Turk tiyatrosunun en onemli isimlerinden birini daha kaybettik. Uzun suredir hasta olan Nejat Uygur Vefat etti.

Oğretmen bir annenin ve subay bir babanın uc cocuğundan ortancası olan Uygur, Kilis'li sanatcı İsmail Dumbullu tarafından keşfedilmiş ve meşhur edilmiştir. Eğitimini Anadolu'nun ceşitli bolgelerinde tamamladı. İlkokulu Siirt, Ezine ve İntepe'de okudu ve bu donemde tiyatroya musamerelerle başladı. Sarıyer, Canakkale ve Manisa'da ortaokulu tamamladıktan sonra Guzel Sanatlar Akademisi'nin Heykel Bolumu'ne girdi ama mezun olamadı.

1943 yılında Sarıyer Halkevi'nde başladığı boksla beraber spora karşı ilgisi arttı. Atletizm ve su topu yanısıra iyi bir at binicisidir. 1950 yılında Necla Uygur ile hayatını birleştirdi. Tiyatroya profesyonel olarak 1949 yılında "Nejat Uygur Tiyatrosu" ile adım attı. Nejat Uygur, duşunduğu ilk mesleğin tiyatro olmadığını belirtti:

' "Benim duşunduğum ilk meslek pilotluktu. Cocukluğumda pilot olacağımı duşunurdum. Hatta hic unutmam Manisa'da olduğumuz yıllarda, yatak carşaflarını alıp yuksek bir yerden aşağı atlamayı planlamıştım. Tecrube pilotu olarak once ağabeyim atladı ve ayağını kırdı. Ağabeyim Zeki Ayhan Uygur, Amerika'da unlu bir beyin cerrahı şimdi. Onunla gurur duyuyorum. Ağabeyim burada deniz albayıydı, ordudan ayrıldı sonra." '

Genclik yıllarında Amerika'ya ulaşmak isteğiyle gemici oldu:

' "Benim gencliğimde herkeste Amerika'ya gitmek gibi cok yoğun bir istek vardı. Bu yuzden liman cuzdanı cıkarttım ve gemici oldum. Hic unutmam, bir Panama şilebinde calıştım. Gemide kimsenin canı sıkılmazdı. Onlara fıkralar anlatır, taklitler yapardım. Herkes cok gulerdi. Sonra askere gittim, orada da arkadaşlarımı cok guldururdum. Giderek insanların yuzunu guldurmek bende tutku oldu. Sonra da tiyatro başladı zaten." '

13 yıl suren Anadolu turneleri surecinde sırasıyla Ahmet, ikiz kardeş olan Suheyl ile Suha, Kemal, Behzat adlı beş erkek cocukları dunyaya geldi. Suheyl ve Behzat babalarının deyimiyle "armut ağacının dibine duştuler" ve tiyatrocu oldular. 1998 yılında Kultur Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatcısı unvanını almıştır. Uygur, 10 Eylul 2007'de beyin damarlarında oluşan bir tıkanıklık nedeniyle vucudun sol tarafında kısmi felc gecirdi. Sağlık durumuna ilişkin yapılan basın toplantısında Uygur'un sol kolunu hareket ettiremediği, yuzunde kayma olduğu, bacağında biraz hareket olduğu, konuşmasının ise duzgun olduğu ifade edildi.. Oğulları Suheyl ve Behzat Uygur son acıklamalarında Nejat Uygur'un artık gecmişiyle yaşadığını soylemişlerdir.

2009 Yılında olen oyuncu Bahir Beyat ile kavuklu ve pişekar ekolunu onyıllarca surdurmuştur.

Onemli Tiyatro Oyunları:

Zamsalak
Aman Ozal Duymasın
Hastane mi?Kestane mi?
Minti Minti
Hanedan
Cibali Karakolu
Benim Annem Evden Neden Kactı
Şeytandan 29 Gun Evvel Doğan Cocuk (Minti Minti 2)