Abdest Alırken Hangi Dua Okunur
Abdest Alırken Hangi Sure Okunur
- Abdeste başlarken şu du okunur:
BismillÂhil-azîm. Vel-hamdu lillÂhi al dînil-İslÂm. Ve al tevfîk-ıl-îmÂn. Ve ala hidayetir rahman. El-hamdu lillÂhil-lezî cealelmÂe tahûren ve cealel-islÂme nûren.
Azamet ve celÂl sahibi Allahın adiyle başlarım. Bizi İslÂm dininde kılan, îman etmeğe muvaffak buyuran ve hidÂyete erdiren Rahman Allaha hamdederim. Suyu temizleyici. İslÂmı da nur kılan Allaha hamdolsun.Sonra, eller bileklere kadar uc defa yıkanır.
- Sağ el ile ağıza uc kerre su verirken şu du okunur:
Allahummes-kınî min havdi nebiyyike kesen l ezmeu badehu ebeden. Ey Rabbim, bana peygamberinin havzından bir kÂse icir, ondan sonra hic susamayayım. 3- Sağ el ile buruna uc kerre su verip, sol el ile sumkurulur. Buruna su verirken:
Allahumme erihnî rÂyihatel cenneti verzuknî min niamihÂ. Ve l turihnî rÂyihaten-nÂr.
Ey Rabbim bana cennetin kokusunu duyur ve onun nimetlerinden nasîblendir ve bana ateşin kokusunu duyurma.
- Avuclara su alıp, alından cene altına, şakaklara kadar yuzu yıkarken şu du okunur:
Allahumme beyyid vechî binûrike yevme tebyaddu vucûhu evliyÂike ve l tusevvid vechî bi zunûbî yevme tesveddu vucûhu adÂike.
Ey Rabbim! Nice yuzlerin beyaz, nice yuzlerin kara olacağı gunde yuzumu nurunla beyaz kıl, nurlandır.
- Sol el ile, sağ kol dirseğe kadar (uc defa) yıkanırken:
Allahumme atınî kitÂbî biyemînî ve hÂsibnî hisÂben yesîren, duÂsı okunur.
Ey Rabbim! Kitabımı sağ elime ver ve hesabımı kolay gor.
- Sağ ile sol kol (uc defa) dirsek dÂhil yıkanırken:
Allahumme l tutinî kitÂbî bi şimÂlî ve l min verÂi zahrî ve l tuhÂsibnî hisÂben şedîden, duÂsı okunur.
Ey Rabbim! Kitabımı sol elime verme, arkamdan da verme, ve hesabımı zorlaştırma.
- Her iki kolu yıkadıkdan sonra, elleri tekrÂr yıkar ve o yaşlıkla başı mesh ederken:
Allahumme harrim şarî ve beşerî alen-NÂr. Ve ezıllenî tahte zıllî arşike yevme l zılle ill zıllu arşike,duÂsı okunur.
Ey Rabbim! Sacımı ve yuzumu ateşten koru. Senin himÂyenden başka bir himÂyenin bulunmadığı gunde beni Arşının golgesi altında golgelendir. Allahım beni rahmetinle sar, uzerime berekÂtından indir.
- Dah sonra sağ ve sol elin şehÂdet parmakları ile iki kulağın deliklerine su verirken baş parmaklar ile kulakların arkası mesh edilir ve:
Allahummecalnî minellezîne yestemiûnel-kavle fe yettebiûne ahsenehû, duÂsı okunur.
Ey Rabbim! Beni sozu dinleyib de en guzeline ittiba edenlerden kıl.
- Ellerin dış yuzu ile enseyi mesh ederken:
Allahumme atık rakabetî minen-NÂr, duÂsı okunur.
Ey Rabbim! Benim boynumu ateş esÂretinden kurtar, beni zincirlerden ve bukağılardan muhafaza et.
- Boynu mesh etdikden sonra, sol elin kucuk parmağı ile, sağ ayağın kucuk parmağından başlıyarak, ayak parmaklarının arasını hilÂllemek sûretiyle, topuklarla birlikde, sağ ayağı uc defa yıkarken:
Allahumme sebbit kademeyye ales-sırÂtı yevme tezillu fîhil-ekdÂmu, duÂsı okunur.
Ey Rabbim! Nice ayakların kaydığı gunde benim ayaklarımı sırat uzerinde sabit kıl.
- Sol ayağı uc defa yıkarken, ayak parmaklarının arasını kucuk parmağı ile bu sefer baş parmakdan başlıyarak, kucuk parmağa doğru, ayak parmaklarının arasını hilÂllemek sûretiyle topuğu ile birlikde yıkarken:
Allahumme l tatrud kademeyye ales-sırÂti yevme tatrudu kullu akdÂmi adÂike. Allahummec-al sayî meşkûren ve zenbî mağfûren ve amelî makbûlen ve ticÂretî len tebûre, duÂsı okunur.
Ey Rabbim! Bana rÂzı olduğun bir calışma, ver, gunahımı bağışla, makbul bir amel ve zarar etmeyen bir ticÂret nasîb et.
- Abdest bitince: Allahummecalnî minet-tevvÂbîn, vecalnî min-el-mutetahhirîn, vecalnî, min ibÂdik-es-sÂlihîn, vecalnî minel-lezîne l havfun aleyhim ve lÂhum yahzenûn SubhÂnekellahumme ve bihamdike, Eşhedu en l ilÂhe ill ente vahdeke l şerîke leke estagfiruka ve etûbu ileyke eşhedu en l ilÂhe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduke ve Resûluke.
Ey Rabbim! Beni tevbe edenlerden ve cok cok temizlenenlerden kıl. Beni sÂlih kullarından eyle, beni uzerlerine hic bir korku gelmeyen ve hic mahzun olmayanlardan kıl. Seni her an hamdinle tesbîh ederim. Ey Rabbim şehÂdet ederim ki Senden başka hic bir ilÂh yok, ancak Sen varsın. Şerîkin yok Senin ve yine şehÂdet ederim ki Muhammed Senin kulun ve resûlundur. Senden mağfiretini isterim ve Sana tevbe ederim.
alıntı
Abdest Alırken Hangi Sureler Okunur
Dini Bilgiler0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Abdest Alırken Hangi Sureler Okunur
-
13-09-2019, 07:54:57