Muslumanlıkta ticaret pek kıymetli bir kazanc yoludur. Ticaret cemiyetlerin refahına, terakkisine sebeptir.
Bir hadîs-i şerîfte: “Rızkın onda dokuzu ticarettedir.” buyurulmuştur.
Diğer bir hadîs-i şerîfte de “Doğru muameleli, musluman bir tuccar, (kıyÂmet gunu) Peygamberler, sıddıklar ve şehidlerle diriltilir.” buyurulmuştur.
Muslumanlıkta ziraat da pek muhim bir kazanc yoludur. Bunun faydası pek umumîdir. İlk ekincilik yapan zat, Hz. Âdem AleyhisselÂmdır.
Bir hadîs-i şerîfte: “Rızkınızı yerin altında gizli bulunan şeylerde arayınız.” buyurulmuştur. Bu yuksek emir de ziraat da, madenciliğe de teşvik vardır.
Bircok sanatlar vardır. Bunların bir kısmı, cemiyet hayatı icin pek lÂzımdır. İnsan, kendisine en faydalı, en secilmiş sanatlardan birini tercih etmelidir. Bir hadîs-i şerîf “San’at, fakirlikten emandır” meÂlindedir.
Muslumanlarca dilenme esasen bir kazanc yolu değildir. Az cok kazanmağa gucu yeten her musluman icin istemek, dilenmek haramdır. Musluman, yuksek himmet sahibidir, onun rûhu dilenciliğe tenezzul etmez. Şu kadar var ki kazanmaktan tamamen Âciz olan bir kimse icin dilenmek lÂzım gelir. Boyle Âciz bir kimse, dilenmeyi bırakıpta aclıktan olecek olsa gunaha girmiş olur.
Cunku kendini tehlikeye atmış, bir nevî intihar etmiş olur. Boyle bir halde dilenmek ise hayatın tahammul edilemeyen ihtiyÂclarından ileri geldiği icin bir zillet sayılmaz. Bir hadîs- şerîfte: “Dilenmek, kulun en son kazancıdır.” buyurulmuştur.
Bir fakir, istemekten de Âciz bir halde bulunursa onun halini bilen herhangi bir musluman icin ona bizzat veya bir vasıta ile yemek yedirmesi, onun hayatını kurtarması îcabeder. Bu yapılmazsa bu hale vÂkıf olan muslumanlar gunahta ortak olurlar.
Bir gunluk nafakası olan bir fakirin dilenmesi helÂl değildir.
Fazilet Takvimi 2011
__________________
Muhtelif Kazanc Yolları
Dini Bilgiler0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Muhtelif Kazanc Yolları
-
13-09-2019, 04:39:57