Gusul Abdesti Nasıl Alınır Şafilerde
Gusul Abdesti Şafilerde Nasıl Alınır
Guslun Farzları
Guslun farzları uctur. Bunları şoyle sıralayabiliriz:
1. Niyet etmek. Vucudun ilk yıkanılması gereken yerini yıkamaya başlarken, "Guslun farzını edaya niyet ettim" veya, "Cunupluğu gidermeye niyet ettim" ya da, "Namazın farzını mubah kılmaya niyet ettim" diyerek niyet edilir. Sadece yıkanmaya, temiz lenmeye niyet etmek yeterli olmaz.
2. Bedenin tamamını suyla kaplamak. Bedenin cok az bir kısmı bile kuru kalırsa gusul gecerli oimaz. Hamur, mum ve oje gibi suyun bedene ulaşmasına engel olan şeylerin temizlenmesi gerekir.
Erkekte olsun kadında olsun icine suyun sızmadığı sık sac orgulerinin gusul yaparken cozulmesi farzdır. Ama kendi doğası gereği giriftleşen sacların arasına su nufuz etmiyorsa bu durumda kişi muaf sayılır. Su ne kadar sacların arasına girebiliyorsa o kadarıyla yetinilir.
Gobek cukuru ve yaraların geride bıraktığı cukurumsu yerlere suyu ulaştırmak zorunlu değildir. Ama yerinden cıkarmadıkca altına su gecmeyen dar yuzuğun yerinden cıkarılması gerekir.
Kulaktaki kupeyi de oynatmak gerekir. Kulakta delik var ama kupe yoksa, suyu bu deliğe ulaştırmak icap eder.
Sunnetsiz kişinin, suyu penis kılıfının altına ulaştırması gerekir. Sunnet olmadan kılıfın altına su ulaşmıyorsa, sunnet olmak vacip olur.
Goz cukurlarını yıkamak, ağza ve buruna su almak farz değildir.
Hanefî mezhebine gore ise gusul yaparken ağza ve buruna su almak farzdır.
3. Bedendeki necasetin giderilmesi. Guslun farzlarından biri de, bedende -eğer varsa- necasetin, yani pisliklerin temizlenmesidir.
Guslun Sunnetleri
1. Gusle niyet ederken besmele cekmek.
2. Elleri bileklere kadar yıkamak.
3. Gusul esnasında namaz abdesti gibi abdest almak. Ağza ve buruna su almak.
4. Her yıkayışta bedenin el ile ulaşılabilen yerlerini ovmak.
5. Bir organın uzerindeki su kurumadan diğerini yıkamaya gecmek.
6. Once başı yıkamak.
7. Yıkanmaya vucudun sağ tarafından başlamak.
8. Suyun deriye ulaşmasına engel olmayan şeyleri gidermek. Engel olan şeyleri gidermek ise farzdır.
9. Kimsenin gormediği kapalı bir mekÂnda olsa bile gusul yapan kişinin avret yerlerini ortmesi.
10. Yıkanan her yeri uc defa yıkamak.
11. Sacları ve parmak aralarını hilÂllemek.
12. Gusulden once koltuk altı ve kasık kılları ile tırnakları kesmemek.
13. Gusulden once abdest dualarını okumamak.
14. Mazeret olmadıkca yıkanmak icin başkasından yardım istememek.
15. Gusul suyu sıcramışının bedene isabet etmeyeceği bir yerde bulunmak.
16. Gusul yaparken kıble tarafına yonelmemek.
17. Organlar uzerinde kalan su damlacıklarını silkelememek.
18. Gerek gorulmedikce gusul esnasında konuşmamak.
19. İhramlı veya oruclu olmayan kadınlarla, kocasının olumu nedeniyle sus ve ziynetten menolunmayan kadının, gusul esnasında bulabilirse, uzerine misk veya ıtır surulmuş bir pamuk parcasını tenasul organının ağzına tıkması.
20. Alt kısımlardan once ust kısımları yıkamak. Ancak erkekler abdest almadan once penislerini yıkamalıdırlar ki, abdestten sonra elleri penislerine değip de abdestleri bozulmasın.
alıntı
Şafilerde Gusul Abdesti Nasıl Alınır
Dini Bilgiler0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Şafilerde Gusul Abdesti Nasıl Alınır
-
13-09-2019, 07:42:48