ramazan bayram namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Yılda iki sefer kıldığımız Bayram namazların da Muslumanların birlik ve beraberlik cağrıları yenilenir,
Bayrama ozel temiz giyinmeli, kokular surunmelidir. Cuma namazı farz olan kimselere bayram namazıda vaciptir.
Bayram namazları cuma namazlarına bir benzer noktaları ise hutbenin okunmasıdır.

Bayram namazı 2 rekat ve 9 tekbirle kılınır vede mutlaka camide cemaatle kılınır. Evde yanlız başına bayram namazı kılınmaz. Bayram namazı vacip olan bir namazdır.

1- Cemaat duzgun siralar halinde imamin arkasinda yeralir ve Niyet ettim Allah rizasi icin Ramazan Bayrami namazini kilmaya, uydum imama diye niyet edilir.

2- imam Allahu Ekber deyip ellerini yukariya kaldirinca. cemaat de Allahu Ekber diyerek ellerini yukariya kaldirip gobegi altina baglanır.

3- Hem imam, hem de cemaat gizlice Subhanekeyi okur .Bundan sonra 3 kere tekbir alinir. Tekbirlerin alinisi soyledir:

Birinci Tekbir: imam yuksek sesle, cemaat da onun pesinden gizlice Allahu Ekber diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukariya kaldirip sonra asagiya saliverirler. Burada kisa bir sure durulur.

ikinci Tekbir: 2. defa Allahu Ekber denilerek eller yukariya kaldirilip yine asagiya saliverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.

Ucuncu Tekbir: Sonra yine Allahu Ekber denilerek eller yukariya kaldirilir ve asagiya saliverilmeden baglanir.

4- Bundan sonra imam, gizlice Euzu Besmele, aciktan fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir sey okumaz, imami dinler)

5- Ruku ve secdeler yapilarak ayaga (ikinci rekata) kalkilir ve eller baglani

ikinci Rekat:

6- imam gizlice Besmele, aciktan da fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yuksek sesle, cemaat da icinden

(birinci rekatta oldugu gibi) uc kere daha tekbir alir , ucuncu tekbirden sonra eller baglanmadan, dorduncu tekbir ile rukua varilir,.sonra da secdeler yapilarak oturulur.

7- Oturusta. imam ve cemaat, Ettehiyyatu. Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena atina duasini okuyarak once saga, sonra sola selam verip namazi bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur.