
(Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kuran Tefsiri, Anadolu Yayınları: 6/2991.)
Olumu temenni etmek, dinen caiz olmamakla beraber, bu Hz. Yusufun dininde caiz olduğu anlaşılıyor.
CenÂb-ı Hakk bu halis kulunun, bu halis duasını kabul ederek, Hz. Yusufun ruhunu kabzetti. Kabir alemi bayram ederken, Mısır ulkesi mÂteme burunmuş oldu.
Hz. Yusuf vefat ettiğinde 120 yaşında idi
Alıntı
Hz Yusuf ne zaman oldu
Dini Bilgiler0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hz Yusuf ne zaman oldu
-
13-09-2019, 09:09:54